Hoppa till huvudinnehållet

Lindbäck åtta när Lindgren tog tredje SM-guldet: ”Hade fart i cyklarna”

Publicerad:
Valsarnas Antonio Lindbäck kom åtta i SM-finalen.
Valsarnas Antonio Lindbäck kom åtta i SM-finalen. Foto: Peter Bäcker

Fredrik Lindgren tog sitt tredje individuella SM-guld i speedway på tisdagen.

Valsarnas Antonio Lindbäck blev åtta.

– Placeringsmässigt är det inte mycket att hurra för, men fartmässigt var det mycket bättre, säger han.

SM-finalen avgjordes på Skrotfrag arena i Målilla, elitserielaget Dackarnas hemmaplan, och mönstrade tio förhandsnominerade förare och sex inkvalade.

Förutom medaljer, ära och berömmelse stod ett wildcard till GP-tävlingen på samma bana på spel för den bäst placerade föraren som inte redan kör VM-serien.

Västerviks Fredrik Lindgren, 37, ligger trea i VM efter fem deltävlingar och visade att den fina formen håller i sig genom att också knipa SM-titeln. Han vann finalracet före Jacob Thorssell och Timo Lahti. Thorsell lade beslag på GP-platsen.

Lindgren och Thorssell toppade även grundomgången med 14 poäng på fem heat.

Antonio Lindbäck hade sju. Det krävdes minst åtta för semifinal.

– Det som riktigt förstörde för mig var missen jag gjorde i heat tre när jag ledde. Det var ett jävla spår i ingången i andra sväng som jag gick i så cykeln bara stack rakt ut i det blöta materialet, berättar Lindbäck.

– Hade jag tagit den trean hade jag haft tio poäng och då hade det sett bra mycket bättre ut.

Du hade varit i semifinal?

– Ja, precis.

Åttondeplats hamnar långt ner i Antonio Lindbäcks meritförteckning. Den 38-årige dalmasen har två individuella guld, ett silver och ett brons sedan tidigare.

Nu var han ett misstag från en ny framskjuten placering. Materialet, som varit ett bekymmer den här säsongen, börjar fungera.

– Vi har jobbat hårt för hitta motorer och inställningar som fungerar. I dag hade jag fart i cyklarna och det känns skönt. Jag ska försöka komma tillbaka mentalt också och bli lite starkare där.

Lindbäcks ökade speed smakar också mumma för Valsarna inför torsdagens toppmöte med Njudungarna på Tallhult.

– Jag ser fram emot torsdagen, ska bli kul att köra på hemmaplan igen.

Hagforskillen Jonathan Ejnermark, som tog sig vidare från kvalet hemma på Tallhult i slutet av maj, blev tia på sex poäng.

Fjolårsfyran Victor Palovaara, Solkatterna, samlade ihop fem poäng och slutade på 13:e plats, medan lagkamraten Jonatan Grahn var 15:e.

Artikeltaggar

Antonio LindbäckDackarnaFredrik LindgrenJacob ThorssellJonathan EjnermarkMålillaMedaljerSolkatternaSpeedwaySportTallhult motorstadionValsarnaVästervikVictor Palovaara

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.