Hoppa till huvudinnehållet

Hallbygge skjuts fram – och skatten sänks: ”Det är första gången någonsin”

Publicerad:
Sunnesamverkan och Kristdemokraterna presenterar sin budget för 2023.Björn Gillberg (HS), Marianne Åhman (L), Henrik Frykberger (M) och Carolina Landberg (KD). Foto: Daniel Olausson

Det är lågkonjunktur och allmänt tufft ute i kommunerna.

I Sunne vill politiken prioritera kärnverksamheterna – samtidigt som skatten sänks.

– Det är första gången någonsin som en skatt sänks i Sunne, säger kommunalrådet Henrik Frykberger (M).

För att vara ett kommunalt budgetdokument är det ovanligt få siffror i det förslag som Sunnesamverkan och Kristdemokraterna.

Det ska mer ses som ett styrdokument innehållande ett flertal politiska prioriteringar där målet att bli Värmlands bästa skolkommun, kanske så tidigt som redan 2026, genomsyrar det mesta.

– Vi har inte så mycket siffror som underbygger detta, förklarar bildningsutskottets ordförande Marianne Åhman (L) efter att hon lyft aspekter som skolfrånvaro, övergångar mellan de olika stadierna, vikten av att sätta in tidiga insatser och att behålla befintlig personal.

– Vi vill ju absolut inte göra några personalneddragningar och vi vill behålla konkurrenskraften så att vi får behöriga lärare. Men det här handlar inte om att vi lägger in mer pengar för vi har en hög budget för skolan redan, det har vi sett att vi har haft inom skolans verksamhet i många år. Men det visar sig inte på resultaten.

De fyra partierna presenterar budgeten strax efter att en oenig kommunstyrelse klubbat igenom den och den ska upp i kommunfullmäktige för beslut den 19 juni.

Prioriterar flera områden

Budgeten landar på ett plusresultat om 10,2 miljoner kronor och bland andra prioriterade områden märks hur ett miljöledningssystem införs initialt på kommunens reningsverk, renhållning och skolor och innebär att energieffektiviseringar ska på sikt också resultera i sparade kronor och ören. Man ska också satsa på vidareutbildning av kommunens personal verksamma inom hemtjänsten, man ska få upp de kommunala lönenivåerna till länssnittet och främja utvecklingen inom kommunens kultur och föreningsliv, med mera.

Henrik Frykberger poängterar det som man tryckt på tidigare – det är fokus på de kommunala kärnverksamheterna i första hand.

Och ändå vill ni sänka skatten som delvis finansierar kärnverksamheterna, går inte det lite på tvärs med det?

– Egentligen inte alls, säger Henrik Frykberger.

– Det är inte bara kommunen som har det svårt med ekonomin, det gäller i ännu högre grad våra Sunnebor. Och just genom att fokusera på vår kärnverksamhet ger det oss möjlighet att prioritera bort annat, och där får vi tacka vår förvaltning som lyckats väl med att ha en kultur och ledarskap här och som gör att vi får bättre resultat för bättre effektivitet av pengarna.

Det dröjer ytterligare innan den gamla idrottshallen på Skäggebergsskolan ersätts med en ny.
Det dröjer ytterligare innan den gamla idrottshallen på Skäggebergsskolan ersätts med en ny. Foto: Daniel Olausson

Skattesänkningen på fem öre på en hundralapp ger Sunne en skattesats på 21,62 procent till kommande år och är en början på vägen mot länets lägsta skattesats som ska uppnås 2026.

– Det är faktiskt så att många av de ”bäst” skötta kommunerna har mycket lägre skattesats än vad vi har. Jag skulle kunna drista mig att säga att de kommuner som har högst skattesats är nog de som har sämst effektivitet och ledarskap, och därför är de tvungna att ha en hög skattesats.

Ur investeringsbudgeten kan nämnas hur partierna prioriterar rotrenoveringen av Brogården och ett nytt kök och matsal för Fryxellska skolan medan det tidigare beslutade bygget av en ny idrottshall på Skäggebergsskolan skjuts fram till häradet 2025-2026.

Centerpartiet, Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna presenterade samtliga egna budgetförslag vid sammanträdet.

Artikeltaggar

BrogårdenBudgetarCenterpartietEkonomiHenrik FrykbergerKommunfullmäktigeKommunstyrelsenKristdemokraternaMarianne ÅhmanPolitikSkäggebergsskolanSkatterSunneSunnesamverkanVärmlands län

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.