Hoppa till huvudinnehållet

26-åriga Julia från Edebäck har travsporten i blodet: ”Han är gårdens framtidshopp”

Publicerad:
Julia Nilsson, här tillsammans med hingsten Svante, har sin hemvist mellan Emtbjörk och Edebäck.
Julia Nilsson, här tillsammans med hingsten Svante, har sin hemvist mellan Emtbjörk och Edebäck. Foto: Daniel Olausson

Två år i rad har hon blivit utnämnd till ”Årets Unga Amatörkusk”.

Nu hoppas Edebäckstjejen Julia Nilsson på andra gången gillt i finalen av VF:s Amerikaresa.

– Det är nog svårt att missa en Amerikaresa med mindre marginal än jag gjorde sist, säger 26-åringen.

En kusk som de senaste åren verkligen flyttat fram sina positioner och blivit ett namn att räkna med är Julia Nilsson.

Tjejen från Edebäck har de två senaste åren blivit utnämnd till ”Årets Unga Amatörkusk” på Färjestads travgala efter att ha vunnit nio respektive tolv lopp vilket var klart fler än de övriga som var nominerade.

Som så många andra inom travsporten så finns det familjeband med travanknytning.

– Min morfar, Lennart Nilsson, höll på med trav främst kallblod och hans bästa häst var Vika Pil som tävlade med framgång på 90-talet, informerar Julia.

Hon gör det ed all rätt för i statistiken kan vi se att kallblodet tjänade nästen en halv miljon kronor och vann 27 av 95 starter samt hade ett voltstartrekord på 26,7 vilket är en tid som ytterst få värmländska kallblod i år, 30 år senare, har klarat av att trava.

”Intressant stam”

Förutom de tre varmbloden på Julias träningslista – Dane, Svante och Thea med Hulteby som ”efternamn” – finns också ett kallblod och det är nog den som är mest talangfull.

Han heter Diskoprinsen och har Maya Mollyn som mamma och Tekno Jerven som pappa.

– Egentligen tycker jag bättre om kallblod än om varmblod så jag köpte Maya Mollyn av Åke Lindgren för jag tycker att hon har en intressant stam. Extra kul att köpa av Åke eftersom jag hört har hört att det var min morfar som tipsade Åke om att köpa Riga Mollyn som lämnat många fina avkommor, bland annat Lix Mollyn som sprang in 1,5 miljoner

Julia Nilsson har hästen Diskoprinsen som den mest talangfulla hon tränar.
Julia Nilsson har hästen Diskoprinsen som den mest talangfulla hon tränar. Foto: Daniel Olausson

– Diskoprisen är gårdens framtidshopp. Han ser ut som en liten ”racer”. Det behöver inte bli något för det men han verkar i alla fall ha bra förutsättningar, konstaterar Julia som inte ser det som uteslutet att anmäla honom till de stora årgångsloppen för kallblod.

Efter att ha varit med i ridskola, travskola och ett hundratal ponnylopp togs steget mot att köra stor häst på sommarlovet efter grundskolan.

– Pappa frågade Roland Eng om jag kunde få prova att köra stor häst och det fick jag. Det var också med Rolands hästar som jag tog min körlicens och det var med hans hästar som jag började tävla på riktigt.

"Blev en vändpunkt”

Första riktiga segern, om vi räknar bort en poängloppsseger på Hagforsbanan, kom med Frida Girl på Romme 2015 och sedan har det rullat på även om det vid vissa tillfällen har gått väldigt tungt.

– Av de hästar som jag kört betyder Frosta och Whitelighttrotter mest. Frosta blev en liten vändpunkt för hon var bra under en period när jag inte hade några framgångar.

40 000 kronor är karriärens största prischeck hittills för Julia Nilsson med Whitelighttrotter.
40 000 kronor är karriärens största prischeck hittills för Julia Nilsson med Whitelighttrotter. Foto: Daniel Olausson

Whitelighttrotter tränas av Åmålstränaren Kjell Magnusson som har gett Julia förtroendet att köra hans fina häst även om det ibland inte gått så bra men det är i alla fall den hästen som fixat Nilsson största prischeck, 40 000 kronor, när hon vann ett försök i Guldklockan på Solvalla.

– Den segern rankar jag som min största hittills.

Ett flertal tillfällen har det blivit två segrar samma dag.

Till exempel på luciadagen 2021 då Julia vann den första finalen i VF:s Amerikaresa med Sjaman men blev poänglös i den andra vilket kostade totalsegern som då gick till Iina Aho som vann en final och var åtta i den andra.

– Det är nog svårt att missa en Amerikaresa med mindre marginal, kommenterar Julia.

”Har varit sjuk”

På måndag finns chans till revansch även om förutsättningar med spår och hästar inte är optimala. Julia inleder jakten på Amerikaresan med Herkules S.S som fått ett bra startspår (2) men inte startat sedan i februari.

– Jag har hört att han varit sjuk och det hade såklart känts bättre om han haft något lopp i kroppen men spåret är i alla fall bra.

Julia Nilsson intervjuas av FBK-legendaren Gunnar Johansson på Färjestadstravet.
Julia Nilsson intervjuas av FBK-legendaren Gunnar Johansson på Färjestadstravet. Foto: Kenth Pettersson

Julia andra finalhäst; M.T Ramos, kommer med två raka segrar och inleder från spår sju bakom vingen.

– Han har suttit i fjärde invändigt båda gångerna och spurtat till seger. Vi får hoppas att det löser sig med bra ryggar för han verkar gå bra till slut men verkar inte så startsnabb, avrundar Julia.

Här är finalisterna i VF:s Amerikaresa 2023

• Per Nilsson

Ålder: 32

Hemmabana: Färjestad

Antal starter: 2 043

Antal vinster: 162

• ”Pelle” vann överlägset grundserien där han hade fler poäng än tvåa och trean tillsammans. Får åter chansen att vara med eftersom regeln ändrades så att även de över 30 år får vara med i kampen om Amerikaresan som han 2020 förlorade på målfoto mot Magnus A Djuse. Kantens Cash som gör årsdebut och dessutom startar från bricka åtta får svårt att räcka till. Innerspår och vinst i senaste starten gör att Anywherewithyoulou känns som en bättre chans.

Julia Nilsson

Ålder: 26

Hemmabana: Färjestad

Antal starter: 504

Antal vinster: 31

• En av få finalister som har egna hästar i träning. Tre stycken står på träningslistan varav två ännu inte har startat. Har en på papperet bra chans i det ena finalloppet där hon kör M.T Ramos som kommer med två raka segrar. Den i 38 starter segerlösa Herkules S.S är Julia andra uppsittning som i alla fall har ett bra spår.

Linda Sedström

Ålder: 34

Hemmabana: Axevalla

Antal starter: 2 171

Antal vinster: 179

• Har tillsammans med forne handbollsspelaren Magnus Jernemyr ett stall i Bjertorp i närheten av där Åke Svanstedt huserade. Linda är med sina över 2 000 starter finalernas mest rutinerade kusk som dessutom redan har en inteckning i Amerikaresan då hon vann 2019 vilket var förra gången den kördes under 18 månader.

Andreas Andersson

Ålder: 31

Hemmabana: Färjestad

Antal starter: 1 233

Antal vinster: 87

• Jobbar efter avslutade studier som lärare men har en del löpkörning i stallet hos pappa Mikael J Andersson. Är i sammanhanget relativt rutinerad och har vunnit grundserien tidigare men väntar fortfarande på vinsten i Amerikaresan. Visserligen bakspår för Global Certificate men han har gjort det bra och har nästan 2 000 startpoäng vilket antyder fina prestationer på slutet. Tumbling Dices i den första finalen bör ha möjlighet till en hel del poäng.

• Markus Linryd

Ålder: 30

Hemmabana: Färjestad

Antal starter: 458

Antal vinster: 16

• Lindryd är ambitiös och drar sig inte för att åka långt för att köra på papperet chanslösa hästar. Jobbar hos Skoghalls innebandyklubb där han även är tränare. Största segern kom med Bara du Chene på långfredagen 2021 och han kan mycket väl vinna med den av Björn Goop tränade Velicous Crowd One från ett bra läge bakom bilen. Kiss Me Lucky testade i ett rikstotolopp senast och går nu ner i klass.

• Carl Philip Lindblom

Ålder: 26

Hemmabana: Örebro

Antal starter: 556

Antal vinster: 44

• Carl Philip är son till en av Örebrotravets mest framgångsrika aktiva genom tiderna Carl Erik Lindblom men det tog ett tag innan han fastnade för travsporten. Efter en kort golfkarriär har han nu på allvar tagit steget in i travvärlden och det med gott resultat. Han har redan hunnit vinna två gulddivisionslopp med Chaupy och avrundade elitloppshelgen med seger i lärlingseliten med Appasso som också han tränas av hans farbror Åke Lindblom.

• Adam Ivarsson

Ålder: 24

Hemmabana: Färjestad

Antal starter: 176

Antal vinster: 2

• Adam jobbar som säljare på ett jaktföretag men hjälper till i stallet hos pappa Morgan några tillfällen i veckan. Har inte fått segerdefilera ännu i år men nu finns chansen då han i den andra finalen kör Mr Birdman som travade 11,9 senast i ett STL-lopp i Eskilstuna. Hans andra uppsittning är Bourbon Brodde som har ett tråkigt spår men var bra som tvåa senast efter galopp.

• Emma Ivarsson

Ålder: 27

Hemmabana: Färjestad

Antal starter: 188

Antal vinster: 10

• Emma jobbar på pensionsmyndigheten men tillbringar precis som Adam en del tid i stallet på Färjestads stallbacke. Reckless Tile från Ulf Stenströmer är Emma första chans i finalerna och det är en bra häst som hade haft klar vinstchans från ett bättre spår men nu krävs klaff på loppet. Good Express har ett bra läge och kan skaffa värdefulla poäng i avslutningen.

• Saga Laursen

Ålder: 22

Hemmabana: Axevalla

Antal starter: 317

Antal vinster: 10

• Är i stort sett uppvuxen i ett stall då båda mamma Katarina Aurell- Larsen och pappa Jens Laursen är travtränare. Saga är allsidig och vunnit i både sulky och sadel men väntar fortfarande på årets första seger. Jobbar till vardags hos Ulf Stenströmer och får visa att hon har bra körhänder då hon lottats på hästar som kommer att vara skrällbud.

Jakob Smith

Ålder: 27

Hemmabana: Mantorp

Antal starter: 431

Antal vinster: 20

• Jacob är nu tillbaka i Östergötland hos pappa Kenneth efter att ha tillbringat några år som skötare på Lökene hos Björn Goop. Tog årets enda seger på Färjestad i mars då han vann med pappa Kenneth Speedy Star Vicane. Callie Vingboons som var med i ett STL-lopp i Åmål under deras ”stordag” och Stigamo Slepiner är hans uppsittning som båda är outsiders.

• André Bood

Ålder: 25

Hemmabana: Färjestad

Antal starter: 321

Antal vinster: 22

• Bood som har fem hästar på sin träningslista har faktiskt bara vunnit ett lopp i år men han är den som utan tvekan haft mest tur med lottningen av hästar. Visserligen bakspår med båda men han inleder med Magnus Jakobssons Fossens Wilma som är rankad etta i programmet. Hans andra uppsittning är Toruk Makto som näst senast galopperade som klar vinnare strax före mål och senast som tvåa travade nya rekordet 1 12,1a/1 640 meter.

• Elisa Svensson

Ålder: 23

Hemmabana: Axevalla

Antal starter: 67

Antal vinster: 5

• Elisa är den finalist som kört minst antal lopp men har en bra segerprocent. En av årets tre segrar kom i ett VF-lopp med Zelma De Castella som tränas av hennes arbetsgivare Anders Svanstedt. Kom med som sista finalist vilket innebär att hon inte fick någon styrning i den andra finalen dit bara elva hästar anmäldes. Fiber Shot i den första finalen som kommer från seger behöver troligen vinna för att fixa totalsegern åt Elisa.

Artikeltaggar

ÄmtbjörkEdebäckEkshäradFärjestadHagforsJulia NilssonKarriärSportTräningTravVF:s Amerikaresa

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.