Hoppa till huvudinnehållet

Camilla flyttar stenhuggeriet till Storfors

Publicerad:
Reporter Lisa Olaison
Lisa Olaison
lisa.olaison@nwt.se
Reporter Jonas Klint
Jonas Klint
jonas.klint@nwt.se
Camilla Westman älskar jobbet som stenhuggare och livet som egenföretagare. Nu flyttar hon produktionen från gården där hon växte upp, till Storfors där hon bor i dag.
Camilla Westman älskar jobbet som stenhuggare och livet som egenföretagare. Nu flyttar hon produktionen från gården där hon växte upp, till Storfors där hon bor i dag. Foto: Lisa Olaison

– Jag fick ett bra, engagerat bemötande i Storfors kommun från dag ett.

Det säger Camilla Westman som driver stenhuggeri med tre anställda i Fjugesta, Närke.

Hon flyttar nu verksamheten över länsgränsen och bygger ny produktionshall i Storfors.

– Tanken är att expandera.

Släkten på pappas sida, ursprungligen från Bohuslän, har bestått av stenhuggare i åtskilliga generationer. ”Fem eller sex” säger Camilla Westman. Det finns även några ägare av stenbrott i släkten. Det är med andra ord ingen överdrift att säga att hon har yrket i blodet.

30-åriga Camilla Westman växte upp på den lantligt belägna släktgården utanför Fjugesta, där produktionen sker i flera olika byggnader.

Camilla Westman, företagsledare och stenhuggare, lämnade ekonomi- och juridiskstudierna för att satsa helhjärtat på företaget.
Camilla Westman, företagsledare och stenhuggare, lämnade ekonomi- och juridiskstudierna för att satsa helhjärtat på företaget. Foto: Lisa Olaison

Visste från början

Hon visste redan som barn att hon skulle bli stenhuggare. Hon gick bredvid sin pappa Morgan och lärde sig av honom när han jobbade i familjeföretaget som han startade 1996.

– När jag växte upp tänkte jag hela tiden att oavsett vad jag skulle bli så skulle jag lära mig stenhuggaryrket och ha det vid sidan av.

Stenhuggandet blev mer än något vid sidan av. 2017-18 hoppade hon av sina studier i juridik och företagsekonomi på Örebro universitet och började jobba heltid i pappas företag.

Bästa läraren

– Jag lärde mig av den bästa, säger hon, påtagligt stolt över yrkeskunnandet som finns i släkten och som hon nu för vidare. Nu som egen företagare, efter att hon tagit över företaget. Förutom henne själv har hon två anställda, varav mamma Lotta Westman är den ena. Även den tredje är kvinna.

– Det är lite kul, att det bara är kvinnor i ett sådant här företag.

De här stenskivorna ska bli till vackra gravstenar och bänkskivor.
De här stenskivorna ska bli till vackra gravstenar och bänkskivor. Foto: Lisa Olaison

Stenhuggeriet är mest känt för sina vackra gravstenar, som står för cirka två tredjedelar av omsättningen. Men företaget levererar också bänkskivor till inredning, framför allt till kök.

– Vi har både privatpersoner och köksleverantörer som kunder.

Torrhall och våthall

När NWT kommer på besök är det Camilla och mamma Lotta som är på plats. Lotta står i den så kallade torrhallen och jobbar med text till en gravsten. På gården finns också en våthall, med olika maskiner som kräver vattentillförsel på grund av stendammet och värmen som uppstår när stenmaterialet bearbetas av sågen, CNC-fräsen och andra verktyg.

Mamma Lotta Westman är anställd i sin dotters företag. Företaget och familjen är tätt sammanflätade, och har så varit länge. ”Vi har en bra relation, det är fantastiskt att jobba med mamma” säger Camilla.
Mamma Lotta Westman är anställd i sin dotters företag. Företaget och familjen är tätt sammanflätade, och har så varit länge. ”Vi har en bra relation, det är fantastiskt att jobba med mamma” säger Camilla. Foto: Lisa Olaison

Bokstäverna i stenarna skapas genom att man skär ut en mall i en gummiduk, som är av så tåligt material att den står emot sandblästringen och lämnar bokstäverna kvar som urgröpningar i stenen. Finliret med texten sker med lufthammare och mejsel. Vill man att bokstäverna i stället ska sticka upp från den övriga ytan, gör man precis tvärtom och blästrar och finhugger hela ytan förutom bokstäverna.

Inte bara maskiner

Även om jobbet i stenhuggeriet till stor del sker med truckar och maskiner är det många moment som kräver både kroppsstyrka, tränade, känsliga fingrar och en stor dos kreativitet. Det är till stor del fortfarande ett hantverk där stenhuggarens kunskap och erfarenhet avgör slutresultatet.

– Sten är ett lurigt material. Det är både hårt och skört.

Kilarna är på plats och nu är allt klart för klyvningen av stenblocket.
Kilarna är på plats och nu är allt klart för klyvningen av stenblocket. Foto: Lisa Olaison

Känsliga arbetsmoment är slipning, finhuggning och huggning av kanter. De mest yrkesskickliga stenhuggarna jobbar snabbt och utan spill.

– Slutresultatet går att få bra även om man inte är fullärd. Men det tar mer energi, det blir mer anspänning och tar längre tid.

Hon betraktar sig idag som en erfaren och duktig stenhuggare, men är ödmjuk inför hantverket och säger att man lär sig hela tiden.

– Det är det som är det roliga med jobbet. Och att det är så kreativt.

Allt är inte ren sten, kompositmaterial förekommer också i materialet som ska bli bänkskivor.
Allt är inte ren sten, kompositmaterial förekommer också i materialet som ska bli bänkskivor. Foto: Lisa Olaison

Smidigare produktion

Så varför ska hon då flytta produktionen till Storfors? Det har delvis att göra med att hon och hennes man bor i Storfors och hon får närmare till jobbet.

– Vi bodde i Karlskoga och letade hus. Vi hittade inte det perfekta huset och fick utvidga sökområdet. Vi hittade drömhuset, och det låg i Storfors. Vi har inte ångrat det. Det är gemytligt och trevligt i Storfors, litet men utan allt för mycket bymentalitet.

Den första gravstenen Camilla gjorde, var till hennes morfars grav. Morfadern hade som synes ett stort båtintresse.
Den första gravstenen Camilla gjorde, var till hennes morfars grav. Morfadern hade som synes ett stort båtintresse. Foto: Lisa Olaison

Ännu viktigare är kanske att produktionen blir mer rationell i den nya byggnaden som planeras.

– Det blir smidigare när allt är i samma lokal. Vi slipper köra med truck mellan byggnaderna och det blir mindre uppstartstider.

Camilla Westman jobbar mest med bohuslänsk granit och gnejs. Att köpa från svenska leverantörer som har sjyssta villkor för sina anställda är viktigt för Camilla.
Camilla Westman jobbar mest med bohuslänsk granit och gnejs. Att köpa från svenska leverantörer som har sjyssta villkor för sina anställda är viktigt för Camilla. Foto: Lisa Olaison

Klar under 2024

Byggnaden, som beräknas stå klar någon gång under 2024, blir 12 gånger 24 meter, det vill säga nästan 300 kvadratmeter.

– Vi har köpt en industritomt på Norra industriområdet. Vi har börjat schakta marken och väntar på bygglov.

Det är en företagare fylld av framtidstro som nu planerar att flytta verksamheten över länsgränsen till den värmländska sidan.
Det är en företagare fylld av framtidstro som nu planerar att flytta verksamheten över länsgränsen till den värmländska sidan. Foto: Lisa Olaison

Det var dock ingen självklarhet att det skulle bli Storfors. Camilla undersökte även möjligheterna i ett par kommuner på Närkesidan, men det var i Storfors hon fick klart bäst bemötande.

– Kicki Karlsson på näringslivsenheten har varit väldigt engagerad och hjälpsam. Och vi har till och med haft kommundirektören på besök här hos oss.

När det dessutom fanns en ändamålsenlig tomt att köpa var det inget att tveka på.

– Jag är säker på att det blir bra där.

Sågning, kapning, klyvning – det är mycket hårt jobb innan man kommer till det mer kreativa finliret med den grafiska formgivningen av stenarna.
Sågning, kapning, klyvning – det är mycket hårt jobb innan man kommer till det mer kreativa finliret med den grafiska formgivningen av stenarna. Foto: Lisa Olaison

Vill kunna anställa två

Camilla hoppas nu kunna jobba in sig ännu mer på den värmländska marknaden och växa. Målet är att kunna anställa ytterligare två personer.

Att hitta stenhuggare att anställa kanske inte blir det lättaste. Det är ju inget stort yrke med etablerade utbildningar.

– Jag får ta in praktikanter och lärlingar för sommarjobb och liknande och se vem som kan lära sig jobbet. Det krävs att personen är beredd att göra många olika saker. Man står aldrig och göra samma sak särskilt länge.

Vatten är en väsentlig del av arbetet i maskinhallen och i blästerbåset.
Vatten är en väsentlig del av arbetet i maskinhallen och i blästerbåset. Foto: Lisa Olaison

Artikeltaggar

FjugestaFöretagandeFöretagsekonomiNäringslivStorfors

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.