Hoppa till huvudinnehållet

Efter dödsolyckan – minnesstund i kyrkan: ”Finns behov av att träffas, minnas och sörja”

Publicerad:
Peter Bergström, räddningschef
Peter Bergström, räddningschef Foto: Dan Enwall

Under morgonen larmades räddningstjänsten i Torsby på en olycka som fick dödlig utgång. En tonårspojke avled efter att ha voltat med en A-traktor.

På fredagskvällen kommer en minnesstund att anordnas i Fryksände kyrka.

Det var strax innan fem i morse som larmet om trafikolyckan utanför Torsby inkom. Enheter från brandstationen åkte ut, med vetskapen om att det var en singelolycka.

– Väl på plats konstaterar man att det är en A-traktor som har voltat, säger Peter Bergström.

Personen var då kvar i bilen och togs ut av räddningstjänsten som lämnade över till ambulanspersonalen. Troligtvis avled personen på platsen.

– Det var inte en svår insats, personen var inte fastklämd på något sätt. Arbetsmomentet var inte avancerat, men det kan vara mer känslomässigt utmanande. Det är alltid svårt på en mindre ort om man känner igen den som är med i olyckan.

Alla känner alla

Personalen som var med vid insatsen får stöd om de behöver. Redan under den tidiga morgonen hölls en sittning och i eftermiddag sker ett uppföljningsmöte.

– Vi bedömer att personalen mår förhållandevis bra. Vi kommer följa upp med en till sittning under helgen också, men exakt när det sker är inte bestämt.

Ingen som var med vid insatsen ska ha känt den avlidna, men på en liten ort finns det alltid en indirekt koppling.

– Torsby är en sådan liten kommun, man behöver inte gå mer än ett steg så vet man om de flesta på något sätt. Man känner syskon, kompisar och familj, säger Peter Bergström.

Räddningstjänsten avslutade arbetet på plats med att sanera vägen, innan de lämnade över helt till polisen som gör en teknisk undersökning av platsen.

Polisen kommer även undersöka A-traktorn och utreder händelsen som vårdslöshet i trafik. Ingen är misstänkt.

”Behov av att sörja ihop”

Posomgruppen i Torsby kommun informerades under morgonen om olyckan. Fryksände kyrka ordnar minnesstund i kyrkan klockan åtta ikväll. Då är den som vill välkommen att delta.

– Ungdomar och andra som kände den avlidne får träffas och prata och få stöd av varandra. Det brukar alltid finnas ett behov av att få göra det efter en ungdoms död. Behov av att träffas, få minnas och sörja ihop, säger Kicki Lech, säkerhetssamordnare på kommunen.

Kyrkan kommer komma med mer information under kvällen.

– Just nu vet jag vet inte så mycket om hur det kommer gå till, men de gör det alltid så fint. Kyrkan har ju mycket erfarenhet av att bemöta människor i sorg, säger Kicki Lech.

Artikeltaggar

A-traktorAvlidnaBrott, lag och rättFryksände kyrkaOlyckorPeter BergströmTorsbyTorsby kommunTrafikVårdslöshet i trafik

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.