Hoppa till huvudinnehållet

Objudna gäster tog sig in på moskétomten: ”Det ger en obehaglig känsla”

Publicerad:
Rauf Ahmadi, ordförande i Islamiska kulturföreningen, berättar att moskébygget, som inleddes i april, redan haft ovälkomna besök.
Rauf Ahmadi, ordförande i Islamiska kulturföreningen, berättar att moskébygget, som inleddes i april, redan haft ovälkomna besök. Foto: HP Skoglund

Moskébygget drog i gång i april.

Bara någon vecka senare hittades ett grishuvud på platsen. Förra veckan hade bygget åter ovälkommen påhälsning.

– Det ger en obehaglig känsla, säger Rauf Ahmadi, ordförande i Islamiska kulturföreningen.

Han träffar VF utanför det instängslade området i gamla Rudsrondellen, granne med Nobelgymnasiet. Det är platsen för Karlstads första moské. Precis efter att vi skakat hand upptäcker Rauf Ahmadi ett hål i stängslet, precis lagom stort för att en människa ska kunna ta sig igenom.

Det är ingen slump. Byggarbetsplatsen har drabbats av minst två ovälkomna besök. Det första i början på maj då en medlem i kulturföreningen upptäckte ett grishuvud på marken inne på området.

Rauf Ahmadi är trött på att ideligen få frågor om hur moskén ska finansieras. Kulturföreningen tar inte emot pengar som kommer med ett motkrav.
Rauf Ahmadi är trött på att ideligen få frågor om hur moskén ska finansieras. Kulturföreningen tar inte emot pengar som kommer med ett motkrav. Foto: HP Skoglund

– Någon hade tagit sig in genom stängslet. Det fanns inget meddelande eller så. Bara ett grishuvud, säger Rauf Ahmadi.

Det är ingen unik händelse. En sökning på internet visar att flera moskébyggen och muslimska föreningslokaler i Sverige har blivit utsatta genom åren.

– Det finns alltid någon som vill förstöra, säger Ahmadi.

För tio dagar sedan hände det igen. Någon eller några personer bröt upp stängslet och gjorde åverkan på delar av maskinparken på området. Bland annat krossades ett fönster.

Efter händelsen har Islamiska kulturföreningen stärkt bevakningen av området. Ett säkerhetsföretag är anlitat plus att föreningens medlemmar tittar till platsen med ojämna mellanrum.

– Än så länge finns det inget att förstöra förutom maskinerna, men när moskén börjar byggas är tanken att vi ska ha någon form av schemalagd bevakning.

Enligt tidplanen ska bottenplattan vara klar innan vintern. I etapp två ska väggar och tak resas. Det sker under 2024. Inredningen kommer i en tredje och sista etapp.

När det blir invigning låter Rauf Ahmadi vara osagt.

– 2025 eller 2026. Det beror på hur snabbt vi kan bygga, säger han och har finansieringen i åtanke.

I dag har föreningen 6,5 miljoner kronor i byggkassan. Då har den första fakturan betalats. Tidigare har Rauf Ahmadi uppskattat byggkostnaden till mellan 15 och 20 miljoner.

– Med dagens byggpriser kommer det kosta mer än 20 miljoner kronor.

Han är inte orolig för att bygget ska riskera att gå i stå.

– Bara viljan finns hos människorna, och det gör den, klarar vi av det. Bara under en kväll under ramadan fick vi in 2,7 miljoner kronor.

Så är det tänkt att moskén på Rud ska se ut när den är klar, vilket blir under 2025 eller 2026.
Så är det tänkt att moskén på Rud ska se ut när den är klar, vilket blir under 2025 eller 2026. Foto: ILLUSTRATION: PARTIZAN YOUNUS

Det var familjer som gick samman och tecknade sig för en grundplåt till bygget på vardera 20 000 kronor.

– Får vi 1 000 personer eller familjer som lägger 20 000 kronor har vi 20 miljoner.

Inom kort kommer en film läggas ut på sociala medier där projektet beskrivs och hur man kan stötta det ekonomiskt.

– Filmen kommer att finnas på Tiktok, Facebook och Instagram, säger Rauf Ahmadi.

När han får frågan om utländsk finansiering suckar han tungt. Det är uppenbart att han är mer än trött på att säga samma sak.

– Den som vill får stötta oss, men vi tar inte emot pengar som kommer med ett motkrav. Det har vi aldrig gjort och kommer inte att göra.

Kulturföreningen, som såg dagens ljus 1993, har kämpat i 17 år för att få till en moské. Men byggnaden har inget egenvärde betonar Rauf Ahmadi. Det är människornas tro som betyder något.

– Vi hade lika gärna kunnat hyra in oss i en befintlig lokal. Vi frågade kommunen om skolan på Rud (Skogsbackeskolan) och gamla biblioteket och fritidsgården på Kronoparken, men fick nej.

Rauf Ahmadi hoppas att moskén ska kunna öppna under 2025 alternativt 2026.
Rauf Ahmadi hoppas att moskén ska kunna öppna under 2025 alternativt 2026. Foto: HP Skoglund

Den nuvarande samlingslokalen ligger på Jakthornsgatan. Bönelokalen rymmer knappt 400 personer.

Moskén ska kunna husera runt 800 personer. I projektet ingår även ett bibliotek med konferensutrymmen, ett kafé och cykel- och bilparkering. Detaljplanen tillåter även ett 20 meter högt torn, men det blir det inte tal om.

– Det är en skulptur. Titta hur det ser ut på illustrationen, vädjar Rauf Ahmadi.

I dag görs allt arbete i kulturföreningen på ideell basis. När moskén är på plats behövs det anställd personal.

– Vi har runt 15 personer som arbetar med bygget. Inräknat olika arbetsgrupper och personer från andra föreningar är vi ett 50-tal, uppskattar Rauf Ahmadi.

Artikeltaggar

Etik och religionFacebookInstagramKarlstadMoskéerRauf AhmadiRud

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.