Hoppa till huvudinnehållet

Lättare att bli av med invasiva arter: ”Ska vara lätt att göra rätt”

Publicerad:
Reporter Morgan Schmidt
Morgan Schmidt
morgan.schmidt@vf.se
Lupinen är en av många invasiva arter som finns runt omkring oss.
Lupinen är en av många invasiva arter som finns runt omkring oss. Foto: Hasse Holmberg

Att bli av med invasiva arter är inte alltid helt lätt, men Karlstads kommun gör i alla fall en insats för att dra sitt strå till stacken i sommar.

Antalet platser att slänga de elaka växterna utökas nu från en plats till fyra.

Tidigare har det bara gått att slänga de invasiva arter som man rensar bort på återvinningscentralen på Heden i Karlstad. Men nu under sommaren så utökas antalet platser, så att även återvinningscentralerna i Djupdalen, Vålberg och Molkom får samma möjligheter.

– Vi vill att det ska vara lätt att göra rätt. Därför har vi utökat möjligheten för Karlstadsborna att lämna invasiva främmande växter från en central till fyra. Personalen finns på plats för att hjälpa till på bästa vis, säger Ann-Louise Olofsson, enhetschef på återvinningscentralerna i Karlstad, i ett pressmeddelande.

Karlstads kommun påminner också om att det är viktigt att slänga de invasiva arterna på återvinningscentralerna och inte på exempelvis den egna komposten, eftersom de då lätt sprids vidare. Ett tips är också att slänga växterna i dubbla genomskinliga sopsäckar, så att personalen ser att det rör sig om växtavfall.

Artikeltaggar

Djur och naturHedenKarlstadKarlstads kommunMiljöVäxterÅtervinning

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.