Hoppa till huvudinnehållet

Hammaröbördige Marcus blir näste svensk i rymden

Publicerad:
Reporter Kent Sjögren
Kent Sjögren
kent.sjogren@vf.se
Hammaröbördige Marcus Wandt
Hammaröbördige Marcus Wandt Foto: Linnéa Tammerås

43-årige Marcus Wandt växte upp på Hammarö och drömde redan som barn om att åka till rymden. Nu blir drömmen verklighet och Wandt blir därmed Sveriges andre astronaut efter Christer Fuglesang.

Inom det närmaste året går avfärden mot den internationella rymdstationen.

Det var i november förra året som Marcus Wandt av den europeiska rymdorganisationen Esa valdes in i ett team bestående av bara 17 astronauter. Konkurrensen var stentuff – totalt 22 500 sökande – men Wandts bakgrund som elektronikingenjör, stridspilot i svenska flygvapnet och testpilot i USA säkrade honom en plats.

Han valdes ut som reservpilot, så under tiden som följt har han fortsatt sitt civila jobb som chefstestpilot på Saab i Linköping, men också ägnat en del tid på European Astronaut Center i Köln i Tyskland.

I och med uppgraderingen kommer han dock att ta tjänstledigt och underkasta sig ett hårt tränings- och förberedelseprogram.

”En stor ära”

I ett pressmeddelande berättar han om känslorna:

– Det är en stor ära att få representera Sverige i den internationella skaran astronauter. Jag vill vara med och flytta gränserna för mänskligheten. När vi siktar mot något svårt och utmanande tvingar det fram innovation och tekniska kliv snarare än tekniska steg.

– Genom att utveckla saker för att klara oss i rymden tvingar vi fram innovation som vi kommer att kunna ha nytta av över generationer. Detta driver mig starkt.

Marcus Wandts flygning blir också unik genom att det är första gången som flera svenska intressenter är med och finansierar en astronautflygning genom ett utökat svenskt bidrag till Esa.

Marcus Wandt växte upp på Hammarö och gick på Sundsta-Älvkullegymnasiet innan han hamnade på Chalmers och därifrån tog sig vidare i karriären. I en VF-intervju förra året berättade han hur han drömde om rymdresor redan som barn:

– Jag minns när vi hade något disco eller en maskerad på Lillängsskolan på Hammarö och mamma hade gjort en rymddräkt till mig. Och pappa har berättat att jag ställde ganska komplexa frågor om rymden, så någonstans har det nog legat med väldigt länge.

Christer Fuglesang var den förste och hittills ende svensken i rymden, han genomförde två uppdrag: 2006 och 2009.

Artikeltaggar

ChalmersEuropeiska rymdorganisationenHammaröInnovationLillängsskolanLinköpingRymdenSaabSundsta-ÄlvkullegymnasietTeknik och vetenskapUSA

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.