Hoppa till huvudinnehållet

Bakslaget – värmländske storstjärnan kan missa Karlstad GP: ”Kommer inte riskera något”

Publicerad:
23-årige Henrik Larsson sprang på 10,46 sekunder på 100 meter på Diamond League-galan på Stockholms Stadion.
23-årige Henrik Larsson sprang på 10,46 sekunder på 100 meter på Diamond League-galan på Stockholms Stadion. Foto: Fredrik Karlsson / BILDBYRÅN

Henrik Larsson sprang 100 meter på 10,46 sekunder på en regntung Diamond League-gala i Stockholm. Den värmländske storstjärnan hade en liten känning som gör att han riskerar att missa Karlstad GP på onsdag.

– Om det inte känns bra på tisdag eftermiddag så ser jag liksom inte värdet i att riskera en stor skada med tanke på att det är typ en och en halv månad kvar till VM som är stora målet på säsongen. Så det är väl lite oklart just nu, säger Larsson.

Den 13 juni satte 23-årige Henrik Larsson från Karlstad nytt svenskt rekord på 100 meter när han sprang på 10,17 sekunder på Paavo Nurmi Games i Åbo.

I kväll tävlade IF Götas Larsson på 100 meter på Diamond League-galan i Stockholm och där stannade klockan på 10,46 vilket gav en sjunde plats i en minst sagt regntung svensk huvudstad.

– Den var inte så bra, säger Henrik Larsson till SVT om hur tekniken kändes och fortsätter:

– En liten känning ner mot knävecket i baksidan så det kändes som att jag låg och bromsade på något sätt omedvetet genom hela loppet.

Larsson berättar mer om känningen ner mot knävecket och hur loppet kändes.

– Jag känner igen den här saken från tidigare. Jag har haft lite ont där och så där. Men som elitidrottare är det svårt att gå runt och känna att varje centimeter av kroppen känns bra. Det känns litegrann men det är inget som påverkat träning och så vidare. Men när det är sådant väder som det var i dag där man blir dyngblöt och kall så tror jag inte att det är någon bra kombo när man har en liten känning.

– Det är väl lite tråkigt men det är som det är. Det hade varit kul att kunna prestera någorlunda till vad man är kapabel till. Men ja, det kommer nya tävlingar.

Hur ser du på tiden 10,46 i vädret som var?

– Nej, men den är inte bra alltså. De som slutade trea och fyra i loppet har jag slagit många gånger och de gjorde låga 10,20 så det är inget snack om att jag sprang långt ifrån vad jag är kapabel till, även i det här vädret.

– Om det hade känts bra hade jag säkert varit nära eller nästan garanterat trea i loppet. Men det går liksom inte att beskriva hur det känns. Kroppen håller liksom tillbaka dig. Även om man vill så händer det ingenting. Det är som att man springer med en fartspärr. På loppet ser det ut som att jag springer och tar det lugnt som typ ett försök på SM, och joggar nästan.

Värmlänningen Larsson från IF Göta.
Värmlänningen Larsson från IF Göta. Foto: Jesper Zerman / BILDBYRÅN

Det är inte långt till Karlstad GP den 5 juli där planen är att Larsson ska springa 200 meter.

– Jag tänker ta ut något nu i kväll utan jag får se hur det känns kommande dagar. Men om det inte känns bra på tisdag eftermiddag så ser jag liksom inte värdet i att riskera en stor skada med tanke på att det är typ en och en halv månad kvar till VM som är stora målet på säsongen. Så det är väl lite oklart just nu, säger Henrik Larsson och fortsätter:

– Det är väldigt tråkigt, men jag kommer inte riskera något om det inte känns bra. Men som sagt, jag får ta det på tisdag eftermiddag och se hur det känns.

Larsson konstaterar att det inte går att värdera sannolikheten nu på söndagskvällen.

– Nej, det är svårt. Man vet inte om det är något som bara känns just nu och i dag för att det var dessa förhållanden. Man får som sagt se hur det känns när det närmar sig. Det finns inget som säger att det är en omöjlighet att det känns helt bra redan på tisdag. Jag får ta det som det kommer helt enkelt.

Akani Simbine från Sydafrika vann 100 meter på Stockholms Stadion på 10,03. Reece Prescod, Storbritannien, slutade tvåa med 10,14 och tysken Joshua Hartmann blev trea på 10,23.

Kils AIK:s Melwin Lycke Holm stannade på 2,08 meter.
Kils AIK:s Melwin Lycke Holm stannade på 2,08 meter. Foto: Fredrik Karlsson / BILDBYRÅN

Fler värmlänningar

IF Götas Hanna Karlsson sprang 400 meter häck, nationell klass, och gick i mål på 1.00,37 vilket gav en femteplats. 19-åriga Karlsson har årsbästa på 58,86 och personligt rekord på 56,71.

I herrarnas höjdhopp tävlade Kils AIK:s Melwin Lycke Holm och han klarade 2,08 meter i första försöket men rev ut sig på 2,12 och slutade på sjunde plats. 18-årige Lycke Holm tangerade i maj personbästa på 2,18.

Nu är Henrik Larsson Sveriges snabbaste genom tiderna : ”Svingött - har längtat länge”
Götas Hanna Karlsson.
Götas Hanna Karlsson. Foto: HP Skoglund

Artikeltaggar

ÅboFriidrottHanna KarlssonHenrik LarssonHöjdhoppIF GötaKarlstad GPKils AIKMelwin Lycke HolmPaavo Nurmi GamesRekordSportStockholmStorbritannienSVT

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.