Hoppa till huvudinnehållet

Odlarens jakt på den perfekta jordgubben: ”Jag är en riktig SMHI-knarkare”

Publicerad:
Hans Levin säljer 30 000 liter jordgubbar per säsong: "Jag är en perfektionist, men hemma skulle hon nog inte säga att jag är det."
Hans Levin säljer 30 000 liter jordgubbar per säsong: "Jag är en perfektionist, men hemma skulle hon nog inte säga att jag är det." Foto: Charlotte Brunmark

Ingen midsommar utan det vitaminspäckade och knallröda bäret, som är en kär favorit för oss svenskar på sommaren. Men för Hans Levin, jordgubbsodlare i Tälle utanför Charlottenberg, pågår förberedelserna och jakten på den perfekta jordgubben – året om.

Han tar ett bett av den medhavda chokladpinnglassen och sätter sig tillrätta i plaststolen i gräset i dalgången mellan odlingarna. Glassen är nästan smält, vilket glädjer honom – för Hans Levin är det ett tecken på värme. Och värme betyder bättre jordgubbar.

– Jag är en riktig SMHI-knarkare. Kollar vädret precis hela tiden.

Det är nu fem år sedan han satte sina egna första plantor i jorden på åkern nedanför föräldrahemmet i Tälle, ett stenkast från Valfjället i Eda kommun. Mamma och pappa hade ett tusental plantor när han växte upp, vilket betyder att han inte var helt novis när han själv startade.

– Vi har ett gynnsamt läge här och kan använda älven som bevattning, men 2018 var inte det bästa året att börja skörda, ler han menande.

Han syftar såklart på den värmebölja som rådde den sommaren.

– Men året efter blev jättebra, och då blev jag kaxig. Fast sen kom 2020 och då regnade det massor, vilket gjorde att många bär ruttnade.

Åkt på jordgubbsresor

Hans Levin har fått experimentera sig fram för att förstå hur man kan hantera och anpassa sig efter vädrets makter. Han har rest på arrangerade "jordgubbsresor" till Frankrike och Holland för att dels få inspiration, dels lära sig mer.

"Det är ett gynnsamt läge här och vi kan använda älven som bevattning", säger Hans Levin om marken i Tälle utanför Charlottenberg.
"Det är ett gynnsamt läge här och vi kan använda älven som bevattning", säger Hans Levin om marken i Tälle utanför Charlottenberg. Foto: Charlotte Brunmark

2021 valde han att sätta upp som tunnlar kring de långa raderna av jordgubbsplantor, och det tog skruv. I kombination med en fiberduk minimeras risken för sjukdomar och temperaturen håller sig bra.

– Tunnlarna är jättebra, även om jag kan säga att det är ett helvete att dra dem fram och tillbaka, skrattar han.

Förberedelserna för den annalkande säsongen har i stort sett pågått sedan den förra tog slut. Jordgubbarna skördas i ungefär åtta veckor, men hallonen som Hans Levin också odlar – går att skörda ända in i oktober.

– När skörden är klar tar jag ner alla tunnlar och flyttar till nya ställen, säger han och pekar på variationen av åkrar som breder ut sig runt föräldrahemmet.

– Där uppe ska det blir riktigt intressant att se hur det tar sig. Vattnet kommer rinna undan så där blir det nog riktigt varmt, säger han och pekar på en åker som ligger i en brant sluttning.

Känsliga bär

Själva odlingsförfarandet går till som så att Hans Levin sätter plantorna första året, sedan odlar han på dem i max två år. Efter det är risken för sjukdomar stor, och plantorna har gjort sitt.

– Det är känsliga bär. I oktober, efter att jag har tagit ner tunnlarna och fräst ner halmen som ligger mellan raderna, brukar jag kunna ta lite ledigt och då jagar jag med hunden.

Under den tidiga våren pågår sedan en kamp mot snön. Fiberduken ska bort.

– 28-29 mars är ett bra riktmärke. Man vill inte ha snö och då är man inte särskilt kaxig.

Som den SMHI-knarkare han är, vet han att under fyra grader på natten inte är bra när fiberduken har tagits bort.

– Två grader är livsfarligt, då kan allt frysa. En plusgrad, då är det på med fiberduken.

Populär polka

Ogräsrensning och rikligt med skyddande halm mellan raderna, är A och O för att jordgubbarna ska trivas. Hans Levin har i dag ungefär 25 sorter jordgubbar, men mest populär är sorten polka.

– Jag säljer väl 30 000 liter per säsong och polka är väldigt populär. Den är söt. Jag har också några nummersorter, alltså som inte har några namn. Ett år kom en och frågade efter en så sur sort som möjligt, då hade jag det. Hon köpte massor, haha. Men annars ska gubbar vara söta.

Jordgubbar på gång – mest populär är sorten polka.
Jordgubbar på gång – mest populär är sorten polka. Foto: Charlotte Brunmark

Glassen är sedan länge slut och vi vandrar genom de långa tunnlarna. Värmen är påtaglig under de vita dukarna. Hans Levin sparkar till den hårda och kompakta jorden.

– Här gick taer'n ur sent, konstaterar han.

Tjälen, för den vars västvärmländska inte är den bästa.

Utsikterna inför midsommar ser bra ut, det är inför den högtiden som folk vallfärdar till hans jordgubbsodling.

– Då är det soprent alltihop, alla ska ha jordgubbar. Sen fortsätter skörden i hela juli och en bit in i augusti.

"Jämt sôm'an é"

Hans Levins vision för företaget är tydlig – att utveckla odlingen så att den bara blir bättre och bättre.

– Jag är en perfektionist, men hemma skulle hon nog inte säga att jag är det, skrattar han.

Jakten på den perfekta jordgubben kan således börja. För jordgubbsodlaren i Tälle väntar nu en säsong av hårt arbete, men också av möten med såväl lokalbefolkning som norrmän och andra som har hörts talats om de röda åkrarna i Tälle.

Hur han själv äter den perfekta jordgubben, är en klassiker:

– Den ska ätes jämt sôm'an é, utta nôe te!

Artikeltaggar

CharlottenbergEda kommunFrukt och bärLantbrukMidsommarOdlingRegnSMHISommar 2023Väder

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.