Hoppa till huvudinnehållet

Landslagsmeriterade värmlänningen flyttar utomlands: ”En häftig upplevelse”

Publicerad:
Christopher Hedberg är klar för spel i portugisiska Benfica.
Christopher Hedberg är klar för spel i portugisiska Benfica. Foto: Annika Byrde

Christopher Hedberg har att se fram emot en ny rolig utmaning.

30-årige handbollsspelaren är nämligen klar för portugisiska topplaget, Benfica.

– Hela upplevelsen att få bo i Portugal och spela för Benfica kommer bli häftig, säger han efter påskrivet tvåårskontrakt.

Handbollsutbildningen fick han i Helton fram till 2008.

Därefter letade Christopher Hedberg efter handbollsgymnasium och hamnade in i Alingsås.

15 år senare, och snart 31 år fylld, lämnar värmlänningen norska Elverum för sin första äventyr utanför Skandinavien.

Nästa destination: Portugisiska Benfica.

– Det ska bli jäkligt kul. Jag har varit där en sväng redan, det är ett fanatiskt ställe. Ett ställe man verkligen har längtat till att få besöka, säger Hedberg.

Kulturskillnad

Att byta från ett topplag i Norge – till ett annat topplag i Portugal – är i sig inget märkbart framsteg rent sportsligt. Precis som Benfica har även Elverum många års erfarenhet i Europaturneringar.

– Toppen i de båda ligorna skulle jag gissa är relativt jämnbra. Det lockade snarare med att få testa på något nytt. Ett nytt språk, annat klimat och en kultur att få anpassa sig till. Jag är van vid -28 och sommar i 1,5 månad. När jag besökte Portugal var det ”kallt” med 26 grader.

– Hela upplevelsen att få bo i Portugal och spela för Benfica kommer bli häftig. Fotbollen håller bland annat till på samma ställe.

Hur bekväm är du med språket?

– Jag har faktiskt pluggat portugisiska, så jag börjar förstå det även fast jag sätter tungan i lås när jag själv försöker prata. Så länge jag klarar av att gå ut på restaurang är jag nöjd, skrattar han.

Hedberg har hunnit besöka sin nya klubb.
Hedberg har hunnit besöka sin nya klubb. Foto: TANIA PAULO

”Vill alltid vinna”

I augusti fyller Christopher Hedberg 31 år och har sedan fyra år tillbaka två landskamper på meritlistan.

Om en flytt till Portugal kommer underlätta för ytterligare chanser i den gulblåa tröjan, har han dock svårt att se.

– Det är upp till förbundskaptenen (Glenn Solberg), men känslan är att nästan samma trupp oftast tas ut. När Christer Andreasson var förbundskapten nosade jag ändå på en landslagsplats.

– Men ringer han så hade det varit kul, frågan är bara om han vill ta ut en spelare i min ålder, ler värmlänningen.

Hur många år till spelar du?

– Det får du fråga kroppen. Så längre den känns bra fortsätter jag. Nu gäller det att njuta av det som är kvar för en dag är karriären slut. Då vill jag ha något att titta tillbaka på. Sjukt nog känns kroppen oförtjänt bra. Fystränaren och sjukgymnasten i Norge har varit till stor hjälp och anpassat träningen beroende på behov.

Har du några slutmål med karriären?

– Som ung var det mycket prat om mål, nu fokuserar jag på att prestera så gott som möjligt i varje match. Så längre drivet finns vill jag alltid fortsätta utvecklas. Men att alltid vilja vinna är något som präntats in i huvudet på mig.

Artikeltaggar

Christopher HedbergHandbollIF HelltonSL Benfica

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.