Hoppa till huvudinnehållet

De ger upprättelse åt Gustaf Frödings mamma: ”Klart hon måste ha en egen flagga”

Publicerad:
En flagga som representerar Gustaf Frödings mor Emilia hissades på tisdagen upp på Alsters herrgård. Anna Ehnsiö, Helene Karlsson och Sara Falkstad i konstgruppen Otalt har skapat verket, som ingår i sommarutställningen ”I skogen”.
En flagga som representerar Gustaf Frödings mor Emilia hissades på tisdagen upp på Alsters herrgård. Anna Ehnsiö, Helene Karlsson och Sara Falkstad i konstgruppen Otalt har skapat verket, som ingår i sommarutställningen ”I skogen”. Foto: Erik Segerpalm

I Gustaf Frödings mor Emilia fann den feministiska konstgruppen Otalt en like. När den mycket omfattande sommarutställningen "I skogen" nu öppnar på Alsters herrgård får hon ett slags återupprättelse.

– Hon är lite underrepresenterad i historieskrivningen, milt uttryckt, säger poeten och skribenten Sara Falkstad.

De har funnits i omkring tio år nu, den Arvikabaserade trion Otalt. Ibland växer den ut i större formationer, andra gånger är det bara Sara Falkstad och bildkonstnären Helene Karlsson som genomför konstprojekten. När de nu medverkar i den platsspecifika samlingsutställningen "I skogen" är hela kärnan – där även regissören och skådespelaren Anna Ehnsiö ingår – involverad.

De jobbar gärna i det offentliga rummet, ofta just platsspecifikt och även interaktivt med publiken. Alltid med ett feministiskt blickfång.

– Och ofta med kvinnohistoriskt fokus, säger Sara Falkstad.

Deras bidrag till utställningen, där såväl svenska som internationella konstnärer tar avstamp i berättelsen om skalden Gustaf Fröding, har titeln "Utsatt". De har där utgått från Frödings dikt "En ung mor" som kan sägas skildra en tonårsflickas svåra kval inför ett oönskat moderskap.

– Vi ville jobba med alla de omöjliga och ohållbara beslut en kvinna tvingas till, och alltid har tvingats till. Det trånga livsutrymme det innebär att gå runt i den här kvinnliga kroppen. Så klart ännu mer på 1800-talet, men mycket ekar även in i vår tid, säger Sara Falkstad.

Ljudspår och flagga

Runtom i parken finns fyra ljudspår á fyra minuter att lyssna till via qr-koder. Det handlar om dramatiserade berättelser som rör sig från 1800-talets fattigsverige till dagens Polen, ett av de många länder i världen där det fortfarande går att lämna sitt oönskade barn till så kallade bebisluckor.

– Vi försöker alltid lyfta in samtiden i det vi gör, fortsätter Sara Falkstad.

En av berättelserna utgår även från Emilia Frödings texter och livsöde, som präglades av psykisk ohälsa.

– Vi har verkligen upptäckt henne under det här arbetet, och funnit en feminist vars dikter är väldigt politiska. De talar om kvinnan som en slav, utan rösträtt och beslutanderätt i sitt äktenskap. Att de sedan aldrig publicerades eftersom de ansågs för radikala, det har blivit en ganska stor grej för oss. Vi känner att vi måste lyfta Emilia nu. Och det är klart att hon måste ha en egen flagga då, säger Anna Ehnsiö.

Flaggan, som är tre gånger tre meter, hissades på tisdagen upp och blev därmed det sista verket att komma på plats inför onsdagens vernissage.

Utställningen "I skogen"

Medverkande konstnärer: Margaretha Jansson, Robert Johansson, Otalt, My Lindh, Juanma González, Jan Matsson, Sara Nielsen Bonde

Utställningen pågår mellan den 28 juni och den 3 september.

Margaretha Janssons verk ”Stå, grå”.
Margaretha Janssons verk ”Stå, grå”. Foto: Erik Segerpalm

201 små skulpturer

"I skogen" är ett initiativ av Karlstads kommun, och genomförs i nära samarbete med Konstfrämjandet Värmland. Utställningen äger rum i hela den park som omger Alsters herrgård, samt inne i Östra flygelns ateljé och i kaféet.

En annan av de medverkande är Karlstadskonstnären Margaretha Jansson, bildkonstnär och skulptör. Även hon har jobbat med ljud till ett av sina verk. Titeln "Stå, grå" är hämtad från Gustaf Frödings dikt "Gråbergssång" och Margaretha Jansson har använt sig av vännen och sångaren Peter Bomans mörka stämma, som mycket effektfullt mumlar fram orden ur en högtalare intill verket, där hon utgått från en stor sten i parken.

– Stenen är väl egentligen själva konstverket. Figurerna ser jag som ett sorts tillägg, de får bära stenens röst, säger hon om de 201 små betongskulpturerna som placerats framför bumlingen.

– Jag har tio hemma som reserv också, säger Jansson, som inte kunde sluta när hon väl börjat.

Konstnären My Lindh har avbildat Gustaf Frödings skägg med hjälp av pinnar.
Konstnären My Lindh har avbildat Gustaf Frödings skägg med hjälp av pinnar. Foto: Peter Bäcker

Grävt där de står

Flera konstnärer har liksom Margaretha Jansson använt sig av det material som redan funnits att tillgå i den omgivande naturen. Stockholmskonstnären My Lindh har exempelvis återskapat Gustaf Frödings buskiga skägg med hjälp av sly. Från Stockholm kommer också Jan Matsson som med plåtskulpturen "Delat landskap" låtit sig inspireras av diktsamlingen "Guitarr och dragharmonika". Matsson, som har värmländskt påbrå men är född i Uppsala, har tillbringat flera veckor på Alsters herrgård.

– Jag har inte varit i Värmland så mycket men har en stark relation till Fröding som lästes högt när jag var liten, på värmländska. Det är väldigt svårt att få till ett platsspecifikt utomhusverk, det kan lätt bli att det inte "fastnar" i själva omgivningen. Jag har tänkt mycket kring idén om att man är fången i sin egen kropp, på gott och på ont. Men genom sin föreställningsförmåga kan man ta sig vartsomhelst.

Utställningen "I skogen" pågår till och med den 3 september.

Utställningen tar plats både inomhus och utomhus. Här ett verk av den värmländske konstnären Robert Johansson.
Utställningen tar plats både inomhus och utomhus. Här ett verk av den värmländske konstnären Robert Johansson. Foto: Peter Bäcker
Jan Matssons skulptur ”Delat landskap”.
Jan Matssons skulptur ”Delat landskap”. Foto: Peter Bäcker

Artikeltaggar

AlsterEmilia FrödingGustaf FrödingHelene KarlssonKarlstads kommunKonstKonstfrämjandetMargaretha JanssonOtaltSara FalkstadSkogUtställningarVärmlands länVernissager

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.