Hoppa till huvudinnehållet

Idylliska äventyrsbangolfen har öppnat: ”Blev ännu bättre än jag hoppats”

Publicerad:
Reporter Kent Sjögren
Kent Sjögren
kent.sjogren@vf.se
Ulf Kristiansson, ordförande i Skoghalls Bangolfklubb, kan andas ut efter några intensiva månader. Förra helgen öppnades den nya äventyrsbanan. ”Jag är väldigt, väldigt nöjd”, menar han.
Ulf Kristiansson, ordförande i Skoghalls Bangolfklubb, kan andas ut efter några intensiva månader. Förra helgen öppnades den nya äventyrsbanan. ”Jag är väldigt, väldigt nöjd”, menar han. Foto: HP Skoglund

Porlande vattenfall, musik från diskreta högtalare och slingrande gångar omger de 18 nya hålen vid Skoghalls bangolfklubb.

Om ordförande Ulf Kristiansson är nöjd med mångmiljonsatsningen?

– Det blev ännu bättre än jag hoppades på. Finaste äventyrsbanan i landet!

Den gode herr Kristiansson kan visserligen betraktas som jävig i frågan, men även en neutral betraktare får nog lov att böja sig för slutresultatet.

På bara drygt ett halvår har den tidigare lätt oländiga tallskogsdungen nordost om de befintliga banorna genomgått en dramatisk förvandling.

Borta är stubbar och sly och blåbärsris. Fram tronar istället banor skulpterade i harmoni med topografin, flankerade av konstgjorda små vattenfall, paviljonger med bänkar, ljuspollare och slingrande gångar.

Marcus Ljungblad, Ulf Kristiansson och Tommy Fröjd hoppas att många vill komma och testa den nya banan. ”Det går utmärkt att använda en vanlig långgolfputter”, menar Ulf.
Marcus Ljungblad, Ulf Kristiansson och Tommy Fröjd hoppas att många vill komma och testa den nya banan. ”Det går utmärkt att använda en vanlig långgolfputter”, menar Ulf. Foto: HP Skoglund

– Det är företaget Citygolf som genomfört själva jobbet, och det blev verkligen strålande i slutänden. Även om de säkert blev lite trötta på oss med tiden. Jag och Lars Broddevall har varit med från klubben under hela processen och rullat bollar på stenmjölet, ändrat på detaljer och sett till att allt blivit rätt, säger Ulf Kristiansson och tittar ut över området.

Han pekar på vattenfallet som slingrar sig hela vägen från de högst belägna stenhällarna och ner mot gång- och cykelvägen.

– Jag fick kämpa hårt för det, för det var lite problematiskt. En pump räckte inte med den här lutningen, så de fick fixa två små dammar och två pumpar. Men det kändes viktigt. Porlandet ger en lugnande känsla.

Vattenfallet fick Ulf Kristiansson kämpa för. I slutänden behövdes två dammar och två pumpar – men det gick!
Vattenfallet fick Ulf Kristiansson kämpa för. I slutänden behövdes två dammar och två pumpar – men det gick! Foto: HP Skoglund

Nu har alltså den framgångsrika klubben – tre SM guld på de senaste sex åren – hela 54 hål att slipa förmågorna på. En bana i betong, en i filt och den senaste i MOS (minigolf open standard) vilket är ett sorts väldigt ”kortklippt” konstgräs.

– En stor fördel med det här underlaget är att man kan spela med en vanlig långgolfputter och golfboll. De andra banorna kräver mer specialiserad utrustning. Det här är till exempel en vanlig putter, säger Ulf och håller upp sin klubba.

Ulf Kristiansson förklarar att även funktionshindrade kan ta sig fram på nya banan. Lutningen på gångarna är inte större än åtta procent någonstans.
Ulf Kristiansson förklarar att även funktionshindrade kan ta sig fram på nya banan. Lutningen på gångarna är inte större än åtta procent någonstans. Foto: HP Skoglund

Slutnotan har landat på knappt fem miljoner kronor, något som blev möjligt främst tack vare ett stort bidrag från Allmänna Arvsfonden. Men föreningen har också ansträngt sina egna medel, så Ulf Kristiansson hoppas på stort intresse från den breda allmänheten.

– Vi har lagt på ett par tior på avgiften, men en vuxen kan spela hela dagen på alla banorna för 90 kronor och barn upp till 18 betalar bara en 50-lapp. Vi vill att alla ska kunna testa – och blir man biten lönar det sig snabbt med ett familjemedlemskap.

Första elittävlingen på den nya äventyrsgolfbanan är planerad till sista helgen i juli. Kan någon rentav göra en spik på alla 18?
Första elittävlingen på den nya äventyrsgolfbanan är planerad till sista helgen i juli. Kan någon rentav göra en spik på alla 18? Foto: HP Skoglund

För Sverigeeliten är det sista lördagen i juli som gäller, då en stor tävling anordnas på den nya bansträckningen. Ulf Kristiansson ser också fram ända mot 2026, då SM-veckan arrangeras i Karlstad.

– Ja, målet är att vi kan få till bangolf-SM i äventyrsgolfklassen här då.

Artikeltaggar

BangolfDammarFritid och livsstilGång- och cykelvägKarlstadKonstgräsSkoghallSM-veckanSport

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.