Hoppa till huvudinnehållet

Då kommer domen om Månsberget: ”Skulle bli besviken annars”

Publicerad:
Olav Thongruppen vill satsa på ett handelsområde på Månsberget. Detaljplanen som möjliggör för satsningen är emellertid överklagad till mark- och miljödomstolen. Dom väntas inom kort.
Olav Thongruppen vill satsa på ett handelsområde på Månsberget. Detaljplanen som möjliggör för satsningen är emellertid överklagad till mark- och miljödomstolen. Dom väntas inom kort. Foto: HP Skoglund

Blir det ett nytt handelsområde på Månsberget eller inte?

Den frågan kan få ett svar inom kort.

– Vår målsättning är att det ska komma en dom i midsommarveckan eller veckan efter, säger Maria Aldegren, beredningsjurist på mark- och miljödomstolen i Vänersborg.

På ett extrainsatt sammanträde i onsdags klubbade kommunstyrelsen i Karlstad ett sista yttrande till mark- och miljödomstolen i Vänersborg. Kommunen hade begärt anstånd till den 20 juni, men det godtog inte domstolen utan satte 9 juni som sista svarsdatum.

Domstolen vill leva upp till målsättningen, med en dom i midsommartid, som meddelades i samband med synen på plats den 17 april.

Det var redan 2015 som markägarna och Olav Thongruppen presenterade planerna för ett nytt handelsområde på Månsberget, som ligger ett par stenkast från Bergvik köpcenter. Det planerade handelsområdet har med åren minskat i storlek. När politikerna i fullmäktige röstade om detaljplanen i december 2021 återstod 27 000 kvadratmeter. Omröstningen slutade 31-30 i favör för en exploatering.

Att fullmäktigebeslutet skulle bli en rättssak var väntat. Ett antal parter överklagade till mark- och miljödomstolen som under våren rensat i klagohögen. Återstår som sakägare gör Naturskyddsföreningen i Karlstad och Kristinehamns kommun. Båda fanns representerade när domstolen gjorde syn på plats i april.

I maj skickade Naturskyddsföreningen in kompletterande uppgifter som markägarna och kommunen svarat på.

Naturskyddsföreningen anför bland annat det inte gjorts en naturvärdesinventering som följer svensk standard. En sådan ska göras under perioden april till november och den inventering som gjordes 2017 genomfördes i januari. Naturskyddsföreningen anser att den därmed är ogiltig.

Kommunen svarar att inventeringen bara är en del i en samlad bedömning.

Naturskyddsföreningen lyfter också fram områdets mycket höga naturvärden med bland annat träd som är upp till 250 år gamla. De för även fram att kommunens miljöförvaltning avrått från etableringen och att regeringen 2019 upphävde detaljplanen för Katrineberg, med hänvisning till strandskyddet, som ligger i närområdet.

Att regeringen, via länsstyrelsen, upphävt en närliggande detaljplan anser kommunen är irrelevant. Att länsstyrelsen inte överprövat planen för Månsberget tolkar kommunen som att de ”hållit sig inom sitt handlingsutrymme”.

Kristinehamns kommun saknar det ”mellankommunala perspektivet” och hävdar att planen går emot många lokala, nationella och globala miljömål.

Trots inlagorna efter synen är domstolens målsättning att det ska komma en dom i midsommartid och inte dröja till efter sommaren.

– Det är tanken. Jag skulle bli besviken om det skulle ta så lång tid som över sommaren, säger Maria Aldegren.

Domen kan överklagas till mark- och miljööverdomstolen. Det finns inte på agendan hos Karlstads grönröda styre.

”Vi kommer att acceptera utfallet, sedan kan det finnas andra som kan driva processen vidare”, har kommunalrådet Anders Tallgren (S) tidigare sagt i VF.

I omröstningen 2021 röstade Centerpartiet för detaljplanen medan Miljöpartiet och Socialdemokraterna lade sina röster mot en etablering.

Artikeltaggar

Brott, lag och rättCenterpartietDetaljplanerDomstolarKarlstadMånsbergetMiljöpartietNaturskyddsföreningenÖverklagandenSocialdemokraterna

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.