Hoppa till huvudinnehållet

Solkatterna nära seger inför rekordpublik – Palovara kör med brutna ben

Publicerad:
Viktor Palovaara har fortfarande problem med högerhanden efter kraschen i Polen i våras. Handen och handleden gör ont och sväller upp efter matcherna.
Viktor Palovaara har fortfarande problem med högerhanden efter kraschen i Polen i våras. Handen och handleden gör ont och sväller upp efter matcherna. Foto: Bengt Sundler

Solkatterna var bara två poäng från säsongens första seger (44–46) i torsdagens hemmamatch mot topplaget Gislaved.

Lagkaptenen Victor Palovaara tog flest poäng, trots att ytterligare brutna ben upptäckts i skadade handen.

– Det gör ont och sätter sig nog lite i huvudet, säger han.

Gislaved med starka polackerna Robert Chmiel, Wiktor Jasinski och Kacper Pludra är en hård nöt att knäcka för alla lag i allsvenskan. Men Solkatterna, som för första gången sedan comebacken i serien kunde ställa upp med komplett manskap, var mycket nära att lyckas knipa första poängen efter fyra raka förluster.

Nyförvärvet Erik Persson visade att han blir värdefull genom att ta sex poäng. Gustav Grahn imponerade också med nio. Palovaara skrapade ihop tolv.

– Synd att vi inte kan knyta ihop det. Vi tappade för mycket i början. Jag vann inte tillräckligt många heat. De startade bättre och är ju bästa laget i serien. Men det känns som det kommer bli bra för framtiden när vi nu fått tillbaka hela gänget, säger Palovaara, som avslöjar att han tävlar med tre brutna ben i högerhanden, såväl för Solkatterna som med Rospiggarna i elitserien.

Det hänger ihop med kraschen i Polen i april då han bröt handleden och opererades.

En ny undersökning visade varför han fortfarande har ont.

– För en vecka sedan hittade de två andra ben som var av och som inte läkt ihop än. Jag har båtben, ben på utsidan och det har spruckit hela vägen upp här, säger han och visar en bit upp på underarmen.

– Får se om de kan operera för att det ska bli bra. Jag tror det blir efter säsongen. Får åka med det i år och härda ut.

Solkatterna körde så det rök på solheta Kalvholmen och var ytterst nära att slå topplaget Gislaved. Lagkaptenen Victor Palovaara ligger här tvåa bakom Wiktor Jasinski.
Solkatterna körde så det rök på solheta Kalvholmen och var ytterst nära att slå topplaget Gislaved. Lagkaptenen Victor Palovaara ligger här tvåa bakom Wiktor Jasinski. Foto: Bengt Sundler

Han berättar att det är värst mellan heaten och efter tävlingarna, då det svullnar och värker.

– Benen viker ner sig och så är handleden sned tydligen. Jag har en jätteknöl på insidan, och båtbenet är det fel på. Det sätter sig lätt i skallen att man har ont.

Borde hämma?

– Ja, det gör det absolut. Jag har inte kommit in i åkningen egentligen.

Hemmasonen ledde ändå laget till säsongens klart bästa insats.

Lagen följdes åt hela tiden i den heta kvällen på Kalvholmen i Karlstad, där gratis inträde, så kallad enkronasmatch, gjorde att det var årets största publik, 479.

Den här gången skrämdes inga åskådare bort av dålig speedway och utklassning, som i premiären mot Njudungarna, eller kaos till följd av farlig bana, som senast mot Griparna. Klubben jobbade hårt och lyckades fixa till underlaget. Allt flöt på utan incidenter, bara ett par individuella omkullkörningar.

Efter tio heat ledde gästerna med fyra poäng, 32–28, men en något överraskande femetta, matchens första, i elfte av Gustav Grahn och Hugo Lundahl, som knäckte Kacper Pludra, utjämnade. Gislaved svarade dock med 4–1 i sista ordinarie heatet.

479 personer såg matchen, mest hittills i år.
479 personer såg matchen, mest hittills i år. Foto: Bengt Sundler

Hemmalaget såg emellertid ut att koppla greppet i de två första nomineringsheaten, där först Jonatan Grahn och Truls Kamhaug ordnade fyra poäng och sedan Palovaara tog sin andra heatseger och fick med sig Erik Persson till ytterligare en pinne.

Solkatterna ledde alltså med två poäng, 43–41, inför allra sista heatet.

Men det hade behövts mer, skulle det visa sig. Gustav Grahn och Hugo Lundahl klarade inte att upprepa skrällen, utan fick ge sig mot Chmiel och Jasinski, som ordnade en femetta och säkrade Gislaveds femte triumf på lika många omgångar.

– Om Gustav haft lite mer drag och kommit ut i spets hade de aldrig kunnat köra om honom. När de inte kan åka sin favoritlinje får de problem, säger lagledaren Robert Eriksson.

– Vi får lära av det här och vara tuffare i startsvängen. Det var skillnad när vi började vara det.

Kan ni ha bättre lag än det här?

– Ja, möjligtvis med australiensaren.

Fraser Bowes debuterade mot Griparna, men kraschade direkt och fick hjärnskakning, vilket ledde till tio dagars körförbud i Sverige.

– Han har kört i Polen och var tillgänglig nu. Men i och med att Truls Kamhaug var tillgänglig och vi fått in Erik Persson vill jag se vad de går för på hemmaplan.

Fraser Bowes kanske är med i nästa hemmamatch?

– Det är stor sannolikhet.

Solkatterna behåller jumboplatsen. Nästa match är returen borta mot Gislaved den 29 juni och därefter Örnarna hemma den 6 juli.

Poäng, Solkatterna: Victor Palovaara 12, Gustav Grahn 10, Jonatan Grahn 7, Erik Persson 7, Hugo Lundahl 5, Truls Kamhaug 3, Eddie Bock 0.

Gislaved: Robert Chmiel 14, Wiktor Jasinski 14, Kacper Pludra 12, Jannik Sörensen 4, Emil Pörtner 2, Alfons Wiltander 0.

Artikeltaggar

Allsvenskan i speedwayGislavedGriparnaGustav GrahnJonatan GrahnKacper PludraKarlstadNjudungarnaSolkatternaSpeedwayTruls KamhaugVictor Palovaara

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.