Hoppa till huvudinnehållet

Tvärvändningen – San Moteur startar i det värmländska storloppet

Publicerad:
Reporter Mikael Solberger
Mikael Solberger
mikael.solberger@nwt.se
San Moteur vid vinsten i försöket till Elitloppet. Nu är det klart att han kommer till Årjäng den 15 juli.
San Moteur vid vinsten i försöket till Elitloppet. Nu är det klart att han kommer till Årjäng den 15 juli. Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD

Från början var planen att nästa start för San Moteur skulle bli på Åby i augusti.

Nu är planerna ändrade och det gynnar den värmländska publiken då nästa start blir i Årjängs Stora Sprinterlopp.

– Jag har alltid drömt om att ha med en häst i deras storlopp, säger ägaren Håkan Arvidsson.

Efter andraplatsen i Elitloppet inledde San Moteur avelsarbete på Menhammar stuteri, på Ekerö utanför Stockholm, och tanken var att det skulle bli en längre paus från tävlingsbanan fram till Åby Stora Pris den 12 augusti.

Men Håkan Arvidsson och övriga i kretsen runt hästen har ritat om planerna och nästa start blir på värmländsk mark. Loppet det handlar om är såklart Årjängs Stora Sprinterlopp den 15 juli med ett förstapris på 600 000 kronor.

– För det första vill jag starta i Årjäng, jag har alltid haft en dröm att ha med en häst i deras storlopp. Men att jag ändrade mig beror också på att det blir långt mellan starterna till Åby Stora Pris. Det skulle bli två och en halv månad mellan starterna och då blir det tufft att gå ut över 3 140 meter mot kanonbra hästar, berättar Håkan Arvidsson.

Står över Jägersro

Under avelssäsongen åker han upp till Menhammar två dagar i veckan för att köra jobb med sin ögonsten.

– San Moteur har varit så fin i jobben att det känns dumt att inte starta och det ska bli oerhört kul att vara med i Årjäng.

Upplägget med pendling kommer Arvidsson att fortsätta med i ett par veckor. Sedan kommer San Moteur till Lökene i Kil några dagar innan Årjängs V75-dag och hinner också med ett jobb på hemmaplan innan starten.

Vinnaren i Årjängs Stora Sprinterlopp får en fribiljett till Hugo Åbergs Memorial på Jägersro tio dagar senare, men det är inte aktuellt.

– Vi kommer inte att starta där också. Vi valde mellan de två loppen och det är så kul att starta i Årjäng så jag valde det, säger Arvidsson.

”Drömhästen”

Att matchningen av San Moteur nu är ändrad är en stor vinstlott för Årjängstravet.

– Det är drömhästen för oss och majoriteten av travintresserade i vårt närområde ser San Moteur som sin stora stjärna och hejar på honom. San Moteur kommer locka publik till Årjängstravet för det här loppet bör ses på plats, säger travbanechefen Johanna Karlin.

Artikeltaggar

Håkan ArvidssonSportTravV75ÅrjängÅrjängs Stora SprinterloppÅrjängstravet

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.