Hoppa till huvudinnehållet

De kommunala bolagen bidrar med 123 miljoner till budgeten

Publicerad:
Linda Larsson (S), kommunstyrelsens ordförande, kunde efter en lång debatt i fullmäktige konstatera att det grönröda styret fick majoritet för sitt budgetförslag 2024.
Linda Larsson (S), kommunstyrelsens ordförande, kunde efter en lång debatt i fullmäktige konstatera att det grönröda styret fick majoritet för sitt budgetförslag 2024. Foto: Peter Bäcker

Debatten varade i sju timmar, inklusive lunch.

När det kom till omröstning gick det betydligt snabbare.

Det grönröda majoritetsstyrets budgetförslag klubbades igenom med röstsiffrorna 29-18.

Linda Larsson (S), kommunstyrelsens ordförande, konstaterade i sitt inledningsanförande att hon gärna sett att kommunerna fått extra tilldelning i regeringens vårändringsbudget. Så blev inte fallet.

– Vi får avvakta besked om statsbidrag till i höst, sade Larsson och fortsatte:

– Med tanke på det svåra ekonomiska läget är det glädjande att det verkar finnas ett brett politiskt stöd i fullmäktige för en ekonomisk utdelning ur bolagssektorn. Det kommer att förbättra resultatet på sista raden redan i år och lägger även grunden inför 2025.

Fullmäktige klubbade igenom ett uttag på 123 miljoner kronor, vilket är 80 miljoner mer än brukligt.

Årets resultat 2024 är tänkt att bli 126 miljoner. Om prognoserna infrias väntar därefter ett par goda år med överskott på 392 miljoner (2025) och 492 miljoner (2026).

Oppositionsrådet Alexander Torin (M) undrade vad som händer med Karlstads ekonomi om prognoserna inte vänder uppåt 2025.
Oppositionsrådet Alexander Torin (M) undrade vad som händer med Karlstads ekonomi om prognoserna inte vänder uppåt 2025. Foto: Peter Bäcker

– Styrets plan är att ekonomin vänder 2025 och att man 2024 kan leva på tillfälliga pengar från bolagskoncernen. Men vad händer om ekonomin inte vänder 2025 och nämnderna inte klarar av att hålla sig inom budgetramen, vilket man bevisligen inte gör, sade oppositionsrådet Alexander Torin (M) och hänvisade till delårsbokslutet för årets första fyra månader.

Årsprognosen för 2023 är ett underskott på 73 miljoner kronor.

Nämnderna får en generell uppräkning med två procent inför 2024.

– Räknar man in de riktade medlen är det procentuella påslaget betydligt högre för flera av nämnderna, sade Linda Larsson.

När debatten klingade av ganska exakt klockan 16 fanns det fem budgetförslag att ta ställning till. Karlstads borgerliga allians segrade i en första runda mot Vänsterpartiet, Sverigedemokraterna och Karlstadpartiet Livskvalitet.

I slutomgången fick styret (S+MP+C) 29 röster mot alliansens (KD+M+L) 18 röster. 13 ledamöter avstod från att rösta och en stol stod tom under omröstningen.

Artikeltaggar

Alexander TorinBudgetarEkonomiKarlstadKarlstadpartiet LivskvalitetKommunstyrelsenLinda LarssonNämnderOmröstningarPolitikSverigedemokraternaVänsterpartiet

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.