Hoppa till huvudinnehållet

Amanda är ansiktet utåt för fordonsutbildningen: ”Börjar bli mer jämställt”

Publicerad:
Reporter Värmlands Folkblad
Värmlands Folkblad
redaktion@vf.se

För några år sedan kunde man kanske stanna upp en stund om man såg en kvinna köra en lastbil, eller meka i en bilverkstad.

Idag tänker man inte lika mycket på det, eftersom det blir allt vanligare.

– Utbildningen måste följa samhällets utveckling, säger fordonseleven Amanda Kronman.

Amanda Kronman läser fordon- och transportprogrammet på Nobelgymnasiet och hennes upplevelser som tjej i branschen är mycket bra, säger hon. Hon blir mottagen bra på praktikplatser och får för det mesta positiv respons. Men det finns fortfarande människor som reagerar på att hon som tjej går en utbildning som vissa anser är ”smutsig och manlig”.

– Samhället bör bli mer jämställt i olika utbildningar, säger Amanda.

Hon upplever att samhället redan har förutbestämt vilket jobb man ska ha, beroende på vilket kön man har. Det är en av anledningarna till att hon är fast besluten om att unna lösa saker själv, utan att fråga om hjälp.

Hon säger att hon inte vill uppleva fördomar om att hon inte klarar vissa saker på grund av att hon är en tjej och därmed är byggd på ett annat sätt, kroppsmässigt.

Fler kvinnor i utbildningen

Nobelgymnasiet vill få fler tjejer att söka in, bland annat till just fordonslinjen, och brukar därför välja Amanda som linjens ansikte utåt – i hopp om att fler tjejer ska våga söka.

Fordonsläraren Hans Dölerud säger att han tror att fordonsintresset har ökat eftersom det syns mer i media – att man ofta kan se allt möjligt kring bilbyggen.

– Fordonsbranschen är duktiga på att ta hand om och fortbilda sina anställda, säger han.

Hans Dölerud tycker även att samarbetet med företagen inom branschen fungerar bra och att de, liksom gymnasieskolorna, gärna vill ha in fler tjejer.

Han tror att fler tjejer söker in nu för att de har hört att utbildningen är väldigt bra och han tror att det har hjälpt att någon som Amanda har visat vägen och varit en trygghet.

– En annan anledning till att fler söker in kan vara att man inte behöver ha så tunga betyg för att komma in.

Ny linje

Faktumet att fler maskiner och fordon blir kopplade till mobiltelefoner gör att fordonsbranschen nu önskar en ny gymnasielinje – en utbildning som riktar sig mot elfordon och all kringutrustning. Man kommer i så fall att slå ihop kurser från fordon, el och teknik och få en ny unik utbildning.

Nobelgymnasiet är en av de två skolor i Sverige som har fått förfrågan om att styra den nya kursen och ansökan ligger just nu hos Skolverket.

– Blir det beviljat är starten planerad till hösten 2024, säger fordonsläraren Hans Dölerud med ett leende.

Han hoppas på att den nya utbildningen i så fall skulle kunna öka antalet sökningar till Nobelgymnasiet ytterligare, eftersom det även kan intressera de som är mer el- än bilintresserade. Han hoppas också att det kan vara en linje som lockar fler tjejer.

Moa Nilsson

Artikeln är en del i VF:s satsning på unga där redaktionen bland annat inlett ett samarbete med medieelever på Sundsta-Älvkullegymnasiet i Karlstad. Läs mer om den satsningen här:

VF satsar på unga – inleder samarbete med medieelever: ”Betyder mycket för oss”

Artikeltaggar

FordonKarlstadKurserMoa NilssonNobelgymnasietSkola och utbildningSkolverketSundsta-ÄlvkullegymnasietUtbildning

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.