Hoppa till huvudinnehållet

Han tilldelas Selma Lagerlöfs litteraturpris: ”Jag känner mig generad, eller blyg”

Publicerad:
Reporter Erik Segerpalm
Erik Segerpalm
erik.segerpalm@vf.se
Bengt Berg är årets Selma Lagerlöf-pristagare. Tidigare värmlänningar som fått priset är Lars Andersson, Göran Tunström och Rolf Edberg. ”Ett inre jubel”, beskriver han det som.
Bengt Berg är årets Selma Lagerlöf-pristagare. Tidigare värmlänningar som fått priset är Lars Andersson, Göran Tunström och Rolf Edberg. ”Ett inre jubel”, beskriver han det som. Foto: Erik Segerpalm

Poeten Bengt Berg är den fjärde värmlänningen att ta emot Selma Lagerlöfs litteraturpris, på 100 000 kronor.

– Det är långt ifrån naturligt det här, jag föddes inte i någon bokhylla, säger Torsbyförfattaren.

Det är en osedvanligt dämpad och av stundens högtidliga allvar närmast tyngd Bengt Berg som infunnit sig vid Selma Lagerlöfs skrivbord på Mårbacka. Nyklippt, men förstås ändå hattprydd, ser han till slut ingen annan utväg än att gömma sig bakom blomstret som överräckts honom. Likt en poesins Tjuren Ferdinand. Om än betydligt mer stridbar till vardags.

– Innan jag åkte imorse, när jag stod där i sängkammaren, så tittade jag in i en bokhylla. Och den titel jag såg först var Dag Solstads roman "Genans och värdighet". På något vis är det litegrann det jag känner. Jag känner mig generad, eller blyg, säger Berg, och drar sig till minnes ungdomsåren i Vasseruds folkskola i Önnerud.

– Det fanns två saker jag hade väldigt svårt att klara av när jag skulle till skolan. Alla andra dagar gick det bra. Det var antingen om jag hade klippt mig, och någon kom fram och sa: "ha'ru klôppt dej?" Eller om jag hade något nytt på mig. Och i dag är jag alltså nyklippt, och har nya byxor.

När kamerorna åkte upp för tredje gången tog Berg skydd bakom blomsterbuketten. ”När jag blir riktigt nervös så somnar jag”, säger han.
När kamerorna åkte upp för tredje gången tog Berg skydd bakom blomsterbuketten. ”När jag blir riktigt nervös så somnar jag”, säger han. Foto: Erik Segerpalm

Och så var det värdigheten.

– Det är inte så att jag har erövrat litteraturen, men litteraturen har erövrat mig. Det är långt ifrån naturligt det här, jag föddes inte i någon bokhylla utan mitt hem var väldigt enkelt. Och bra. Jag är född 1946 och växte upp under det, som jag ser det nu, ljuvliga 50-talet. Då allting var rimligt.

Lokal, allmängiltig, universell dikt

I prisjuryn sitter bland andra Arne Melberg, professor emeritus i litteraturvetenskap. Han lyfter det ovanliga i att litteraturpriset i år går till en poet.

– Priset ska ju gå till någon som skriver i Selma Lagerlöfs anda, som det heter, och vi har haft svårt att pussla med poeter där. Men just Bengt Bergs poesi tycker vi passar fint. Hans dikt är lätt att ta till sig, den är gärna anekdotisk och gränsar ofta till det novellistiska. Den är enkel, men nöjer sig aldrig med det enkla, utan använder det istället som utgångspunkt för att ge perspektiv åt de svåra frågorna i naturen, samhället och livet.

I den längre motivering Melberg formulerat ser han hur Berg, i likhet med sina värmländska föregångare Selma Lagerlöf och Göran Tunström, "expanderar sina lokalt förankrade dikter till det allmängiltiga och rentav universella".

– Vi känner alla här Bengt, alla i Värmland känner Bengt. Som kulturman, kulturentreprenör, ja kulturinstitution. Men vi vill med det här priset fästa uppmärksamhet vid Bengt som författare och poet. Han har en fantastisk litterär produktion bakom sig, och – hoppas jag – framför sig, fortsätter Melberg.

Bengt Berg fick läsa en dikt ur den egna samlingsvolymen.
Bengt Berg fick läsa en dikt ur den egna samlingsvolymen. Foto: Erik Segerpalm

”Finns poesi i allt”

Bengt Berg, sedan länge bosatt i lilla Fensbol där han driver förlaget Heidruns, debuterade 1974. För snart tio år sedan kom urvalsvolymen "Dikter genom 40 år" på omkring 600 sidor och författarskapet sträcker sig sammanlagt till 44 titlar.

– För det första finns det poesi i allt, det gäller bara att upptäcka den. Jag har kanske inte någon överdrivet romantisk syn på poesin, tänker inte att en ros skulle vara mer poetisk än en brännässla. Jag har väl en ganska nollställd värdeskala när det kommer till vad som är värdefullt och vad som inte är det, fortsätter Berg, som tar motiveringarna bakom priset "till sitt hjärta".

– Poesin är en väldigt marginell kulturyttring och desto roligare då om den kan prisbelönas på det här sättet. Kristina Lugn har också fått priset, och det är ju ett underbart sällskap.

Att han i någon mån skulle verka i Selma Lagerlöfs anda kan Berg, om än förläget, ställa sig bakom.

– Det finns ett berättande drag i mina dikter, som ibland står och väger mellan att vara korta noveller och poesi. Det finns en sådan sprudlande men även mycket allvarsam berättartradition i det här landskapet, och det har spelat en väldigt stor roll även för mig.

”Hon befolkade landskapet”

I väntan på tillkännagivandet fick Bengt Berg, liksom tidigare pristagare, sitta alldeles ensam i Selma Lagerlöfs lilla biblioteksrum.

– På något vis har hon befolkat det här landskapet med alla dessa myllrande gestalter och det är så fascinerade att tänka sig att hon kunde sitta här och skriva inifrån de här människornas liv.

– En bild man har av Selma är att hon var rätt tillbakadragen, men ändå så fruktansvärt djärv. Jag tänker på resorna hon och Sophie Elkan gjorde på flera månader. Hon var så utmanande, men var det med värdighet.

Den kortare av de två motiveringarna lyder som följer:

För ett författarskap som – i likhet med Selma Lagerlöfs – kombineras med en stark lokal förankring med en internationell räckvidd och universell betydelse, som med vemod och humor värnar den lilla människans kraft och betydelse och visar vägar in i tillvarons förunderliga dimensioner.

”Pessimistpoeten” Mossaed väljer att se sommarpratet som ett gyllene tillfälleKarin Broos på Liljevalchs: ”Jag kan känna en hopplöshet vad gäller människan”

Tidigare pristagare

1984 – Birgitta Trotzig

1985 – Sara Lidman

1986 – Astrid Lindgren

1987 – Göran Tunström

1988 – Lars Ahlin

1989 – Kerstin Ekman

1990 – Lars Andersson

1991 – Lars Gyllensten

1992 – Tove Jansson

1993 – Georg Henrik von Wright

1994 – Stig Claesson

1995 – Ulla Isaksson

1996 – Rolf Edberg

1997 – P.O. Enquist

1998 – Göran Palm

1999 – Kristina Lugn

2000 – Torgny Lindgren

2001 – Agneta Pleijel

2002 – Peter Englund

2003 – P.C. Jersild

2004 – Sigrid Combüchen

2005 – Birgitta Stenberg

2006 – Lars Jakobson

2007 – Barbro Lindgren

2008 – John Ajvide Lindqvist

2009 – Lars Gustafsson

2010 – Jan Lööf

2011 – Ellen Mattson

2012 – Klas Östergren

2013 – Kjell Johansson

2014 – Lotta Lotass

2015 – Stewe Claeson

2016 – Sara Stridsberg

2017 – Lars Norén

2018 – Carola Hansson

2019 – Kristina Sandberg

2020 – Monika Fagerholm

2021 – Niklas Rådström

2022 – Inger Edelfeldt

Artikeltaggar

Bengt BergFörfattareGöran TunströmLars AnderssonLitteraturPoesiRolf EdbergSelma LagerlöfTorsby

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.