Hoppa till huvudinnehållet

Packmoppetrio leker konstnärer: ”Råkade ha oljefärg från Clas Ohlson hemma”

Publicerad:
Både Plura Jonsson och Tina Ahlin har medverkat i Packmopedsturnén med Göran Samuelsson. Nu sammanstrålar de på Laxholmen i Munkfors, där årets sommarutställning invigs på lördagen.
Både Plura Jonsson och Tina Ahlin har medverkat i Packmopedsturnén med Göran Samuelsson. Nu sammanstrålar de på Laxholmen i Munkfors, där årets sommarutställning invigs på lördagen. Foto: Tommy Andersson

Självdistansen är befriande påtaglig när de folkliga artisterna Tina Ahlin och Plura Jonsson nu placeras i skyltfönstret för årets sommarutställning på Laxholmen i Munkfors.

– Fråga mig ingenting om tekniker eller så. Jag råkade ha oljefärg från Clas Ohlson hemma, och ett par klumpiga penslar, säger hobbymålaren Ahlin.

I förfjol var det rapparen och entreprenören Petter som var dragplåstret och han följdes förra året av Dregen och CajsaStina Åkerström. Konstsamordnaren Hans Westlunds grepp att låta populära artister medverka i sommarutställningarna på Laxholmen har ökat publiksiffrorna med råge, så varför inte fortsätta?

Och riktigt så grön som hon låter påskina är inte Tina Ahlin. Multiinstrumentalisten har målat på fritiden sedan åtminstone 25 år tillbaka.

– Men jag hyser den djupaste respekt för dem som faktiskt är konstnärer och kan sitt hantverk efter många års hårt arbete. För mig handlar det mer om en skön kvällshobby när man behöver varva ner. Och jag har aldrig visat detta för någon, ja möjligen min man då.

Tina Ahlin beskriver måleriet som en kvällshobby.
Tina Ahlin beskriver måleriet som en kvällshobby. Foto: Tommy Andersson

För närmare tio år sedan medverkade Tina Ahlin i Göran Samuelssons packmopedsturné, och det var han som lyckades övertala henne om att visa sina målningar i Munkfors. Samuelsson medverkar själv med ett antal akvareller.

– Ja, det är Görans fel. Packmopedsturnén är en av de ljuvligaste turnéer jag gjort. Jag var så uppfylld och satt med en klump i halsen när jag åkte från Värmland. Det är något speciellt med det här länet, och med värmlänningarna också. Jag upplever en otrolig värme och vänlighet som jag inte tycker man stöter på så ofta. Som nu när jag går här och pratar med några av konstnärerna, det tar en minut så känns det som att man har känt varandra hur länge som helst. Ja, det är något visst mer er värmlänningar, är det inte det?

”Det är roligt att måla på lite oväntade underlag”, säger Tina Ahlin.
”Det är roligt att måla på lite oväntade underlag”, säger Tina Ahlin. Foto: Tommy Andersson

Flera av målningarna hon visar har Tina Ahlin gjort på drivved.

– Det är roligt att måla på lite oväntade underlag, säger hon, och berättar att hon hittar drivveden under sina hundpromenader hemma på Värmdö.

– Det blir att jag trampar mycket i vassen och då brukar jag plocka med mig det jag ser.

Förefallande ofta målar hon elefanter.

– Jag vet inte vad det är, men jag har älskat elefanter i hela mitt liv. Jag kan inte få nog av dem. Det är väldigt uttrycksfulla djur, mycket intelligenta. Jag passade på att skriva lite texter om läget för elefanterna i dag. Det är en helt vidrig tjuvjakt. Två elefanter dödas varje timme.

”Jag kan inte få nog av dem. Det är väldigt uttrycksfulla djur, mycket intelligenta.”
”Jag kan inte få nog av dem. Det är väldigt uttrycksfulla djur, mycket intelligenta.” Foto: Tommy Andersson

Värda att nämna är också Tina Ahlins kvinnoporträtt, där hon bland annat låtit en massajhövding få kvinnliga ansiktsdrag.

– Det är lite roligt att leka med det där, säger Tina Ahlin.

"Tina har varit så nervös för det här, men när hon sätter sig vid pianot blir hon lugn”, säger samordnaren Hans Westlund.
"Tina har varit så nervös för det här, men när hon sätter sig vid pianot blir hon lugn”, säger samordnaren Hans Westlund. Foto: Tommy Andersson

Vad gäller Packmopedsturnén har årets andra stora musikprofil, Plura Jonsson, medverkat åtminstone tre gånger. Stödd mot sin mycket eleganta tyska vandringsstav traskar han in på Laxholmen sist av alla, trött efter den långa bilresan.

– Jag är väl ingen konstnär heller, däremot känner jag riktiga konstnärer, säger han apropå Tina Ahlins ödmjukhet.

Plura Jonsson var en smula sömnig vid pressträffen. ”Är det lång tid tills jag ska sova sen?” utbrast han mot slutet.
Plura Jonsson var en smula sömnig vid pressträffen. ”Är det lång tid tills jag ska sova sen?” utbrast han mot slutet. Foto: Tommy Andersson

Eldkvarnlegendaren har uppåt 30 målningar med i utställningen, och han gissar att produktionen sträcker sig över ungefär lika många år. Ett par av bilderna har varit tänkta som skivomslag åt andra artister, som det lustiga porträttet av polaren Mauro Scocco.

– Det är väl inte så jättelikt Mauro egentligen. Men han skulle ha ett omslag och jag utgick från 7 Elevenbutiken (som Scocco sjunger om i hiten "Sarah"). Sedan gjorde han någon deal med Coop i samma veva, så det gick fetbort det där. Bilden bredvid målade jag till Totta (Näslund), men den användes heller aldrig till själva omslaget.

Plura Jonsson vid den uttrycksfulla nattlivsskildringen ”Stadsliv”.
Plura Jonsson vid den uttrycksfulla nattlivsskildringen ”Stadsliv”. Foto: Tommy Andersson

Det gjorde däremot den myllrande lilla målningen "Stadsliv", även om Plura inte har artisten ifråga på tungan den här dagen.

Intill porträttet av Mauro Scocco hänger hans senaste målning, en ganska experimentell sak där Plura bland annat målat dit ett par kors.

– Han som säljer grejerna, som gör litografierna, han var skeptisk där. "Du säljer inte ett skit med kors, det går inte. Vem fan vill ha ett kors hemma?"

I flera målningar skildrar Plura Jonsson även sin far, textilingenjören Bror, under gamla fisketurer.

– De med farsan gjorde jag för ett år sedan. Han var en riktig fiskenörd pappa.

Uppväxtminnen med Plura.
Uppväxtminnen med Plura. Foto: Tommy Andersson

I sommar gör Plura Jonsson även en reunionkonsert med Eldkvarn i Norrköping, där allt började i början av 1970-talet.

– Men biljetterna sålde slut på en timme så de fick lägga in en extraföreställning. Tyvärr.

Tyvärr?

– Ja, jag vet inte om jag orkar. Men man får väl skärpa till sig.

Något mer tv-program blir det däremot troligen inte.

– Det är jag nog ganska klar med. Det är jag rätt trött på. Man får inte lika många förslag längre heller. Jag börjar ju bli över 70 nu.

Årets sommarutställning på Laxholmen, som fått namnet Tonart, invigs med start klockan 12 på lördagen.

De medverkar i utställningen

Anki Fahlstad, Göran Samuelsson, Helena Gullström, Stefan Lindqvist, Anna Ileby, Alf Woxnerud, Mia Jansson, Albin Siggesson, Elisabeth Utvik Ruud, Jonas Holmström, Sofia Linder, Rune Martinsen, Laila Fjellheim Sidtun, Hans Westlund, Tina Ahlin, Plura Jonsson, Villfarelser, Depressiva döden och Konstkristallerna.

Alla medverkande fick signera det piano som står i konsthallen. Vid lördagens invigning är det tänkt att Göran Samuelsson, Tina Ahlin och Plura ska göra ett kortare musikuppträdande.
Alla medverkande fick signera det piano som står i konsthallen. Vid lördagens invigning är det tänkt att Göran Samuelsson, Tina Ahlin och Plura ska göra ett kortare musikuppträdande. Foto: Tommy Andersson
Göran Samuelsson visar ett antal finstämda akvareller.
Göran Samuelsson visar ett antal finstämda akvareller. Foto: Tommy Andersson

Artikeltaggar

ArtisterEldkvarnGöran SamuelssonMauro ScoccoMunkforsNöje/KulturPackmopedsturnénPlura JonssonTina AhlinUtställningarVärmdöVärmlands län

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.