Hoppa till huvudinnehållet

Trots sveket mot välfärden fortsätter Värmlandshögern hålla regeringen om ryggen

Publicerad:
Niklas Wikström (L), Erik Nilsson (KD) och Alexander Torin (M) presenterade Karlstadoppositionens alternativa budgetförslag i fredags.
Niklas Wikström (L), Erik Nilsson (KD) och Alexander Torin (M) presenterade Karlstadoppositionens alternativa budgetförslag i fredags. Foto: Morgan Schmidt

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Gå inte på högersnacket om att de med sina nedskärningar skyddar "välfärdens kärna". Regeringen hade kunnat lösa den ekonomiska krisen i kommuner och regioner i dag – om de bara ville.

Häromdagen var det Region Värmlands moderata oppositionsledare Fredrik Larsson som sade sig vara ”övertygad” om att hans partikamrater i regeringen kommer att undsätta regionernas ekonomi.

Att man inte redan gjort det, trots att alla regioner känner sig tvingade att börja lägga fram tunga sparpaket, beror bara på inflationen menar Larsson.

Klart regeringen ska hjälpa, ”men nivåerna är så höga att det är omöjligt för regeringen att kompensera för allt”, säger han.

Sanningen är att regionerna och kommunerna totalt bara har bett om 25–30 miljarder kronor för att klara prisökningarna. Statsbudgeten gick med 164 miljarder plus i fjol. Det är alltså inte ett dugg ”omöjligt” för regeringen att inflationssäkra statsbidragen. Det är precis tvärtom.

Inte heller skulle det driva upp inflationen, vilket har varit det moderata mantrat senaste halvåret när regeringen gång på gång svikit. Konjunkturinstitutet har nämligen redan tidigare i år slagit fast att inte ens en ökning av statsbidragen med dubbelt så mycket som efterfrågats inte skulle öka inflationen med mer än 0,3 procentenheter.

Fredrik Larsson (M), regionråd/ordförande i regionstyrelsen
Fredrik Larsson (M), regionråd/ordförande i regionstyrelsen Foto: Helena Karlsson

Misslyckas regeringen med inflationsbekämpningen är det inte på grund av att Region Värmland och Värmlandskommunerna slipper varsla totalt tusentals anställda kommande år.

Men så har ”inflationen är viktigast” bara varit en ursäkt för att tvinga fram nedskärningar i verksamheterna och en minskad samhällskostym. ”Värna välfärdens kärna”, som högern brukar säga för att det låter bättre än att ”sänk skatten och låt folk betala för verksamheterna de vill ha – eller vara utan”.

Och aldrig är det enklare än nu, när pengarna inte räcker, att skära i allt som upplevs som ”extra” och säga att det görs i försvar av välfärden. Vem ska opponera sig?

I fredags var det den blå oppositionen i Karlstad som presenterade sin alternativa budget, och här ser vi det också.

Oppositionsledaren Alexander Torin (M) menade redan när det grönröda styret presenterade sin häromveckan, att det var lite ynkligt av kommunalrådet Linda Larsson (S) att klaga på uteblivna statsbidrag från regeringen och inte själv ta ansvar för att få den kommunala ekonomin i balans med nedskärningar.

För när statsbidragen till kommunen först minskar med tiotals miljoner kronor och sen inte heller justeras efter inflation, då är det inte en osthyvling här och där som räcker. Förr eller senare är det hela sektioner av verksamheter som det inte finns pengar till.

Det är förstås poängen. Det har alltid varit poängen.

Men det börjar inte så. Nej, på det stora hela är de blå oppositionernas budgetar i både regionen och i Karlstad en kopia av de rödgröna originalen. Det är bara i små detaljer det skiljer sig åt.

När Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna presenterar sitt budgetalternativ framhåller de att det viktigaste ändå väl måste vara att säkra välfärdens kärna.

– Jag tror att de flesta Karlstadsbor bryr sig mer om kärnverksamheten än om Karlstad har en reklamkampanj mindre, säger exempelvis Erik Nilsson (KD) till VF.

Självklart. Nån kanske påpekar att reklamkampanjer ju också lär påverka intäkterna till kommunen, men prioriteringen är enkel. Nästa gång pengarna inte räcker lär det bli kulturen som föreslås stryka på foten och några miljösatsningar som dras in. Eller ja, det gör ju de blå förstås redan i denna budget.

Miljöstrategerna ”gör ett bra jobb”, men ni vet … välfärdens kärna är viktigast. Det låter kortsiktigt så logiskt: i kris bör vi försvara det som är allra, allra viktigast. Det är så man säljer in det. Men glöm inte att regeringen har pengarna att rädda kommunerna och regionerna många gånger om – och skiter i att göra det.

Alliansens motdrag: ”Flytta pengar från kommunikation till kärnverksamhet”Larsson (M) om statsbidrag till regionerna: ”Viktigare att bekämpa inflationen”

Artikeltaggar

Alexander TorinBudgetarEkonomiErik NilssonFredrik LarssonInflationKarlstadKonjunkturinstitutetKristdemokraternaLiberalernaLinda LarssonModeraternaNiklas WikströmPolitikRegion VärmlandVälfärd