Hoppa till huvudinnehållet

Arrendestriden på ö-tomterna är över – för den här gången: ”Jag är förvånad”

Publicerad:
För andra gången har Hammarö församlings höjning av arrendet slutat i hovrätten, och den här gången gick man på hyres- och arrendenämndens linje.
För andra gången har Hammarö församlings höjning av arrendet slutat i hovrätten, och den här gången gick man på hyres- och arrendenämndens linje. Foto: Håkan Strandman

Tvisten rörande arrendeavtalen för sommarstugeägare på Hammarö är avgjord.

Hovrätten godkänner de omskrivna hyreshöjningarna.

– Jag är förvånad. Vi hade stora förhoppningar, säger Gunnar Settergren.

Hovrättens utfall kom i förra veckan och gick i stora delar på det överklagade beslutet från hyres- och arrendenämnden som kom i augusti förra året.

Den går också något på tvärs med hur hovrätten bedömde läget 2017, vilket förvånar Gunnar Settergren som är ordförande för Skoghalls sommarstugeförening.

– Jag tänker att det är väldigt märkligt hur samma hovrätt kan fatta så olika beslut. Det känns inte särskilt rättssäkert, säger han.

Då sänkte hovrätten de av jordägaren Hammarö församling föreslagna höjningarna avsevärt, den här gången gick man på hyres- och arrendenämndens linje vilket i praktiken innebär att merparten av sommarstugeägarna sedan den första höjningen 2011 fått se sina årsarrenden höjda med över hundra procent.

Gunnar Settergren tar sig själv som exempel.

– I och med att prisindex också har stigit så är mitt arrende uppe i 30 000 kronor medan det låg på 16 000 kronor när den förra domen kom som gällde från 2015. Hovrätten har dessutom klassat två av våra öar till någon typ av hybrid eftersom det går en spång ut till öarna som arrendatorerna själva har anlagt.

Gunnar Settergren har drivit rättsprocesser två gånger om mot Hammarö församling när det kommer till nivån på arrendeavtalen.
Gunnar Settergren har drivit rättsprocesser två gånger om mot Hammarö församling när det kommer till nivån på arrendeavtalen. Foto: Helena Karlsson

Träspången gör, enligt hovrättens dom, att öarna Björkholmen och Bryggholmen med sitt dessutom förhållandevis korta avstånd till fastlandet ska klassas som mer attraktiva än övriga öar och förses därmed med ett högre arrende.

Gunnar Settergren ser i dagsläget ingen poäng att överklaga hovrättens utfall vidare, det är som han uttrycker det bara att ”bita i det sura äpplet”.

Vad säger dina grannar?

– De delar samma bild och är djupt besvikna. Vi hade stora förhoppningar för vi tycker att vi hade goda argument för vår sak, men det känns som att hovrätten mest verkade vilja få det avklarat snabbt.

Gäller i fem år

Det nuvarande arrendeläget gäller fem år i taget vilket innebär att det nuvarande löper på fram till och med den 30 april 2025. Faktum är att hyres- och arrendenämnden sänkte den hyreshöjning som jordägaren Hammarö församling först föreslog, vilket är en linje även hovrätten gått på. Kyrkofullmäktiges ordförande Bo Öster (S) förklarar att man trots det är tillfreds med domslutet.

– Det som är bra är att vi har något att jobba efter nu. Nu vet vi vad som gäller, säger han och konstaterar krasst att hovrätten fastställt hyres- och arrendenämndens dom.

– Det är väl alltid så att man har synpunkter på vissa delar, men det handlar ju om att säga ja eller nej till domen och då valde vi att säga ja till helheten.

Vad är ni inte nöjda med?

– Det vill jag inte gå in på och jag vill inte heller kommentera de olika arrendenivåerna. Vi har sagt ja till arrendenämndens beslut.

Ligger arrendena på en rimlig nivå nu då?

– Det finns ju något som heter ”skälig nivå” i den här processen och vi sade ju ja till arrendenämndens beslut, och det står vi för.

Det senaste ärendet må vara avklarat. Nu hoppas Gunnar Settergren på en mer konstruktiv dialog med Hammarö församling för att slippa föra den genom ombud eller i rättssalar framöver.

– Det är vi alltid öppna för, säger Bo Öster.

– Vi för gärna en dialog om allt som rör arrenden, öarna och så vidare. Felet ligger ju längre tillbaks och det är ju att man inte har gjort någon förändring av arrendena på tjugo år. Det är alltid bättre om man gör små förändringar då och då istället.

LÄS MER:

Hovrätten gick syn bland sommarstugor: ”Tror domen blir marknadsledande”Fördubblade arrenden på Skoghall: ”Inte skäligt”Ny förhandling om arrenden för sommarstugor: ”Börjar bli less på det”Ny arrendestrid om ö-tomternaAvsevärt sänkta arrenden på Hammarö

Artikeltaggar

BeslutBrott, lag och rättHammaröHammarö församlingÖverklagandenSkoghallSocialdemokraterna

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.