Hoppa till huvudinnehållet

Husföretaget om byggdippen: ”Inte samma kaosartade period som under pandemin”

Publicerad:
Fredrik Persson, grundaren av Wermlandshus, känner ingen större oro för det som händer inom byggbranschen just nu.
Fredrik Persson, grundaren av Wermlandshus, känner ingen större oro för det som händer inom byggbranschen just nu. Foto: Eva Häggdahl

Byggbranschen upplever just nu stora problem. Men på Wermlandshus fyller man fortfarande på sina orderböcker.

– Det har bromsat in något, men det rör fortsatt på sig, säger Fredrik Persson, grundaren av företaget.

Wermlandshus levererar framförallt fritidshus, villor och flerbostadshus till privatpersoner. Själva huset levereras i form av planelement, vilket innebär att takstolar, bjälklag och väggar förtillverkas i fabrik. Dessa transporteras sedan och monteras ihop på plats.

Företaget har riktat in sig mest på den lokala marknaden, men har även krokar ute i vissa storstäder.

– Vi ser väl inget mörker, men det är inte samma kaosartade period som det var under pandemin då alla handlade. Från renoveringar till nybyggnationer.

Tydlig signal

Redan i höstas, i samband med att räntorna började stiga, såg man på företaget samtidigt en dipp – som återhämtade sig något i början av året.

– Då startades en liten köpkraft igen i mars och april, men nu närmar vi oss semester igen och folk är lite mer avvaktande.

Fredrik Persson berättar att de precis blivit klara med ett par hus på Hammarö som nu ska slutbesiktas. De har också byggt större delen av husen på Göteborgsudden i Karlstad och har även fler på gång på området.

– Vi har tre säkerställda hus till som inte är påbörjade där ute än, sedan eventuellt ett fjärde också, säger han.

Företaget har ett stort projekt på gång, gällande tjugo villor, i Karlstad.
Företaget har ett stort projekt på gång, gällande tjugo villor, i Karlstad. Foto: Act Mediebyrå

Sedan starten för två år sedan har byggbranschen förändrats en hel del. Såväl räntor som priser på material har gått upp vilket påverkar kunderna, berättar Fredrik Persson. Trots det märker han inte något av att kunderna skulle tycka att deras hus har blivit för dyra, trots en viss uppgång sedan han drog i gång företaget.

Däremot, efter att ha slutfört två större projekt i Sälen, har man på företaget dragit i nödbromsen när det kommer till nybyggnation av fritidsboende i bostadsrättsform.

– Där ser vi en tydlig signal att den typen av byggnation är näst intill nattsvart. Där ser vi inget ljus i tunneln än på ett tag, och vi kommer inte ens att testa oss på att gå igång med något sådant projekt heller. Det är för stora risker.

Täckningsgrad

Trots att byggnationerna svalnat något, har de fortsatt flera projekt på gång.

– Vi har en täckningsgrad för nästa år skulle jag vilja säga, säger Fredrik Persson.

Men om efterfrågan på hus ser okej ut är det desto svårare när det kommer till tillgången tomter. Där ser de just nu ett glapp på marknaden.

Trots det är han inte orolig för framtiden, och med ensamrätt på ett stort projekt som är på gång gällande tjugo villor ser orderböckerna ut att fyllas på.

– Jag är inte orolig, det finns fortfarande folk som vill spendera. Men återigen vi är inte den hustillverkare som kräver att ligga på 400 till 500 hus om året, vi behöver inte ha den volymen som de stora aktörerna, säger Fredrik Persson.

LÄS OCKSÅ:

Artikeltaggar

Bostad och byggenByggnationFritidshusHammaröKarlstadMarknaderSälenVillor

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.