Hoppa till huvudinnehållet

Torsbydesigner tävlar med textilier: ”De syns kan man säga”

Publicerad:
Sophia Forslunds färgstarka tyger är utvalda till nordens största inredningsmässa
Sophia Forslunds färgstarka tyger är utvalda till nordens största inredningsmässa Foto: Forslundska Form

Multitalangen Sophia Forslund är utsedd till en av Formex Design Talents på nordens största inredningsmässa.

Snart har hon en egen ateljé på Torsbys egen Solsida, och VF-läsarna får en premiärtitt på hennes nya design.

– Det går att klä in det vardagliga livet med textil.

I januari var Sophia Forslund en av utställarna på designmässan Formex i Stockholm. Mässan beskrivs som ”den viktigaste mötesplatsen för nordisk design” och i augusti slår årets andra upplaga upp portarna. Då är Sophia med Forslundska Form en av tjugotvå uttagna tävlande om utmärkelsen Best in show.

– Jag har ansökt till mässan tidigare år, men jag är nästan glad att jag inte kom med då. Nu har jag bättre grejer att visa upp, säger Sophia Forslund och skrattar.

I slutet på augusti är det blommig metervara i fyra olika färger och ullmattor som får följa med till Stockholmsmässan.

– Just metervara har jag fått frågan om ibland av mina kunder, så det känns kul att få ta fram det. Tidigare har jag inte känt att jag tagit fram något som passar för metervara, det funkar inte med vad som helst.

Metervaran finns ännu inte i fysisk form, men en tjuvtitt på ullmattorna bjuder Sophia på.

Forslundska Forms nya tillskott är en ullmatta som kommer visas på Formex i augusti
Forslundska Forms nya tillskott är en ullmatta som kommer visas på Formex i augusti Foto: Olle Hallström

– Det är nog första gången jag visar upp dom faktiskt, så det blir en sneak peek för er.

Färgstarka mönster

Efter utställningen i januari har hennes färgglada mönster uppmärksammats i flera inredningsmagasin.

– Det hände egentligen inte innan Formex i januari, då hade jag mest mina webbshopskunder. Men i och med mässan har fler sett en, och jag kan testa min design på fler människor i branschen. Det är ganska färgstark textil, så det är svårt att missa dem på en mässa. De syns kan man säga, säger Sophia Forslund.

Förutom att designa textilier i form av väggbonader och kuddfodral jobbar Sophia Forslund med grafisk design och illustrationer, som finns tillgängliga på brickor och underlägg. Hon har även varit aktiv inom Värmlandsteatern i många år, och skött allt från marknadsföring till kostymdesign.

– Jag har varit med där sedan jag tog studenten, så det är länge. Under en lång period skötte jag deras sociala medier, men nu har jag fullt upp med mina egna kanaler. Jag och min man har varit scenografer på Värmlandsteatern också.

Bygger hus med ateljé

Sophias och hennes man Jan driver Forslundska Form tillsammans, där hon står för det estetiska och han för det administrativa arbetet. Nu får verksamheten snart en egen ateljé när de bygger hus på Solsidan Bada i Torsby, med utsikt över Fryken. Hon ser fram emot att lära känna grannarna och ha en plats att kunna visa sin design på.

– Det känns härligt få någon typ av show room, och kunna släppa in folk och visa mitt arbete. Det har jag inte kunnat göra innan, då har min arbetsplats varit bredvid sonens sovrum eller så.

Sophia Forslund har en förkärlek för färg och mönster.
Sophia Forslund har en förkärlek för färg och mönster. Foto: forslundskaform, Instagram

Sophia är i grunden utbildad förpackningsdesigner, men har aldrig haft det som yrke.

– Jag tror inte det hade passat mig att jobba på byrå, jag trivs att vara egen och få göra saker på mitt sätt. Det är roligt att arbeta med papper, men textil ger en helt annan känsla. Det går att klä in det vardagliga livet med textil, i allt från kläder till möbler. Skapa hemtrevliga tillskott i vardagen.

Artikeltaggar

DesignFrykenNöje/KulturStockholmsmässanTextilTidskrifterTorsbyUtställningarVärmlandsteatern

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.