Hoppa till huvudinnehållet

Degerforscoachen: "Folk krävde vår avgång i kommentarsfältet på min dotters TikTok”

Publicerad:
Andreas Holmberg menar att Degerfors, sett till de underliggande siffrorna, fått sämre utdelning än man förtjänat i vår.
Andreas Holmberg menar att Degerfors, sett till de underliggande siffrorna, fått sämre utdelning än man förtjänat i vår. Foto: FREDRIK KARLSSON

Sommaruppehåll på rätt sida nedflyttningsstrecket – men med ett bortafacit som irriterar.

För VF-sporten blickar Degerforstränaren Andreas Holmberg på det som varit och det som komma skall och berättar om gåtan Fortune Bassey, målvaktsduon han tycker synd om – och siffrorna som ger Rödvitt framtidshopp.

Drygt en veckas semester, det var vad Degerforstruppen fick under det allsvenska uppehåll som inte är så värst långt.

Återsamlingen sker på tisdag nästa vecka, två dagar senare väntar en U21-match i Stockholm mot Djurgården.

– Där kommer vi spela med samtliga spelare. Och de kommer göra samma sak. Så det blir en bra träningsmatch, säger Holmberg.

Ledigt över midsommar och därefter en hel träningsvecka innan allsvenska återstarten som blir en nyckelmatch: Bottenkollegan Värnamo hemma på Stora Valla är en av de bästa poängchanserna på förhand.

Hemma på Valla har man tagit 11 av 21 möjliga poäng, gjort elva mål och släppt in tio.

Fint så, om det inte varit för att man på bortaplan tagit 0 av 18 möjliga poäng och har målskillnaden 3–24!

– Vilket betyg jag sätter på våren? Vi är underkända på bortaplan. Och vi är väl godkända på hemmaplan. Totalt sett hade vi velat ha lite fler poäng – inget snack om det, säger Holmberg som tillsammans med tränarkollega Tobias Solberg och hela Degerforsledarstab funderat på hur skillnaden kan vara så stor.

Kopplat in psykolog

För det är inte bara i poängutdelning skillnaden varit stor.

Samma sak går att säga om prestationen.

– Så är det. Vi har gjort tre riktiga bottenmatcher borta, kanske till och med fyra. Nu tycker jag vi var bra sist mot Kalmar, och jag tycker premiären mot Hammarby också var bra. Vi har analyserat och något enkelt svar finns inte – men det är klart att självförtroende är en sån sak som har spelat in.

Tobias Solberg och Andreas Holmberg såg många positiva saker i insatsen mot Kalmar.
Tobias Solberg och Andreas Holmberg såg många positiva saker i insatsen mot Kalmar. Foto: SUVAD MRKONJIC

– Det har förstörts ganska mycket av de matcherna där det runnit iväg. Det har såklart satt sig i spelarnas huvuden.

Något som nu måste lösas.

– Vi kommer behöva ta poäng borta för att hänga kvar, så enkelt är det. Vi ska fortsätta som vi gjorde mot Kalmar, ha några tydliga saker som vi vill göra – verkligen trycka på dem. Det är något vi som tränare kan göra bättre.

– Sen har vi en idrottspsykolog inblandad. Vi vrider och vänder på varenda sten i det här läget. Men även om det inte blev poäng mot Kalmar var det skönt att vi bevisade för oss själva att vi kan spela på bortaplan. Jag tycker vi förtjänade mycket mer i den matchen.

Positiva tecknen

På tal om att analysera mera.

De underliggande siffrorna, som tar allt större del i utvärderingen även i fotbollen, vittnar om ett Degerfors som faktiskt varit bättre än tabellpositionen vittnar om.

Betydligt bättre, till och med.

– Vi har fått alldeles för lite poäng mot vad vi skulle haft. Den saken är säker när man tittar på statistiska tabeller som xG-poäng (poäng utifrån förväntade mål) och xG (förväntade mål). Vi är inte tillräckligt bra på att göra mål sett till chanserna vi skapar – och vi släpper in i stort sett allt.

Degerfors har släppt in 34 mål, det är tio (!) fler än Varberg som släppt in näst flest.
Degerfors har släppt in 34 mål, det är tio (!) fler än Varberg som släppt in näst flest. Foto: MICHAEL ERICHSEN

– Det är spelet i båda boxarna som behöver rättas till. Statistiken är ingen helt och hållen vetenskap, men att vi behöver göra mål på våra lägen – och bli svårare att göra mål på är någon form av kvalitetsbrist. Det kan man inte komma ifrån.

Lite bättre spelare behöver färre lägen för att göra mål?

– Så är det. Men vi tror att vi kan utveckla det. Och det hade varit värre om vi inte skapat en enda målchans och släppte till hundratals. Men vi behöver utveckla det.

Vilken har varit vårens största positiva överraskning för dig bland spelarna?

– Det finns flera som gjort det bra. Karim Mammar har, som ny, fått väldigt mycket speltid och ansvar och gjort det bra. Dijan (Vukojevic) har gjort det bra – han borde ha gjort fler mål bara.

Dijan Vukojevic i batalj med Elfsborgsbacken Sebastian Holmen.
Dijan Vukojevic i batalj med Elfsborgsbacken Sebastian Holmen. Foto: JÖRGEN JARNBERGER

Ni känner att ni fått honom att trivas centralt på topp nu?

– Ja, det tycker jag. Sen finns det mer att ta av. Han behöver göra fler mål, komma till ännu fler lägen och jobba tuffare i försvarsspelet. Det finns mer att ta av, men han kommer in i det mer och mer – och borde ha gjort fler mål.

”Hoppats på mer”

Vukojevic har varit det solklara valet på topp.

Tänkta stjärnvärvningen Fortune Bassey har inte startat en enda match, och sportchef Patrik Werner var tydlig för nån vecka sedan att man hade hoppats på betydligt mer från nigerianen.

Holmberg är inne på samma spår.

– Jag håller med Patrik. Vi hade hoppats på mer. Samtidigt finns det något mer, det vet vi. Men vi tycker inte han varit redo att starta.

Han har inte varit med i truppen sista två, hur är hans status nu?

– Han kämpar på. De två sista träningarna är de två bästa han gjort hos oss. Man behöver acklimatisera sig, ett nytt land tar tid. Vi får hoppas att det blir bättre.

Fortune Bassey har ännu inte fått det att lyfta i Degerfors.
Fortune Bassey har ännu inte fått det att lyfta i Degerfors. Foto: JEANETTE DAHLSTRÖM

Ni såg något annat när ni scoutade honom?

– Ja, så är det. Absolut. Det går inte att säga något annat när vi tar in en sån spelare, med den meritlistan, utan att säga att vi hade förhoppningar att han skulle vara en startspelare. Och det kan han bli, men än så länge har det inte blivit som vi hoppades.

Om egna insatsen

Längst bak i plan startade norske Sondre Rossbach de åtta första matcherna – Jonas Olsson har därefter stått de fem senaste.

– De har haft det tufft och släppt in jättemycket mål. Det har inte varit kul att vara målvakt i Degerfors IF den här våren. Matcherna borta har varit väldigt tuffa.

Hur tänker ni framåt?

– Bäst för dagen står. Det är två riktigt bra målvakter, båda två. Det kommer bli en fajt om vem som ska stå i första matchen efter uppehållet. Så enkelt är det.

På tal om utvärdering, hur tycker du att du och Tobias skött er hittills?

– Det laget gör är alltid en reflektion av tränarna. Vi är inte bättre än laget är, så det är klart att vi behöver göra saker och ting bättre. Och det jobbar vi för hela tiden. Vad en tränare gör är helt och hållet resultatbaserat. Nu har vi 11 poäng på 13 matcher.

– Men vissa saker har vi gjort bra. Som att vi lyckades komma tillbaka efter den tuffa förlusten mot Häcken och ta fem poäng på tre matcher hemma. Det var bra gjort. 0–5 mot Malmö var inte lika bra. Vi behöver hitta en stabilitet.

Tuffare för ett år sen

Holmberg lyfter dock på blicken något, och får med läget för ett år sedan i analysen.

– Då var vi en situation som var värre. Vi kommer fixa det här, det är jag fast besluten kring.

Då blåste det rejält runt Degerforstränarduo.

– Det var överallt ett tag, speciellt då när vi hade sex raka torsk. Någon var inne i kommentarsfältet på min dotters TikTok och skrev det... Även om man försökte att inte läsa vad som skrevs, så var det till slut svårt att undvika.

Andreas Holmberg känner att förtroendet är starkt för honom och Tobias Solberg.
Andreas Holmberg känner att förtroendet är starkt för honom och Tobias Solberg. Foto: FREDRIK KARLSSON

Är det lugnt i de kommentarsfältet nu?

– Haha, ingen aning egentligen. Det är säkert folk som tycker si och så. Men visar på ett engagemang och så ska det vara runt ett fotbollslag, annars hade det varit något fel. Men jag hoppas de tänker på att vi klarat det här förut – och att vi ska klara det igen.

Hur stort förtroende känner du att ni har från klubben nu?

– Det känns bra. Det tycker jag. Vi har inte hört något annat. Vi ligger fortfarande över kvalstrecket, sen finns det inget att vara belåten med över det. Men vi går in i varje allsvensk säsong med att vi ska klara oss kvar. Det är inställningen. Är vi kvar efter 30 omgångar då har vi gjort vårt jobb.

58 minuter på hela våren – nu är trotjänarens DIF-framtid oklar: ”Vill spela mer”Edvardsen på väg att säljas – men Degerfors kan bli utan ersättning trots klausulen

Artikeltaggar

AllsvenskanAndreas HolmbergDegerforsDegerfors IF HerrDijan VukojevicFortune BasseyFotbollPatrik WernerSportTikTokTobias Solberg

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.