Hoppa till huvudinnehållet

När zombierna anfaller – styr mot Årjäng

Publicerad:
Foto: Pavel Koubek/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Ok, vi tog oss igenom corona-pandemin. Men vad händer om naturen steppar upp ett par snäpp? Om de döda reser sig ur sina gravar och anfaller? Tja, är du Hammaröbo är oddsen inget vidare, visar det sig.

Vad fanken snackar jag om? Jo, en undersökning av vilka kommuner som klarar sig bäst vid en zombie-apokalyps. Bakom det hela ligger en bostadsförmedlingssajt som verkar halvsuspekt (man får betala 9 kronor för att komma igång, sen dras 349 kronor i månaden). Så besök den helt på egen risk, om alls.

Med det sagt: undersökningen är intressant. De har stämt av SCB-statistik om allt från befolkningstäthet till närhet till polis och militäranläggningar, ställen att gömma sig på (skog, byggnader, husvagnar), bilar, motorcyklar och mopeder per 1 000 invånare och tillgång till boskap och grödor.

Alltihop har kokats ned till siffror på en skala och en ranking – för Sveriges samtliga kommuner.

Så vart ska man bege sig för att slippa bli zombiesnacks? Jo, till Markaryd i Smålands sydvästra hörn. Glesbefolkat, gott om både gömslen och proviant och allmänt trivsamt, kan man tänka. Bäst i Värmland? Årjäng, på 22:a plats. Troligen med samma argument.

Mest illa till sitter förortsborna kring Stockholm, där de bokstavligen bor på varann. Järfälla, Öckerö, Tyresö, Huddinge, Botkyrka och så vidare. Och så har vi Hammarö på plats 264 av 290. Dags att inköpa hagelbrakare, Hammarötassar!

Artikeltaggar

ÅrjängFritid och livsstilHusvagnarMarkarydMopederMotorcyklarSCBStatistikVärmlands län