Hoppa till huvudinnehållet

Sjung om studentens lyckliga dar – och lev dagarna ni har kvar

Publicerad:
Studenterna kommer att springa ut till en till synes evig framtid. Men riktigt så enkelt är det inte, skriver krönikör Johan Eklöf.
Studenterna kommer att springa ut till en till synes evig framtid. Men riktigt så enkelt är det inte, skriver krönikör Johan Eklöf. Foto: Peter Bäcker/Arkiv

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Vi lever livet, sedan dör vi. Så enkelt är det. Det spelar egentligen ingen roll om vi blir femtio eller hundra år. Varje människa agerar ändå bara en biroll i eonernas eviga skådespel.

I dag startar studentveckan i Värmland på allvar. Många av dem som tar examen är 18 år. Passande nog är det just 18 år sedan jag tog studenten. Det enda som inte har förändrats sedan dess är vädret. 2023 ser det liksom 2005 ut att bli soligt och supervarmt.

Annars har tidens tand satt sina avtryck. Kroppsformen har förändrats och även min syn på livet. Och åren har gått ohyggligt fort. De senaste 18 har passerat betydligt snabbare än de första 18. När jag sprang ut från Tingvallagymnasiet 2005 kändes livet oändligt, nu vet jag att det inte är så och det anser jag vara en positiv insikt.

Då hade jag nog mått bra av att ha tänkt lite mer som nu. Men när studenterna de kommande dagarna springer ut ur skolans värld avundas jag deras förutsättningslösa syn på tillvaron. Lev den här veckan som att det inte finns någon morgondag, men sedan kommer en framtid som tillhör er! Använd den väl, för kom ihåg att snart har ytterligare 18 år passerat.

Artikeltaggar

GomorronSkola och utbildningStudenten