Hoppa till huvudinnehållet

Att få bort Putin är bara halva lösningen

Publicerad:
Reporter Henrik Jalalian
Henrik Jalalian
henrik.jalalian@vf.se
Är Putins dagar räknade?
Är Putins dagar räknade? Foto: Gavriil Grigorov

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Putin måste bort. Men helgens misslyckade kupp visar att det finns något annat som är minst lika viktigt.

Det har varit en minst sagt dramatisk helg. Under lördagen inledde den ryska paramilitära styrkan Wagnergruppen ett kuppförsök mot Putin och tågade mot Moskva. Nära huvudstaden bestämde sig sedan plötsligt Wagnerledaren Prigozjin för att kasta in handduken och retirera tillbaka till fronten.

Även Rysslandskännare verkar förvirrade över utvecklingen. Vad hände egentligen? De flesta verkar vara eniga om att Putin ridit ut just denna storm men att han är allvarligt försvagad. I ett land där det sägs att folket kräver en stark ledare, utstrålade den panikslagna ryske presidenten motsatsen.

I väst var det många som hoppades på kuppförsöket. Innan upproret fick sitt abrupta slut, kunde man bland diverse tyckare se en viss entusiasm över händelseutvecklingen.

En sådan inställning är på många sätt rimlig. Ett internt uppror försvagar den ryska armén och gör det lättare för Ukraina att stå emot den ryska aggressionen. Förhoppningsvis kan den svaga ryska stridsviljan bli än mer urholkad. Det vore bra för Ukraina.

Prigozjin är dock inte mycket bättre än Putin. Han är en tidigare gangster som blivit stenrik via lukrativa affärskontrakt med den ryska armén. Under hans ledning har legosoldaterna i Wagnergruppen gjort sig kända för grymma krigsbrott runt om i världen. Hans främsta kritik mot kriget är inte att det var fel, utan att invasionen av Ukraina inte sköttes tillräckligt bra. Prigozjin är ett levande bevis på att ens fiendes fiende, inte alltid är ens vän.

Andra hoppades att statskuppen skulle leda till allmänt kaos och att Ryssland skulle börja falla sönder som stat. Jag ska inte neka till att jag finner en viss personlig tillfredsställelse i tanken på att Putins försök att skapa ett nytt ryskt imperium, skulle sluta i ett historiskt fiasko.

Men ett Ryssland i sönderfall innebär stora risker. En rysk upplösning skulle troligen leda till inbördeskrig, enorma flyktingströmmar och att kärnvapen kan hamna i händerna på mindre aktörer som har allt att förlora. Det skulle få inbördeskriget i Syrien – vars konsekvenser hela världen fortfarande påverkas av – att framstå som en västanfläkt.

Putin måste bort. Helst ställas inför rätta för brott mot mänskligheten.

Men det finns en sak som är minst lika viktig. Det är att det finns ett demokratiskt alternativ den dagen Putin försvinner. Eller i alla fall någon som inte bara vill fortsätta på Putins linje om att förgöra Ukraina.

Arabiska våren samt krigen i Afghanistan och Irak är exempel på att det inte räcker med att byta ut en hemsk diktator. Om det saknas en väl fungerande opposition som kan ta makten, blir det svårt att få en hållbar utveckling. Detta är förstås lättare sagt än gjort i länder där opposition är förbjuden. I Ryssland sitter en av få rimliga kandidater, Navalnyj, bakom lås och bom.

Men vi bör därför akta oss för att hamna på samma lag som krigsförbrytare som Prigozjin. Vad vi kan göra är att stödja ryska oppositionella. Till exempel genom att ge dem en fristad i Sverige och ge dem verktyg för att bygga fungerande demokratiska institutioner. Det behövs också stöd till oberoende ryska mediekanaler, som nu tvingas operera utanför Ryssland.

Att få bort Putin och de ”diktaturens kreatur” som går hans ärenden är bara halva lösningen. Risken är stor att han ersätts av någon som är lika galen. Den dagen Putin försvinner behöver det finnas välorganiserade demokrater som är beredda att ta över. Vi bör stödja dem så mycket det går.

Artikeltaggar

Aleksej NavalnyjBeredskapBrottFörsvarInbördeskrigJevgenij PrigozjinKärnvapenMoskvaPolitikRysslandUkrainaVladimir Putin