Hoppa till huvudinnehållet

Så blir vädret när studenterna springer ut: ”En liten paus”

Publicerad:
Sundsta-Älvkullegymnasiet har utspring i dag, torsdag.
Sundsta-Älvkullegymnasiet har utspring i dag, torsdag. Foto: Peter Bäcker/Arkiv

Studentveckan har vädermässigt varit en varm upplevelse. Men under studenternas utspring i dag, torsdag, väntas det bli lite svalare.

– Det kommer in en kallfront som sänker temperaturen, säger Ulrica Sievert, meteorolog på SMHI.

Studenterna har flera gånger påpekat att det har varit väldigt hett under årets firande. I dag är det utspring på många värmländska gymnasieskolor och det ser ut som att studenterna kan behålla kavajen på utan att svettas alltför mycket.

– Kallfronten gör att temperaturen droppar från cirka 25 grader på onsdagen till runt 20 på torsdagen. Det kan också dyka upp moln och någon lokal regnskur, säger Ulrica Sievert.

Varmt nästa vecka

Faktum är att 20 grader är vad temperaturen brukar visa en normal, varm junidag. Men kallfronten gör bara ett kort Värmlandsbesök och redan på lördag blir det hetare igen.

– Den där riktiga värmen tar en liten paus torsdag och fredag. Men nästa vecka ser det ut att bli runt 25 grader igen och det kan till och med närma sig 30-strecket. Det är anmärkningsvärt höga temperaturer för att vara mitten av juni, säger Ulrica Sievert.

Enligt SMHI råder det stor eller mycket stor brandrisk runt om i Värmland. Under onsdagen utfärdade länsstyrelsen ett eldningsförbud i hela länet.

– Det är oroväckande att det är så nederbördsfattigt och enligt vår tiodygnsprognos ser det inte heller ut att komma något regn under den perioden, säger Ulrica Sievert.

Artikeltaggar

MolnigtSMHISundsta-ÄlvkullegymnasietVäderVärmlands länVind

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.