Hoppa till huvudinnehållet

Meste mästaren från Arvika öppnade på bästa sätt: ”En superbra helg”

Publicerad:
Johan Kristoffersson från Arvika vann premiären av rallycross-VM på Montalegrebanan i Portugal.
Johan Kristoffersson från Arvika vann premiären av rallycross-VM på Montalegrebanan i Portugal. Foto: @World / Red Bull Content Pool

Johan Kristoffersson jagar sin sjätte VM-titel och han öppnade på bästa sätt med seger i rallycross-premiären och lämnar Montalegre med maximala 23 poäng.

– En superbra helg, säger värmlänningen i ett pressmeddelande.

Meste mästaren i rallycross-VM Johan Kristoffersson från Arvika är den här säsongen alltså på jakt efter sjätte guldet och säsongen startade i helgen på Montalegrebanan i Portugal. Regerande mästaren Kristoffersson, som i fjol vann tidernas första eldrivna huvudklass i VM, visade att han sannerligen blir att räkna med även 2023.

Kristoffersson som kör för KMS (Volkswagen Dealerteam BAUHAUS) vann två av två heat på lördagen och han följde upp det med vinst i heat tre plus fyra på söndagen. Den 34-årige värmlänningen var med andra ord rankad etta när det var dags för semifinaler och Johan Kristoffersson vann även sitt semifinalheat ett i sin Volkswagen RX1e. I finalen fortsatte Kristofferssons segertåg med en ny förstaplats på tiden 3.30,36. Kevin Hansen blev tvåa i sin Peugeot 208 RX1e med 3.35,09 och finländaren Niclas Grönholm, PWR RX1e, kom på tredje plats på 3.35,271.

Veiby finalfyra

Kristofferssons teamkamrat i KMS, norrmannen Ole Christian Veiby, blev finalfyra med 3.35,737. Gustav Bergström, också i KMS, och årets rookie förra året tog sig inte till final och hans team skriver i ett pressmeddelande att Bergström krockade med en snurrande bil i semin och KMS meddelar att Bergström som tur är klarade sig utan skador.

34-årige Johan Kristoffersson från Arvika.
34-årige Johan Kristoffersson från Arvika. Foto: QNIGAN

Full pott

Johan Kristoffersson öppnade alltså säsongen med full pott och toppar VM-tabellen med 23 poäng varav 20 för finalvinsten. Kevin Hansen är tvåa med 16 och Grönholm trea på 15.

”Seger! En väldigt bra premiärhelg i Montalegre i Portugal och tack för allt stöd. Hela teamet har jobbat extremt hårt och det har visat sig i resultatlistan. Vi ser redan fram emot nästa tävlingshelg i Norge”, skriver Johan Kristoffersson på Facebook.

VM-deltävling två för huvudklassen med Kristoffersson avgörs i Hell, Norge, 17-18 juni.

”Verkligen ingen lätt helg”

I ett pressmeddelande berättar Johan Kristoffersson mer om triumfen i Montalegre.

– En superbra helg. Den kunde inte bli bättre för min del. Det kanske såg lätt ut, men det var verkligen ingen lätt helg, säger Kristoffersson, och tillägger:

– Vädret har ändrat sig en hel del under helgen. Det gör det lite extra jobbigt, mycket funderingar på däckstrategi och ändringar hit och dit. I finalen blev det riktigt halkigt, så det var svårkört.

”Otroligt fint teamjobb”

KMS med teamchef Tommy Kristoffersson toppar även teammästerskapet tack vare 35 poäng på den första deltävlingen.

– Vi har varit bra med redan från testen förra helgen och i kvalomgångarna den här helgen, men det är ändå ingen garanti för att det ska lyckas när finalerna drar igång. Men Johan visade att han har ett starkt psyke och Ole Christian toppade bland andreförarna. Det är guld värt för oss i teammästerskapet, säger Tommy Kristoffersson:

– Ett otroligt fint teamjobb hela helgen, där chaufförer, ingenjörer och alla andra har samarbetat superbra.

VM-tabellen

1) Johan Kristoffersson, 23 poäng.

2) Kevin Hansen, 16.

3) Niclas Grönholm, 15.

4) Ole Christian Veiby, 12.

5) Klara Andersson, 11.

6) Sébastien Loeb, 10.

7) Timmy Hansen, 10.

8) Guerlain Chicherit, 8.

9) Timo Scheider, 7.

10) Gustav Bergström, 6.

Artikeltaggar

ArvikaGustav BergströmJohan KristofferssonKristoffersson MotorsportOle Christian VeibyPortugalRallycrossRallycross-VMTommy KristofferssonVolkswagen Dealerteam

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.