Hoppa till huvudinnehållet

88 fall av grov trolöshet – hovrätten slår fast dom mot Kyrkerudsrektorn

Publicerad:
Den tidigare biträdande rektorn vid Kyrkeruds folkhögskola får sin dom fastställd av hovrätten.
Den tidigare biträdande rektorn vid Kyrkeruds folkhögskola får sin dom fastställd av hovrätten. Foto: HP Skoglund

Den biträdande rektorn på Kyrkeruds folkhögskola köpte prylar till sig själv på skolans konto och tog kontanter från sommarkurserna i egen ficka.

Förra året dömdes den då 52-åriga mannen till två år och nio månaders fängelse. En dom som hovrätten nu mildrar en smula.

Hovrätten har på nytt granskat den omfattande härva som utspelade sig på Kyrkeruds folkhögskola under de inledande åren av 2010-talet. Under flera år ska den då biträdande rektorn bland annat ha beställt stora mängder varor till sig själv, men som hamnade på folkhögskolans nota.

Inköpen har rört sig från någon enstaka tusenlapp upp till ett par hundra tusen kronor och sammantaget rör det sig om om miljonbelopp som mannen ska ha låtit skolan bekosta.

Grov trolöshet

Hovrätten har här kommit fram till en något lägre summa än vad tingsrätten tidigare gjort, eftersom det inte gått att styrka att somliga av de påstådda inköpen inte kommit skolan till gagn, men den skillnaden rör sig endast om cirka 80 000 kronor av totalt drygt 1,6 miljoner kronor. Hovrätten konstaterar på den här åtalspunkten att den biträdande rektorn gjort sig skyldig till totalt 88 fall av grov trolöshet mot huvudman.

Mannen ska också ha tagit emot kontanter från deltagare i de sommarkurser som anordnades på skolan, men utan att redovisa dessa som en inkomst för skolan, utan istället tagit hand om pengarna själv. Enligt hovrättens bedömning handlar det om över tre miljoner kronor som den biträdande rektorn inte redovisat till huvudmannen och hovrätten bedömer att det var uppsåtligt. Enligt hovrätten rör det sig här om tre fall av grov förskingring.

Mildrad dom

I tingsrätten dömdes mannen förra året till två år och nio månader i fängelse. Den domen mildras nu något av hovrätten, som anser att den samlade brottsligheten, med hänsyn också till den tid som gått sedan brotten begicks, ska uppgå till två år och sex månader.

Det skadestånd som den tidigare biträdande rektorn ska betala till huvudmannen region Värmland uppgår till totalt drygt 4,8 miljoner kronor. Drygt 3,1 miljoner gällande de oredovisade intäkterna för sommarkurserna och strax över 1,6 miljoner för de privata inköpen som gjorts.

Kyrkerudrektorn inte psykiskt störd – åklagaren yrkar på hårdare straffKyrkeruds statsbidrag granskas: ”Mycket omfattande material”Förskingringshärvan tas upp av hovrätten: ”Vill se ett längre straff”Kyrkerud vill se framåt: ”Hoppas inte skolan förknippas med gammalt elände”Efter förskingringsdomen: Folkbildningsrådet granskar KyrkerudEfter förskingringsdomen: ”Ansvaret faller tungt på rektorn”Regiondirektören: ”Känslan var att det skulle bli en fällande dom”

Artikeltaggar

Brott, lag och rättFängelseFörskingringKyrkeruds FolkhögskolaRegion VärmlandTrolöshet mot huvudmanVärmlands län

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.