Hoppa till huvudinnehållet

Högtryck för värmländsk camping- Sverige billigast i Europa

Publicerad:
Reporter Sara Norrback Carlsson
Sara Norrback Carlsson
sara.norrbackkarlsson@vf.se
Husvagn är fortsatt den populäraste boendeformen på svenska campingar.
Husvagn är fortsatt den populäraste boendeformen på svenska campingar. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Sverige har utsetts till Europas billigaste campingland, och Värmland hör till de populäraste resmålen. Låga priser, återvändande stamgäster och extrem värme väntas locka turister till Sverige även i år.

Sverige är ett populärt resmål för campingsugna resenärer runt om i Europa. Nu kan vi även stoltsera som landet med den mest prisvärda campingen, visar SCR, Svensk campings branschrapport som släpptes under juni. Under årets högsäsong ligger snittpriset för en svensk campingnatt på 39 euro, enligt den årliga uträkningen som görs av tyska turistorganisationen ADAC. Därefter följer Tyskland, England och Frankrike med snittpriser mellan 43 och 49 euro. Det låga värdet för svenska kronan gör inte saken sämre.

– Det är ju inte så härligt för oss förstås, att kronan ligger lågt. Men det gynnar vår näring, det gör det. Vi har en väldigt positiv känsla inför högsäsongen, camping är ett av våra starkaste kort under sommarsäsongen i Värmland, säger Mia Landin, vd på Visit Värmland.

Hon tror att tre sammanslagna komponenter kommer leda till en bra sommar på turistfronten.

– Kronan, återvändande besökare och det extrema värmeläget. Många återkommande gäster har längtat efter att få resa under pandemin, och att det verkar bli oerhört varmt i södra Europa även i år skulle kunna innebära klimatbesökare nästan. Det är lite för tidigt att säga än, men så är känslan, säger Mia Landin.

Rekordår

Förra året var ett rekordår för campingbranschen med 2,6 miljarder i logiintäkter, en ökning på nästan 20 procent från 2021. Totalt spenderades 17 miljoner gästnätter på campingar i Sverige, de flesta under juli. Så vill man ha en lugnare vistelse kan det vara värt att undersöka campingutbudet under juni eller augusti, då är besökarantalen runt hälften så höga.

Martin De Jong driver Munkebergs camping, och välkomnar de norska besökarna åter.
Martin De Jong driver Munkebergs camping, och välkomnar de norska besökarna åter. Foto: Rolf Mårth

Ett annat rekord från förra sommaren är att Värmland ökade mest när det kommer till internationella campare. De flesta reser från Norge, och intresset märks både hos Visit Värmland och länets campingägare.

– Förra året kom turisterna från Norge tillbaka, säger Martin de Jong som driver Munkebergs camping i Filipstad.

Under pandemin hade de en ökning av svenska besökare, när fler stannade i landet under semestern. Men vårt grannland står vanligen för en stor del av campingens gäster.

– Man märker en ökning av norrmän som är sugna på att komma ut och campa. Det som skiljer är att de oftast inte bokar i förväg, utan kör runt i Värmland och kommer som drop in. Men vi har även fått fler förbokningar i år, säger Martin de Jong.

Artikeltaggar

CampingEuropaFilipstadMia LandinNorgeSemesterTurismValutaVisit VärmlandVärmlands län

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.