En 17-årig man från Karlstad får sin dom mildrad i hovrätten. 17-åringen var tidigare dömd för försök till mord, men hovrätten har nu mildrad domen till grov misshandel och sänker straffet för 17-åringen.
Det var under natten mellan den 27 och 28 november i fjol som 17-åringen, högg en bekant två gånger i ryggen med en kniv och sedan satt sig på mannen och utdelat flera slag mot dennes ansikte. Det hela utspelade sig utanför en skola på Kronoparken.
Upprinnelsen till varför de två inblandade kom ihop sig är inte klarlagt, men det framgår av domskälen att någon form av konflikt ska ha förelegat som skulle lösas genom att de två skulle göra upp. Enligt tingsrätten styrks den teorin av att ett flertal personer följt med för att se på av just den anledningen.
17-åringen hävdade i tingsrätten att han handlat i nödvärn då offret ska ha tagit ett grepp om 17-åringens huvud så att denne inte kunde andas och därför utdelade huggen mot den andres rygg. Kniven säger 17-åringen att han såg liggande på marken när han satt fast i den andres grepp. Något som tingsrätten ansåg vara mycket osannolikt.
Tingsrätten ansåg att 17-åringen hade haft uppsåt att döda offret och dömde honom därför till två års sluten ungdomsvård för försök till mord.
Hovrätten lindrade domen
Hovrätten för västra Sverige lägger stor vikt vid varför 17-åringen agerade som han gjorde och väger också in dennes ringa ålder och att det var ett snabbt händelseförlopp. De anser att 17-åringen inte hade för avsikt eller var likgiltig inför vilken effekt hans knivhugg skulle komma att få. Men då 17-åringen har knivhuggit offret och misshandlat denne efteråt så konstaterar hovrätten att 17.åringen gjort sig skyldig till grov misshandel.
Hovrätten väljer i sin dom att sänka 17-åringen straff till ungdomsövervakning i tio månader och att betala kränkningsersättning till offret på 70 000 kronor.
Ungdomsövervakning
En skyldighet att regelbundet (som huvudregel två gånger i veckan) träffa en särskild koordinator inom frivården.
Förbud mot att använda alkohol, narkotika och vissa andra hälsofarliga medel.
Förbud att lämna bostaden på helgkvällar och helgnätter, så kallad helghemarrest. Istället för hemhelgarrest kan det bli andra begränsningar i hur den unge får röra sig i samhället, till exempel en skyldighet att vara på en viss plats eller ett förbud att vara på en viss plats. Förbudet övervakas normalt med fotboja.
Källa: Kriminalvården