Hoppa till huvudinnehållet

Guide: Här är sommarens stora travhändelser i Värmland och Dalsland

Publicerad:
Reporter Mikael Solberger
Mikael Solberger
mikael.solberger@nwt.se
Bild från V75-dagen i Årjäng 2017. Då var det 14 577 personer på plats.
Bild från V75-dagen i Årjäng 2017. Då var det 14 577 personer på plats. Foto: Tommy Andersson

Sommaren och semestertider är här.

När många verksamheter varvar ner en del så varvar travsporten upp.

Här är en guide över travdagarna i regionen som man ska ha extra koll på.

1) Årjängs V75-dag den 15 juli.

År efter år är det den stora händelsen när det gäller sommartravet i Värmland. Det har varit många folkfester på den natursköna banan i Nordmarken genom åren men så kom det en pandemi med en tom arena.

Förra året var det öppet för publik igen och nästan 6 000 personer kom till tävlingarna. Hur många som kommer till banan i år för bland annat se Årjängs Stora Sprinterlopp med 600 000 kronor till vinnaren återstår att se, men det brukar vara trångt på bergen runt banan.

2) V64-tävlingarna i Arvika den 3 juli.

Årjäng brukar kallas för Sveriges vackraste travbana men personligen tycker jag att banan i Arvika är en precis lika fin pärla.

Att banan endast är 800 meter lång, de flesta banorna i landet är 1 000 meter, innebär att många lopp vinns från ledningen men det är en alldeles speciell stämning när man är på plats i Arvika under en travdag. En känsla från förr som man gärna vill komma åt och här får man den möjligheten.

V64-kvällen i början på juli med till exempel Arvikas Jubileumslopp är banans paraddag och den enda tävlingsdagen som man kör på kvällstid under året.

Det är en speciell stämning på travbanan i Arvika med närhet till allt.
Det är en speciell stämning på travbanan i Arvika med närhet till allt. Foto: Mikael Solberger

3) Midsommartravet i Årjäng den 23 juni.

En klassisk travdag i Årjäng. Förr i tiden var det alltid ett dubbeltrav fredag och lördag i under midsommar i Årjäng, men med färre antal travdagar per år har midsommardagens tävlingar upphört.

Det är en midsommarstång rest på innerplan och en allmänt härlig somrig stämning runt banan. Imorgon är det dags för årets midsommartrav och stämmer väderprognosen körs den i ett utmärkt väder.

4) Bluestravet i Åmål den 5 juli

Tyvärr är det ett eftermiddagstrav med första start klockan 15 och inte på kvällstid. Men det är mycket folk i området då bluesfesten inleds dagen efter och det kan bli fin stämning runt banan.

I en tid när travsporten kämpar med att locka publik lyckas Åmål bra. När man hade sin V86-dag i början av juni kom det 2 841 personer.

Åmål kör även tävlingar i högervarv, åt andra hållet än vad som är normalt, den 13 augusti och har då spelformen GS75.

Travdatum i regionen under sommarmånaderna

Arvika

Juni: 25.

Juli: 3,12, 20.

Färjestad

Juli: 24, 31.

Augusti: 7,14, 25.

Åmål

Juli: 5, 27.

Augusti: 13.

Årjäng

Juli: 6,14,15.

Augusti: 18,27.

Artikeltaggar

ArvikaArvika travbanaTravV75ÅmålstravetÅrjängÅrjängs Stora SprinterloppÅrjängstravet

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.