Hoppa till huvudinnehållet

Priserna på fritidshus stiger i hela landet

Publicerad:
Reporter Oskar Sandström
Oskar Sandström
oskar.sandstrom@nwt.se
Fritidshus vid Lekvattnet.
Fritidshus vid Lekvattnet. Foto: Janerik Henriksson/TT

Priserna på fritidshus började öka i början av pandemin när utlandsresor blev omöjliga. Trots en nedgång under lågkonjunkturen så har priserna fortsatt att stiga. Och Torsby har bland de största prisökningarna i landet.

Det är Svensk Mäklarstatistik som jämfört priserna under januari till juni 2020 och priserna i år under samma period.

– Vi kan konstatera att prisnivån i fyra av fem kommuner ligger över de nivåer som rådde 2020, säger Hans Flink Affärsutvecklingschef på Svensk Mäklarstatistik i ett pressmeddelande.

Snittökningen i riket ligger på 34 procent. Och den sjätte största prisökningen i Sverige finns i Värmland, närmare bestämt Torsby. Här har sommarstugorna ökat i pris med 42 procent sedan första halvåret 2020. Den största ökningen i Sverige är för fritidshusen i Kristianstads kommun, där priserna gått upp med 63 procent.

En del fritidshus har trots den stora ökningen sjunkit i pris. Den största minskningen, vilket inte betyder att de är de billigaste till att börja med, är Uppsala kommun. Där har fritidshusen sjunkit i pris med 21 procet.

Artikeltaggar

FritidshusHus och hemTorsbyVärmlands län

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.