Hoppa till huvudinnehållet

GUIDE: Allt du behöver veta om helgens stortävling på Hammarö

Publicerad:
Årets upplaga av stortävlingen Wermland Equestrian Games på Hammarö är nu igång. Sophie Wilhelmsson, tävlingsledare, tipsar om helgens höjdpunkter.
Årets upplaga av stortävlingen Wermland Equestrian Games på Hammarö är nu igång. Sophie Wilhelmsson, tävlingsledare, tipsar om helgens höjdpunkter. Foto: Lisa Olaison

En fullmatad helg väntar på Hammarö, när tusentals väntas till Wermland Equestrian Games.

Men vilka är höjdpunkterna – vad får man absolut inte missa?

Tävlingsledare Sophie Wilhelmsson guidar mellan stjärnnamn och käpphästar.

Vad är Wermland Equestrian Games?

Wermland Equestrian Games är ett stort evenemang av absoluta toppklass som håller till på Hammarö. Årets tävlingar, som pågår i fyra dagar, är den 17:e upplagan och trycket att få komma och tävla är enormt även i år.

När är tävlingarna?

På torsdagsmorgonen startade årets tävlingar. Nu är det full fart från morgon till sen eftermiddag varje dag till och med söndag.

Hur många tävlar?

Runt 1500 starter räknar man med under de fyra dagarna. Här kan du läsa mer om klasserna och följa tävlingarna.

Pontus Hugosson kommer till helgens tävlingar på Hammarö. Här en bild från Falsterbo Horse Show.
Pontus Hugosson kommer till helgens tävlingar på Hammarö. Här en bild från Falsterbo Horse Show. Foto: MATHILDA AHLBERG

Vilka kända namn tävlar?

Tävlingarna brukar locka stora namn till Hammarö och årets upplaga är inget undantag. Niklas Arvidsson är på plats liksom Emma Emanuelsson, André Brandt och Pontus Hugosson. Hugosson känner nog en hel del igen från TV4-programmet Talang där han deltog med sin miniatyrhäst. Nu kommer han att rida det stora derbyt på lördagen.

Årets bana

I årets Wermland Equestrian Games är Andrea Colombo banbyggare. Han bygger även banorna i årets Young Rider-EM.

”Häftigt, det är kul att få hit honom, särskilt för de ryttare som förbereder sig för att tävla utomlands. Han bygger väldigt trevligt både för ryttare och hästar, och att han byggt årets bana har tagits emot väl. Han var här första gången för två år sedan. Arenan med inramningen känns internationell och det är även mycket grönska i banan”, berättar Sophie Wilhelmsson.

Vad får man inte missa?

– Derbyklasserna på lördag eftermiddag, där man hoppar både inne på banan och ut från banan på naturhinder. Det är verkligen publikvänligt och riktigt roliga klasser att titta på, säger tävlingsledaren Sophie Wilhelmsson.

– På söndagen är det finaler, och hela dagen är väldigt spännande att följa.

Måste man vara väldigt ridsportintresserad för att komma och titta på helgens tävlingar?

Absolut inte, menar man från arrangörshåll. Vem som helst kan komma för att titta på tävlingarna och ta en fika i solen.

– Det är inte bara hästtävlingar utan en riktig horse show, säger Sophie Wilhelmsson. Det är en perfekt utflykt att komma hit. Man kan komma via fots, cykel, via skogen. Det är så skönt efter pandemin att det kan vara öppet för alla igen.

Hon fortsätter:

– På lördag eftermiddag har vi även en käpphästtävling. Man måste anmäla sig om man vill vara med, men vem som helst får komma och titta. Den håller till nere vid stenmagasinet.

Artikeltaggar

Falsterbo Horse ShowHammaröHästsportSophie WilhelmssonTV4Wermland Equestrian Games

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.