Hoppa till huvudinnehållet

Kulturveckan blir ett mastodontevent: ”Något väldigt unikt”

Publicerad:
Sara Norrback Carlsson
sara.norrbackkarlsson@vf.se
Eldsjälarna bakom Kulturveckan. Irene Henriksson från Mårbackastiftelsen, Lena Gynnemo, Susanne Nyman, Ann Rundqvist, Eva Michel-Edgren, Linnea Bennberg och Maria Rundqvist som alla är del av den ideella arbetsgruppen.
Eldsjälarna bakom Kulturveckan. Irene Henriksson från Mårbackastiftelsen, Lena Gynnemo, Susanne Nyman, Ann Rundqvist, Eva Michel-Edgren, Linnea Bennberg och Maria Rundqvist som alla är del av den ideella arbetsgruppen. Foto: Sara Norrback Carlsson

Selma Lagerlöf är kanske ständigt aktuell, och inte minst på Kulturveckan i Sunne där det blir en riktig Selmafrossa.

Den inleds på Mårbacka och slutar vid Lagerlöfs grav i Östra Ämtervik.

– Det blir något väldigt unikt tror jag, säger Lena Gynnemo, ordförande i stiftelsen Selma Lagerlöfs litteraturpris.

Nu är programmet för Kulturveckan i Sunne släppt, och som vanligt kan vi vänta oss ett mastodontevent. I år finns hela 64 programpunkter att ta del av, under loppet av en vecka. Eller, en vecka och en helg om man ska vara petnoga. Programmet tjuvstartar sista helgen i juli med Litteraturfestivalen på Mårbacka.

– Litteraturfestivalen är viktig för oss, många kommer på den och stannar sedan kvar under resten av kulturveckan, säger Lena Gynnemo, ordförande i stiftelsen Selma Lagerlöfs litteraturpris.

Selma Lagerlöf är en naturlig utgångspunkt för Kulturveckan. Inte bara när det kommer till veckans huvudevent, utdelningen av Selma Lagerlöfs Litteraturpris, som i år går till Bengt Berg. Lagerlöf genomsyrar många av programpunkterna, som den dramatiserade visningen En sagolik skola, även den på Mårbacka. Där får besökarna en dramatiserad guidning av skådespelare, som tar dem med på en resa genom skolans historia och Selma Lagerlöfs progressiva visioner om barns utbildning.

– Den blir något väldigt unikt tror jag, speciellt i kombination med vernissagen av konstnären Grete Lindström som illustrerat Lagerlöfs litterära verk, säger Irene Henriksson, intendent på Mårbackastiftelsen.

Selma Lagerlöfs Mårbacka är ett nav i Kulturveckan.
Selma Lagerlöfs Mårbacka är ett nav i Kulturveckan. Foto: Lena Richardson

Vernissagen kommer även den dramatiseras. Grete Lindström sammanstrålar med författaren Gunnel Lindgren Ljung som samtidigt har släpper boken Jag har banat väg för kvinnorna.

Eldsjälar

Det är även kvinnor som banar väg för Sunnes kulturliv i den ideella arbetsgruppen bakom Kulturveckan.

– Vi gör det här helt ideellt vid sidan av våra vanliga jobb. Jag måste snart tillbaka till jobbet, säger Susanne Nyman och skrattar.

– Det är ett ledord kan man säga, samarbete. Allt detta uppstår i att vi jobbar tillsammans, säger Irene Henriksson som tidigare även varit del i arbetsgruppen.

Även om innehållet i programpunkterna varierar från år till år finns det en del helt nya tillskott. Som en drive in-bio för motorburna ungdomar.

– Vi ville gärna hitta ett sätt att locka fler ungdomar att besöka Kulturveckan, och detta tror vi kan bli kul. Man kan helt enkelt köra till Kolsnäs grusplan, och se på bio utomhus i sin egen bil till fri entré, berättar Lena Gynnemo.

Drive in-bion går av stapeln klockan 20.30 den 31 juli.

Årets nyheter

En annan nyhet är att juryn som väljer årets Selma Lagerlöf-stipendiat får komma till tals på programpunkten Hur jobbar juryn. De får som arbetsgruppen beskriver det, komma fram i ljuset och berätta hur man utser en pristagare till ett av Sveriges mest prestigefyllda kulturpris.

Det är också fokus på barnfamiljer, och att ta fram ett kulturutbud för alla åldrar.

– Vi har flera evenemang med fri entré riktade till barn. Ekonomiska förutsättningar ska inte behöva stå ivägen för barnfamiljer, säger Linnea Bennberg.

På Kulturveckans sista dag kan man traditionsenligt besöka den stora Högtidsgudstjänsten i Östra Ämterviks kyrka.

– Den brukar avslutas med en promenad till Selma Lagerlöfs grav, där många väljer att lägga en krans, säger Lena Gynnemo.

Artikeltaggar

FörfattareIrene HenrikssonKonstLena GynnemoMårbackaSelma LagerlöfSkådespelareStiftelserSunneVernissagerÖstra Ämterviks kyrka

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.