Hoppa till huvudinnehållet

Lär av civilsamhällets eget klimatmöte

Publicerad:
Den 16 juni bjuder regeringen in till ett nationellt klimatmöte. Medverkar gör bland annat
 statsminister Ulf Kristersson (M), energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) och klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L).
Den 16 juni bjuder regeringen in till ett nationellt klimatmöte. Medverkar gör bland annat statsminister Ulf Kristersson (M), energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) och klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L). Foto: Marko Säävälä/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Vid nyåret utlovade regeringen ett stort nationellt klimatmöte om Sveriges kommande klimatpolitik. Sedan var det tyst om det medan ministrarna Busch och Pourmokhtari åkte runt och träffade några företrädare för näringslivet.

Sedan kom beskedet att det blir ett klimatmöte den 16 juni, med kort tal av statsministern och några panelsamtal. I dessa medverkar nio direktörer från näringslivet, tre ministrar, två offentliga tjänstemän tillsatta av regeringen, en ekonomiprofessor, en kommunpolitiker, en företrädare för företagarnas intresseorganisation, och en landshövding.

Bland de 275 särskilt inbjudna åhörarna finns en hel del kompetens inom klimatvetenskap och omställningspolitik. Oklart dock hur de ska komma till tals. Risken är att de får sitta där och vara alibin för den klimatpolitik som regeringen tänker bedriva.

Om regeringen verkligen vill ha rådslag om klimatet kan de ta lärdom av civilsamhällets rådslag den 6 maj, där 80 deltagare från 60 olika organisationer, på plats och online, under en hel dag diskuterade sig fram till 37 punkter för en rättvis och kraftfull klimatomställning. Det skulle kunna vara en god utgångspunkt för regeringens nästa klimatpolitiska handlingsplan.

Torbjörn Vennström

Artikeltaggar

Ebba BuschKlimatKommunpolitikKristdemokraternaNäringslivPolitikRomina PourmokhtariUlf Kristersson