Hoppa till huvudinnehållet

Ingen avgift för akuta besök efter sexuella övergrepp och våld i nära relation

Publicerad:
Akuta vårdbesök efter ett sexuellt övergrepp ska vara gratis i Region Värmland. Likaså efter våld i nära relation. Det är politikerna överens om.
Akuta vårdbesök efter ett sexuellt övergrepp ska vara gratis i Region Värmland. Likaså efter våld i nära relation. Det är politikerna överens om. Foto: Claudio Bresciani / TT

Det är inte rimligt att personer som ar blivit utsatta för sexuella övergrepp ska betala patientavgift. Nu ska den slopas vid akuta besök.

– Vi är helt överens politiskt, säger Daniel Schützer (S).

Ett liknande beslut för vård efter våld i nära relationer väntas i höst.

Det är inte alltid som de styrande partierna och oppositionen är överens i en fråga. Men när det gäller patientavgiften för vård efter sexuella övergrepp och i nära relationer råder det samklang. Avgiften ska bort.

I december 2022 lämnade MP, KD, L, M och Sjukvårdspartiet in en motion i ärendet. Den styrande majoriteten (S, C och V) har gett tjänstemännen ett uppdrag med samma inriktning och i maj lade SD ett politiskt initiativ om att skynda på i frågan.

När det gäller sexuella övergrepp finns det ett färdigt förslag som politikerna i hälso- och sjukvårdsnämnden ska ta ställning till under tisdagen. Vård och spårsökning ska bli gratis första veckan efter övergreppet och i undantagsfall upp till en månad.

– Det är en ganska rimlig avgränsning. I ett första steg handlar det om bevissäkring. Alla som behöver vård befinner sig i en utsatt och jobbig situation, men vi kan inte ta bort allt vad avgifter heter. Tyvärr, säger nämndordförande Daniel Schützer.

Facknämnden har inte sista ordet när det gäller patientavgifter utan det har regionfullmäktige. Där väntas ett beslut i oktober.

– Därefter ska systemen riggas så jag gissar att beslutet träder i kraft 1 januari 2024. Jag hoppas att det kan gå snabbare än så, säger han.

På tisdagens möte får tjänstemännen i uppdrag att senast i september ta fram ett liknande förslag för vård efter våld i nära relationer. Enligt Daniel Schützer finns det en del administrativa saker som det behöver skruvas på innan ett politiskt beslut.

– Systemet behöver fungera på ett enkelt sätt. Sätter man vissa diagnoskoder ska det per automatik inte utgå någon avgift. Det ska inte behövas någon extra handpåläggning där man plockar bort räkningar, förklarar han och berättar att två regioner i landet har redan politiska beslut om avgiftsfritt.

– Men verksamheten har inte verkställt beslutet utan det är bara symbolbeslut. Så vill vi inte ha det i Värmland – utan när vi tar ett beslut ska det också verkställas, säger Daniel Schützer.

Enligt tjänstemännen är det svårt att beräkna hur förslaget sätter sina spår på intäktssidan. En omvärldsspaning visar att en region av Värmlands storlek räknar med 300 000 kronor om året i minskade patientavgifter i och med avgiftsfrihet för sexuellt våldsutsatta.

Artikeltaggar

BeslutBrott, lag och rättDaniel SchützerÖvergreppPolitikRegion VärmlandSexuella övergreppVärmlands län

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.