Hoppa till huvudinnehållet

Misstänkte mördaren inte psykiskt störd – ”Skulle tro att han är besviken”

Publicerad:
Reporter Kent Sjögren
Kent Sjögren
kent.sjogren@vf.se
Polisen säkrade bevis i Årjängsbons bostad vid tillslaget i mars. Nu har Rättsmedicinalverket slagit fast att han inte lider av någon allvarlig psykisk störning.
Polisen säkrade bevis i Årjängsbons bostad vid tillslaget i mars. Nu har Rättsmedicinalverket slagit fast att han inte lider av någon allvarlig psykisk störning. Foto: Tommy Pedersen

Årjängsbon misstänks ha mördat sin sambo och förvarat hennes kropp i en frysbox i fem år. Men han är inte allvarligt psykiskt störd.

Det har Rättsmedicinalverket nu slagit fast.

Det var i mars som polisen gjorde det makabra fyndet hemma hos den medelålders Årjängsbon. I en frysbox låg kvarlevorna efter vad som först misstänktes, och senare kunde fastslås, vara den kvinna han tidigare levt ihop med. Hon försvann spårlöst för fem år sedan.

Mannen har suttit häktad sedan dess, skäligen misstänkt för mord och på sannolika skäl misstänkt för grovt gravfridsbrott. Samt även grovt bedrägeri, då mannen ska ha tillskansat sig cirka 1,3 miljoner kronor från kvinnans bankkonton.

Själv har mannen starkt förnekat att han skulle tagit kvinnan av daga, men han har erkänt sig skyldig till brott mot gravfriden.

Frågan om Årjängsbons psykiska hälsa har under den senaste tiden varit föremål för Rättsmedicinalverkets bedömning, och på torsdagen kom ett utlåtande. De två ansvariga, en överläkare inom psykiatri och rättspsykiatri samt en ST-läkare inom rättspsykiatri, konstaterar följande:

”Kan påverka påföljden”

– XX har inte begått den aktuella gärningen under påverkan av en allvarlig psykisk störning. Han lider vid tiden för undersökningen inte av en allvarlig psykisk störning. Det finns därmed inte medicinska förutsättningar att överlämna honom till rättspsykiatrisk vård.

Åklagaren Linda Karlsson kommenterar det hela kort:

– Det här har egentligen ingen betydelse för min utredning, däremot kan det påverka påföljden när rätten så småningom tar ställning till det hela. Jag hoppas kunna väcka åtal inom kort, det som återstår är i princip dokumentationen från obduktionen som väntas inom en vecka eller så.

Mannens försvarsadvokat Stefan Liliebäck har ännu inte hunnit studera utlåtandet eller kunnat prata med sin klient:

– Nej, men jag skulle tro att han är besviken. Han har tidigare gett uttryck för att han gärna vill få vård, men det verkar inte vara aktuellt. Vi får anpassa försvaret efter det helt enkelt. Jag har också motsatt mig längre omhäktning än en vecka till, händelseförloppet är ju grundligt klarlagt. Det har hållits sju-åtta förhör med min klient. Det är överarbetat, om du frågar mig.

Artikeltaggar

BrottBrott, lag och rättFörhörLinda KarlssonRättsmedicinalverketStefan LiliebäckÅklagareÅrjängÅtal

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.