Hoppa till huvudinnehållet

Värmländsk centerprofil död efter kort tids sjukdom: ”En sann idealist”

Publicerad:
Reporter Kent Sjögren
Kent Sjögren
kent.sjogren@vf.se
Centerns förgrundsfigur på Hammarö sedan årtionden tillbaka har gått ur tiden. Margareta Ivarsson blev 77 år.
Centerns förgrundsfigur på Hammarö sedan årtionden tillbaka har gått ur tiden. Margareta Ivarsson blev 77 år. Foto: Lisa Olaison

Margareta Ivarsson, som i årtionden var en förgrundsfigur för Centerpartiet på Hammarö, har gått bort efter en kort tids sjukdom.

– Hon var en sann idealist, en sån som knappt finns längre. Det är tungt, säger sonen Mats Ivarsson Klarqvist.

Margareta Ivarsson var något av en konstant inom Hammaröpolitiken; hon fick sina första uppdrag 1973 och var vid sin bortgång fortfarande ordinarie ledamot i fullmäktige och ordförande för socialnämnden. Hon lämnade dock över rollen som gruppledare till Dan Eriksson efter valet förra hösten.

Under åren har hon också varit ordförande i servicenämnden samt ordförande i styrelsen för kommunala bolaget Hammarö Energi AB.

För bara några veckor sedan insjuknade hon dock i en aggressiv cancersjukdom.

– Det gick väldigt, väldigt fort, säger Mats Ivarsson Klarqvist.

Han minns sin mor som kraftfull, initiativrik och varm:

– Hon var driftig, ärlig och rak och som mamma väldigt omtänksam och varm. Hon hade ett extremt stort hjärta både för sina barn och barnbarn och för Hammarö. Jag tävlingsdansade som liten, och det bidrog till att hon själv blev intresserad och startade Dancing Team 1990. Det är tusentals barn och ungdomar som dansat där genom åren.

– Som politiker var hon mån om att lyssna in vad människor tyckte och tänkte, och hon var en sann idealist. Det är tungt att hon är borta.

”Var verkligen inte den som jamsade med”

Kommunalrådet Solweig Gard (S) är också tagen av politikerkollegans frånfälle:

– Det är väldigt tråkigt, det gick ju så oerhört fort. Jag och Margareta har ju lite grand följt varandra, suttit i samma nämnder sedan 2006. Först i bildningsnämnden och senare i socialnämnden. Vi var inte alltid överens, för Margareta var verkligen inte den som jamsade med om hon hade en annan åsikt, men hon respekterade att man ibland inte kommer hela vägen och måste kompromissa. Jag uppskattade vårt samarbete.

Hon fortsätter:

– Inom politiken här på Hammarö har hon varit en kraft att räkna med väldigt länge, jag minns att vi hade barnen på samma förskola i mitten av 1980—talet och redan då var hon aktiv.

Margareta Ivarsson blev 77 år.

Artikeltaggar

CenterpartietHammaröMargareta IvarssonNämnderPolitikSjukdomSocialnämnderStyrelser

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.