Hoppa till huvudinnehållet

Jag vill slänga sossarnas migrationspolitik framför bussen

Publicerad:
Reporter Susanne Sjöstedt
Susanne Sjöstedt
susanne.sjostedt@vf.se
Att rädda människor i sjönöd på Medelhavet klassas nu som att bistå i ”illegal invandring”.
Att rädda människor i sjönöd på Medelhavet klassas nu som att bistå i ”illegal invandring”. Foto: Andoni Lubaki

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Det är inte kul alls att se ledande socialdemokrater slå sig för bröstet för att ligga bakom ett rasistiskt paradigmskifte inom svensk migrationspolitik.

Samtidigt som hoppet på torsdagen sinade för att hitta de fem personer fast i en liten ubåt fyra kilometer ner i havet sedan några dagar, skriver en högersnubbe att de svenska bostadsreglerna är för generösa. Låter man folk välja att bo ”utan fönster och med lågt i tak” får fler chansen att bo billigare. Som i en liten egen grav under jord då.

Samtidigt som hoppet sinade för att hitta de fem i en liten ubåt, trots massiva och rent livsfarliga räddningsinsatser, sitter en sjökapten i Tyskland och väntar på en möjlig 20-årig fängelsedom för att ha hjälp till att rädda över 1000 migranter från att drunkna på Medelhavet.

Pia Klemp som sjökaptenen heter, menar att sjöräddningsinsatser där migranter inblandade nu kriminaliserats. Att hjälpa människor i sjönöd i båtar som knappt håller sig flytande – eller som med den överfulla migrantbåten i Grekland häromveckan inte håller sig flytande – kallas numera nämligen för att bistå ”illegal invandring” och inte för ”livräddning”.

Det är ”lustigt” hur språket utvecklas.

Mindre lustigt är det att se ledande socialdemokrater på debattplats i Expressen på torsdagen förklara att det är Socialdemokraterna som initierat det rasistiska paradigmskifte som nu sker inom den svenska migrationspolitiken.

Ja, de använder inte ordet ”rasistisk” så klart. Det är ju deras politik också. Men hela debattinlägget är fullt att signalspråk till de högerväljare man verkar hoppas ska lockas av tilltalet. Det är ett svepande misstänkliggörande av ”utlänningar” som kommit hit.

Migrationspolitiken har varit ”förödande” för Sverige, menar man bland annat – och låter lite som när andra sossar för några år sedan pratade om ett behov av ”andrum”. Inte för människorna som flydde från krig, konflikt och förföljelse då. Men för svenskar som tyckte det var jobbigt att de kom hit … ”Prioriteringar” tror jag det kallas.

Det finns onekligen utmaningar i migrationspolitiken. Få länder kan inte hantera allt och vi gör verkligen minsta möjliga för att förebygga behovet för miljontals människor att fly sina hem för att undkomma krig och förföljelse – och klimatförändringar. Inte heller kan länderna vid Medelhavet fortsätta tvingas ta ansvar för alla som försöker fly till EU över vatten. EU kan inte fortsätta dumpa flyktingar och migranter i Turkiet och bara hoppas att det ska gå över och visst – Sverige kan inte öppna dörren för alla asylsökande i världen.

Fast det där sista gör vi ju inte i dag. Antalet asylsökande i Sverige är sedan flera år otroligt lågt och att påstå något annat är bara löjligt och lögnaktigt.

Det är jobbigt att vara sosse idag, ska jag säga. Partiet glassar runt på höga opinionssiffror och verkar mest hoppas att regeringen ska fortsätta göra bort sig så man slipper anstränga sig med oppositionerande. Tänk så mycket kraft man skulle ha kunnat lägga på att skapa ett omöjligt opinionstryck mot regeringen för uteblivet stöd till kommuner och regioner och privatpersoner som går på knäna i den ekonomiska krisen.

Istället väljer man att ansluta sig till regeringens taktik att fortsätta klumpa ihop migration, integration och kriminalitet som vore de tre sidor av samma samhällsproblem och sen bidra till att upphöja det till det alla största.

Ynkedomen.

Artikeltaggar

EUExpressenFlyktingarGreklandInvandringMedelhavetMigrationOlyckor och katastroferPia KlempPolitikSocialdemokraternaTyskland