Hoppa till huvudinnehållet

Nu är X-linjen i gång i Sunne – 350 hållplatser: ”Tror mycket på det här”

Publicerad:
Markus Bergman är trafikchef på Värmlandstrafik.
Markus Bergman är trafikchef på Värmlandstrafik. Foto: Pressbild

I sommar kommer Sunneborna kunna åka buss utan tidtabell.

Bussen kommer i stället på beställning.

– Jag tror att det här kan vara en trafiklösning på landsbygden i framtiden. Det är det vi vill testa nu, säger Markus Bergman, trafikchef på Värmlandstrafik.

Värmlandstrafiks koncept X-linjen har redan testas i Säffle, och gjort succé enligt Markus Bergman. Därför vill man nu även erbjuda de som bor eller besöker Sunne med omnejd att de ska kunna ta bussen överallt, eftersom det i dag inte finns någon tätortstrafik.

– Vi lyfter ut trafiken på ett större område, utanför tätorten och tydligt kopplat till besöksmål.

Under sommaren är Sunne ett populärt besöksmål som lockar folk till bland annat Mårbacka och Selma spa. Med X-linjen hoppas Värmlandstrafik kunna förenkla vardagen för såväl besökare och boende, men också för besöksnäringen.

Den som vill resa med X-linjen bokar sig via en app, och sedan skapas linjerna utifrån hur kunderna vill åka. Resenärerna kan resa både till de ordinarie hållplatserna i Sunne men också till ett antal nya virtuella – totalt över 350 hållplatser.

Under torsdagen drogs linjen i gång, och fram till och med den 13 augusti kommer man att kunna resa med X-linjen.

– Vi hade sju resor i går totalt under dagen. Det tar nog en stund innan folk upptäcker det, säger Marcus Bergman, och fortsätter:

– Jag tror mycket på det här och jag hoppas att besökare och även invånare i Sunne kommun använder sig av det här.

Artikeltaggar

ApparBesöksnäringBussarMårbackaMarkus BergmanSäffleSunneTrafikVärmlandstrafik

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.