Hoppa till huvudinnehållet

Förslag om att riva Sundbron – men blir det någon ny?

Publicerad:
Reporter Daniel Olausson
Daniel Olausson
daniel.olausson@vf.se
Sundbron i Hagfors har varit avstängd för alla former av trafik sedan våren 2020 och ser nu ut att rivas, troligen under 2025 som tidigast, spår Jens Fischer.
Sundbron i Hagfors har varit avstängd för alla former av trafik sedan våren 2020 och ser nu ut att rivas, troligen under 2025 som tidigast, spår Jens Fischer. Foto: Daniel Olausson

Blir det någon ny bro över sundet nere vid Sund?

Det är osäkert nu när Oberoende realister har bytt fot i frågan.

– Vi måste prioritera bort något och då väljer vi Sundbron, säger kommunalrådet Jens Fischer (OR).

Det ligger 20 miljoner kronor budgeterade för bygget av en ny bro för 2024. Men med stöd av både Centerpartiet och Sverigedemokraterna har OR valt att lyfta bort det projektet ur den budget som kommunfullmäktige har att besluta om vid sammanträdet om ett par veckor.

Man vill helt enkelt prioritera annat – som teknikhuset i första hand, Kyrkhedens skola i andra.

– Det vi har sett förut är att det skulle fylla en funktion som en gång- och cykelväg, men utifrån rådande läge måste vi göra bedömningar utifrån vad som är mest prioriterat här och nu och just nu bedömer vi inte att vi har möjligheten att bygga en ny bro, säger Jens Fischer.

Har dömts ut

Bron har dömts ut och har stått avstängd för alla former av trafik sedan en tid tillbaks och tanken är att den ska rivas, troligen inte förrän 2025, säger Jens Fischer.

Socialdemokraterna står fortfarande fast vid att man vill ha en bro över sundet och har tidigare reserverat sig mot förslaget.

Behövs det verkligen bro där då, har folk inte vant sig vid att förbindelsen är avstängd?

– Det är svårt att säga om man har vant sig, säger Tomas Pettersson (S).

– Men vi bedömer att behovet finns, den binder ju ihop Uddeholm med den delen av Hagfors på ett sätt som gör att vi tycker att det är viktigt att den finns kvar. Just nu är det ingen som använder den eftersom det inte går, men vi har inte ändrat någon inställning, säger han och påtalar hur Socialdemokraterna återigen försökt få in 50 000 kronor öronmärkta till feriejobb för gymnasieskolans årskurs två-elever.

Jens Fischer (OR) betonar att det är en budget som tas i två omgångar och att det först i höst går att sia mer exakt om hur kommande år ska bli.
Jens Fischer (OR) betonar att det är en budget som tas i två omgångar och att det först i höst går att sia mer exakt om hur kommande år ska bli. Foto: Daniel Olausson

Det är i övrigt en budget utan några stora utsvävningar och som landar på ett förhållandevis svagt plusresultat på knappa sex miljoner kronor.

Men budgeten ska som bekant tas en gång till senare i höst och med fler färska och precisa siffror på bordet bör den kunna bli mer exakt, särskilt om man dessutom har fått klart för sig vad skolrenoveringen i Ekshärad skulle kosta.

– Vi har ändå tyckt att det är viktigt att gå fram med det vi kan gå fram med, sedan får vi se vad som händer till hösten, säger Jens Fischer.

Artikeltaggar

BeslutBudgetarCenterpartietEkshäradHagforsJens FischerKommunfullmäktigeOberoende realisterPolitikSocialdemokraternaSverigedemokraternaTomas PetterssonTrafikUddeholm

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.