Hoppa till huvudinnehållet

Regeringen kastar Hans Roslings livsverk i papperskorgen

Publicerad:
Reporter Henrik Jalalian
Henrik Jalalian
henrik.jalalian@vf.se
Hans Roslings föreläsningar om fattigdom och utveckling blev berömda i hela världen.
Hans Roslings föreläsningar om fattigdom och utveckling blev berömda i hela världen. Foto: Lefteris Pitarakis

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Hans Rosling vigde sitt liv åt forskning om fattigdom och utveckling. Nu stryper regeringen stödet till den vetenskap han älskade. Jag kommer att tänka på den gången han blev vansinnig på mig.

För många år sedan intervjuade jag Hans Rosling. Den världsberömda professorn i global hälsa. Han hade egentligen ett fullt schema, men vi var en liten studenttidning så han gjorde ett undantag för att vara snäll. Sedan glömde han bort tiden. Den korta intervjun blev ett långt porträtt om hans liv och världens utveckling. Vi var överlyckliga.

Men när det skulle tas foton trilskades han ordentligt. Han som person var ju ointressant, bara kunskapen var viktig. Fotografen insisterade och till slut krävde Rosling att man skulle lära sig något av bilderna, annars blev det inget. Hans Rosling gick in på toaletten och kom tillbaka med ett gäng toarullar. De skulle illustrera en sak som det var livsviktigt att alla visste om. Studenterna måste känna till det här, väste han.

Hans Rosling pratar med Bill Gates.
Hans Rosling pratar med Bill Gates. Foto: Lefteris Pitarakis

Hans Rosling fortsatte sen att resa runt i världen, träffa Bill Gates, presidenter och ge föreläsningar. Vår lilla studenttidning gick i tryck men någonstans i arbetet föll bildtexten han insisterat på bort. Men vad gjorde det? Hans Rosling var ju upptagen med att träffa världens viktigaste personer, han skulle knappast varken se det eller bry sig.

Någon vecka efter publiceringen damp det in i ett mejl i min inkorg. Den innehöll bara en enda rad:

“Vad lär man sig av bilden på sidan 14?”

Meningen följdes av inte mindre än 29 utropstecken.

Händelsen säger förstås allt om Hans Roslings inställning till kunskap. Han lever tyvärr inte längre. Men jag tror han själv hade sagt att det inte spelar någon roll. Det var ju vetenskapen som var det viktiga. Den skulle ju leva vidare.

När jag hör att regeringen ska strypa allt stöd till just utvecklingsforskning tänker jag på Hans Rosling och hans toarullar. Regeringen går till frontalangrepp mot det fält Hans Rosling levde för. Ja, han var till och med redo att dö för det. När ebolan härjade som värst åkte han utan att tveka till de värst drabbade områdena.

Hans Rosling åkte ner för att hjälpa till i kampen mot Ebola.
Hans Rosling åkte ner för att hjälpa till i kampen mot Ebola. Foto: CLAUDIO BRESCIANI / TT

Regeringens beslut uppdagades när forskare som väntade på att få anslag, istället fick ett mejl om att hela Vetenskapsrådets finansiering av utvecklingsforskning dragits in. Det handlar bland annat om fattigdomsbekämpning och hållbar utveckling i låginkomstländer. Där ingår även global hälsa, sjukdomar och pandemier. De ansökningar som forskare kan ha ägnat flera arbetsveckor åt kastas nu bort.

Det är inte bara svenska universitet som drabbas, utan beslutet får globala effekter, mest i Asien och Afrika. Politiken har mött kraftfulla och förvånade reaktioner internationellt. Forskare från hela världen undrar vad den svenska regeringen håller på med.

Själv undrar jag mest hur många utropstecken Rosling skulle använt i skrivelser till biståndsminister Johan Forsell (M), om han varit i livet. Regeringen attackerar hans livsverk för att hålla SD på gott humör. Den kunskap om fattigdom och utveckling Rosling ägnade decennier åt att samla in, verkar inte värd något. På sätt och vis är jag nästan glad att han slapp bevittna det här.

Avslutningsvis undrar ni kanske varför Hans Rosling blev så arg på mig den där gången. Vad var det som var så viktigt för den gamle professorn att visa, med alla sina toarullar?

Ja, här är bilden. Nu äntligen publicerad, många år efteråt.

Fyra av fem människor är läskunniga. Hans Rosling tyckte det var livsviktigt att ni alla visste om det.

Fyra av fem människor i världen är läskunniga.
Fyra av fem människor i världen är läskunniga. Foto: Marcus Rönne

Artikeltaggar

AfrikaAsienFattigdomForskningHans RoslingModeraternaMotion och hälsaPolitikSamhälleStudenterVetenskapsrådet