Sven-Ove Svensson samlar inte på kepsar, men upptäckte att han har 56 (!) stycken hemma i villan i Forshaga. Många av dem med sin egen lilla story.
I samma veva fick han cancer – och en liten försäkringspeng.
Så kan också en bok bli till.
Ja, ”Mitt liv som keps” är alltså titeln på den 72-årige skriftställaren, humoristen och pensionerade kommunikatörens senaste verk. Och vägen till tryckning är verkligen inte den vanliga. Sven-Ove Svensson småler och drar snabbversionen:
– Allt började med en diskussion på Facebook som gled in på kepsar, och jag skrev att ”kepsar är trevliga, jag har 19 hemma”. Sen fick jag rota i lådor och garderober och kontrollräkna – och det visade sig vara hela 56 stycken. Jag samlar ju inte ens!
Nej, samlar gör han inte, Svensson från Grossbolstorp. Men han slänger inte heller – i alla fall inte skänkta huvudbonader. Och tur är väl det för annars kanske historierna fallit i glömska.
Nu har han samlat ihop dem och lite annat kepsrelaterat över 68 sidor. Allt med en stor dos humor: från den råfula grönröda Sparbankskepan till den finska mörkblå politruk-kepsen och rariteten från tidningen Spring Time som hängt med under flera maratonlopp.
– Lite grand kan man säga att de gestaltar mitt liv och hela världen, på ett eller annat sätt. Som souvenirer, vykort, stöd för minnet, löpkamrater och så vidare.
Och med det kommer vi till nästa udda kapitel: finansieringen.
– Det här är ju mest ett litet kul sidoprojekt, så jag trycker enligt ”print-on-demand”-principen. Om tio personer vill köpa trycks tio böcker, och så vidare. Men det är förstås lite initiala kostnader för att komma igång – och ganska nyligen dök det in lite oväntade försäkringspengar.
Sven-Ove Svensson berättar hur han stod i Värmlandsmontern på förra årets bokmässa i Göteborg och förberedde sig för en presentation. Han behövde bara kissa först.
– När det kom blod blev jag inte mindre nervös, kan jag säga. Men jag fick mässobestyret avklarat och dagen efter tog de emot mig på vårdcentralen. Läkaren var säker nästan redan innan jag undersökts, och mycket riktigt var det prostatacancer.
Forshagabon öser beröm över sjukvården, som han menar gjorde ett föredömligt jobb från dag ett. Behandlingarna var ingen barnlek, men är nu avslutade med gott resultat.
Och hälsodebaclet kom alltså med en monetär twist: en gammal sjuk- och olycksfallsförsäkring levererade en hyfsad slant – som i sin tur innebar grönt ljus för bokprojektet.
– Sensmoralen är väl att ”se till att gå iväg och gör ett PSA-test”. Och kom gärna i keps till boksläppet på Gamla Kraftstationen i Deje den 14 juni. Den med finaste kepsen får en signerad bok. Den med fulaste kepsen får två!