Hoppa till huvudinnehållet

Frågan som fick hjärnkontoret på högvarv – här är mina tre kandidater

Publicerad:
Reporter Daniel Olausson
Daniel Olausson
daniel.olausson@vf.se
Är ”hamburgare” ett av svenskans finaste ord? Nja, kanske inte. Det är ett av undertecknads favoritord i alla fall.
Är ”hamburgare” ett av svenskans finaste ord? Nja, kanske inte. Det är ett av undertecknads favoritord i alla fall. Foto: Johan Nilsson/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

En av fördelarna med att ha vetgiriga ungar i huset är alla frågor en får, oftast bara helt apropå ingenting. Det är inte alltid de väcker ens intresse, det ska vi vara ärliga med, men förra veckan fick jag en fråga som fick hjärnkontoret att börja verka.

– Pappa, vilket är ditt favoritord?

Favoritord. Jag kommer knappt ihåg vad jag svarade eftersom tankarna gick på högvarv. Svenskan är på många sätt ett rätt hårt språk, för att inte tala om svårt. Och här är det många aspekter som måste vägas in.

Det finns många ord som är fina, tror det var Di Leva som framhöll "fjäril", till exempel. "Gryning" och "sommar" är andra, "örngott" och "flinga" ligger också bra i munnen. "Förgätmigej" är tydligen framröstat som svenskans vackraste ord.

Sedan har vi ju den här aspekten med vad orden också betyder, särskilt vad det betyder för en själv. De tre första orden jag kommer att tänka på i alla fall är "hamburgare", "vinna" och "lycklig".

Vad säger det om mig? Det vete fasiken, det får bli nästa fråga.

Artikeltaggar

SamhälleSpråk