Hoppa till huvudinnehållet

Experternas dom – så ska Mitell formera FBK:s 14 forwards: ”Löjligt komplett”

Publicerad:
VF-sporten har låtit Sanny Lindström, Johan Svensson, Gunnar Johansson och Hans Abrahamsson formera FBK:s 14 forwards som de bäst tror att de skulle fungera.
VF-sporten har låtit Sanny Lindström, Johan Svensson, Gunnar Johansson och Hans Abrahamsson formera FBK:s 14 forwards som de bäst tror att de skulle fungera. Foto: Bildbyrån/Arkiv

14 forwards på kontrakt – bara tolv kan spela.

Hur ska Tomas Mitell egentligen formera sina kedjeformationer till hösten?

VF-sporten har låtit fyra experter kliva in i tränarens skor – så här tycker de att Färjestad bör formera de offensiva styrkorna till hösten.

Gunnar Johansson.
Gunnar Johansson. Foto: HP Skoglund

Gunnar Johansson, 68, före detta spelare och guldtränare i FBK som numera agerar hockeyexpert i KN Radio

Joakim Nygård – David Tomásek – Liam Öhgren

Michael Lindqvist – Linus Johansson – Lucas Forsell

Victor Ejdsell – Marcus Westfält – Henrik Björklund

Marcus Nilsson – Joel Kellman – Per Åslund

Patrik Lundh – Oscar Lawner

”Jag har börjat med att sätta samman en riktigt offensiv kedja, en som jag själv tycker är oerhört spännande. Nygård är fantastisk och jag hoppas verkligen att de ger Öhgren chansen, att han får spela i toppkedjorna och inte längre ned – att de drar nytta av det han gör bra.

Han var mindre bra på JVM, men sen var han för jäkla bra i allsvenska finalen mot Modo. Då fick han spela med Marcus Krüger, nu har jag satt honom bredvid Tomásek som inte är sämre – snarare tvärt om. Vi får bara hoppas han är så bra som vi tror han är.

Andrakedjan jag satt ihop är inte så fysisk, men i mitten finns Linus som vi vet precis vad han bidrar med. Forsell var för mig den stora överraskningen i fjol, och samma sak där – jag hoppas de verkligen vågar ge honom och de andra unga chansen. Att de skiter i vad det står på ryggen, presterar man inte ska man flyttas på.

Lindqvist är en av de som har en del att leva upp till. Inte att han var en besvikelse förra säsongen, men han måste skjuta fler mål!

Därefter har jag satt ihop en riktigt tung tredjekedja – de skulle jag själv inte vilja möta, det kan jag säga. En trio som skulle kunna köra över och möta vilken formation som helst. I mitten där har jag Westfält som jag verkligen tror kan få sitt år. Han imponerade stort på mig mot slutet av förra säsongen, jag tycker han fick spela alldeles för lite i slutspelet.

Nu skulle han få Björklund på ena kanten som är tillbaka efter sin skada – och Ejdsell som kan få fläska på lite som ytterforward.

En mer fysisk Victor Ejdsell vill Gunnar Johansson se.
En mer fysisk Victor Ejdsell vill Gunnar Johansson se. Foto: JONAS LJUNGDAHL

I fjärde funderade jag länge på hur jag skulle göra. Åslund vet vi vad han går för. Men i mitten har Kellman mycket att bevisa. Jag har pratat med Växjöinitierat folk som berättat om vilken jättebesvikelse han var där, han är ett frågetecken för mig.

”Lilliz” gör sina poäng, men han hade riktigt dålig plus/minus och i spel fem mot fem tror jag inte han var nöjd med sin förra säsong. Där vill jag se mer. Han fick något ryck mot Frölunda, men bara för att man är tvättad i 90 grader behöver man inte vika undan i varje närkamp. Titta på Greger Artursson, han va inte ett dugg större men var först in i alla situationer.

Totalt sett ser det helt klart ut som ett spännande lag, forwardsmässigt ser det helt klart bättre ut än i fjol. Det ska bli spännande att följa det här laget”.

Johan Svensson.
Johan Svensson. Foto: CARL SANDIN

Johan ”MrMadhawk” Svensson, 39, silly season-expert, krönikör och hockeyexpert på Sportexpressen sedan snart tio år tillbaka

Joakim Nygård – David Tomásek – Michael Lindqvist

Liam Öhgren – Joel Kellman – Victor Ejdsell

Marcus Nilsson – Linus Johansson – Lucas Forsell

Per Åslund – Marcus Westfält – Henrik Björklund

Patrik Lundh – Oscar Lawner

”Det här är inte enkelt någonstans. Det är en stenhård konkurrens på forwardssidan.

Jag ser väl först och främst en ganska tydlig center-hierarki. Tomásek är värvad som ettan. Offensiv spets rakt av.

Kellman eller Linus som tvåa eller trea? Kellman har större offensiv verktygslåda och Linus klart bättre över hela banan, där jag tycker Kellman har sina brister defensivt. Kellman blir andrecenter, och Linus tredjecenter – men det beror på matchers utveckling osv.

Marcus Westfält är en ganska klar fyra och så finns ju även schweizerkniven Peppe Lundh med, men han får vara nummer 13 i en skadefri trupp, vilket är vad vi utgår från i dag.

På högersidan är jag besviken på Micke Lindqvists senaste säsong. Det är dags att bevisa sig nu. Vara den där spelaren som snittade en poäng per match och fick ett NHL-avtal med New York Rangers. Han startar högst upp på högersidan.

Det skulle kittla lite att ha Lucas Forsell på högersidan i en andrakedja, men jag tycker att med Kellman som andrecenter får Victor Ejdsell balansera upp där.

Därmed Forsell med Linus Johansson som center och i fjärde tror jag Henrik Björklund kan göra ett toppjobb bredvid Westfält.

Tittar vi då på den vänstra sidan, så tycker jag att Joakim Nygård är förbannat bra. Han får platsen med Tomásek och Linkan.

Jag vill sedan trycka in Liam Öhgren högt i laget och kan då se honom med Kellman och Ejdsell. Kan bli en riktigt fin kedja.

Johan Svensson vill se Liam Öhgren högt upp i laget.
Johan Svensson vill se Liam Öhgren högt upp i laget. Foto: MICHAEL CAMPANELLA

Det kan tredje också bli giftig, då jag måste stoppa in Marcus Nilsson någonstans. Linus balanserar upp, så får Lilliz hitta blad på Forsell och så kan det bli åka av även där.

Per Åslund tycker jag är långt ifrån 2022-formen, så han får i ett förstaläge spela i en fjärde med Westfält och ”Björka”.

Oscar Lawner då? Ja, konkurrensen är mördande.

Ska jag titta på spåkulan så är det väl möjligen Marcus Nilsson eller Per Åslund som kan bli de som hamnar lite i kläm. Resten bör han inte kunna röra.

Summering på detta är att Tomas Mitell sitter med ett enormt pussel att få ihop. Han har säkert sina tankar på detta, men det kommer bli två väldigt bra spelare som blir forward 13 på bänken och forward 14 på läktaren.

Sedan löser sig sånt där ganska ofta. Nu ska ju FBK spela CHL och skador kommer, avstängningar kommer och hela den biten. Men det som slår mig är att den ser löjligt komplett ut, Färjestads forwardssida”.

Hans Abrahamsson, som här intervjuar Hugo Alnefelt under JVM 2019.
Hans Abrahamsson, som här intervjuar Hugo Alnefelt under JVM 2019. Foto: SIMON HASTEGÅRD

Hans Abrahamsson, 53, före detta elitspelare i ishockey som nu är en av Sportbladets främsta hockeyskribenter

Victor Ejdsell – Linus Johansson – Michael Lindqvist

Joakim Nygård – Joel Kellman – Per Åslund

Marcus Nilsson – David Tomásek – Liam Öhgren

Patrik Lundh – Marcus Westfält – Henrik Björklund

Lucas Forsell – Oscar Lawner

”Om vi börjar i första ville jag ha Ejdsell och Linus tillsammans, vi vet alla hur bra de trivdes tillsammans under guldsäsongen.

Och sen vill jag starta med Michael Lindqvist högt upp – även fast jag inte tycker han varit så bra senaste åren om jag ska vara ärlig. Han har haft det tufft med skador men vi vet alla vad han kan och som högerskytt tycker jag han passar väldigt bra in i den här formationen. Men han behöver leverera, för det finns folk underifrån som trycker på.

I andra satte jag samman Åslund och Nygård, nu har de väl i och för sig bra kemi med vem de än spelar med och gör alla andra bättre men de passar tillsammans.

Och för Kellman, om han får spela mellan de två, finns inget att skylla på, för nu är det upp till bevis. Det är bara ett år sedan han gjorde en riktigt bra VM-turnering, så det är inget snack om potentialen som finns där. Men jag tycker inte riktigt han senaste säsongen orkade vara så intensiv och stark som det behövs i SHL.

Men svensk center, med den potentialen och i den åldern... Jag förstår det var svårt för Färjestad att säga nej till honom.

Tomásek i tredje har jag sett väldigt lite, bara några glimtar nu på VM. Men vad jag läst mig till är han en kreativ spelare, och det borde finnas förutsättningar för att han och ”Lilliz” skulle hitta bra kemi tillsammans.

Bredvid dem placerar jag Liam Öhgren som jag gillar väldigt mycket, han är så kraftfull i sitt spel. Stark skridskoåkning, går rakt på mål – de här känns som en formation han skulle passa väldigt bra i. Men jag ska medge att de tre första kedjorna är väldigt jämna, man skulle kunna placera dem hur som helst.

Marcus Westfält kommer kunna utmana centrarna han har framför sig, tror Hans Abrahamsson.
Marcus Westfält kommer kunna utmana centrarna han har framför sig, tror Hans Abrahamsson. Foto: MICHAEL ERICHSEN

Fjärde är lite mer av en fjärdekedja, men en riktigt bra sån. Det gör ont i mig att placera Westfält i fjärde, för jag tycker han gjorde en riktigt fin debutsäsong i Färjestad. Han kommer definitivt att kunna sätta press på centrarna han har före sig, för vi vet att Toms Mitell inte bryr sig om namnen på ryggen utan det gäller att visa att man förtjänar sin istid.

Att jag sen placerat Forsell och Lawner är fegt av mig, det smiter jag inte undan från. Forsell visade ju bitvis väldigt fina takter och skulle lika gärna kunna vara den som jag placerat med Ejdsell och Linus, och Lawner gillar jag också mycket och vet är en spelare de tror på.

Totalt sett är det ett snäpp upp mot förra säsongen. Framför allt att man fått in två centrar, även om det finns frågetecken kring båda två. Men spontant känns det som att de fått ihop ett riktigt bra lag”.

Sanny Lindström.
Sanny Lindström. Foto: PETTER ARVIDSON

Sanny Lindström, 43, före detta FBK-spelare och VF-skribent som numera är expert på C More och krönikör och poddare hos Sportexpressen

Victor Ejdsell – David Tomásek – Michael Lindqvist

Joakim Nygård – Linus Johansson – Lucas Forsell

Marcus Nilsson – Joel Kellman – Liam Öhgren

Per Åslund – Marcus Westfält – Henrik Björklund

Patrik Lundh – Oscar Lawner

”Tomásek är den offensiva centern i lagbygget, då måste han få chansen i en offensiv roll i en offensiv omgivning. Jag tycker det är dags att Ejdsell verkligen får chansen i en toppkedja, att han med sin tyngd där ska få bana väg för de andra

Att jag sätter Lindqvist i förstakedjan är för att verkligen ge honom chansen att komma tillbaka till den gamla Michael Lindqvist. Få förutsättningar att spela på de styrkor som han har. Även om han inte kommer göra lika många poäng som under Johan Pennerborn – spelarna får inte lika mycket frihet under Tomas Mitell – borde han kunna komma upp i 20 mål, vara den skarpskytt han är och i den här formationen skulle han få förutsättningar till det.

Andrakedjan är rakt av den som var så himla bra nu i slutet av säsongen. Jag tycker verkligen att Lucas Forsell måste få chansen från start, att han ska spela sig ur laget snarare än att spela sig in i det.

Linus kan ju spela med vem som helst, han funkar oavsett vilka som är bredvid honom. Samma gäller för Nygård, han är fortsatt en absolut toppspelare i SHL som alla blir bättre av att spela tillsammans med.

I tredje ska det bli intressant att se Öhgren i SHL-hockeyn. Han är åkstark och fysiskt stark, men kan skulle kunna vara lite mer fysisk. Men han visade i slutspelet att han är en duktig målskytt, och i den här formationen skulle ”Lilliz” sätta upp både honom och Kellman till lägen.

Joel Kellman kommer kunna göra 30 poäng, tror Sanny Lindström.
Joel Kellman kommer kunna göra 30 poäng, tror Sanny Lindström. Foto: JONAS LJUNGDAHL

Kellman tror jag kommer vara en bra tvåvägscenter. Han kanske inte når upp till 40 poäng som förut, men han får en annan roll nu och han har absolut potential att nå upp till 30.

Jag funderade på ”Björka” längre upp, men placerade honom till sist i en fjärdekedja men med tanken att han absolut fortfarande ska spela i PP. Nu skulle han få Åslund vid sin sida som jag startar i fjärde, men som ju kan spela var som helst och med vem som helst i laget. Han skulle vara den som flyttas uppåt om till exempel Öhgren skulle behöva hjälp i starten av sin SHL-resa. Westfält kommer få en perfekt roll i fjärde, den roll han egentligen skulle haft redan i fjol.

Att sätta både Lundh och Lawner utanför tar emot, Lundh är bra med alla och Lawner skulle kunna ta nya steg och göra 15 mål. Men det är en jäkla konkurrens i det här laget, egentligen är det väl Öhgren som kommit in och tagit hans plats.

För Färjestad har definitivt en starkare forwardssida, framför allt på centerplatserna. Jag gillar hur man fått till en annan bredd och annan konkurrenssituation, men det vill till att alla håller sig friska också. Egentligen är det missvisande att jämföra med i fjol, med tanke på alla skador man hade. Men det krävs även nu att ”Lilliz” och de killarna är bättre, att de spelar på den nivå som vi vet att de kan”.

BONUSLÄSNING

Känd som han är för att han har Excel-ark med formationer för samtliga lag i SHL och Hockeyallsvenskan nöjde sig såklart inte Johan Svensson med att bara hjälpa Tomas Mitell med formeringen av forwards, här är hans hjälp på traven till FBK-tränaren även sett till målvakter och backar

Målvakter:

Jonas Johansson - Carl Lindbom

”Om vi börjar längst bak, så är jag ärligt talat lite osäker på Jonas Johanssons kvalitet. Därför känns det förstås bra att Carl Lindbom finns där. Jag tänker att Jonas Johansson är ett litet snäpp upp mot Adam Werner som vände tillbaka till SHL förra året och hade ganska stora problem att hitta rätt, och det var först när Malmö egentligen vara tvungna att spela honom i och med en skada som han visade klass.

Jonas Johansson har inte några jättesäsonger där borta, även om den sista var den bästa. Det finns dock anledning till att han kommer hem. Jag tänker att det nog kan bli rätt jämt mellan målvakterna och de tävlar om vem som ska stå i slutspelet helt enkelt.

Backpar:

Carl Dahlström – Joel Nyström

Jonathan Andersson – Magnus Nygren

Mattias Göransson – August Tornberg

Axel Bergkvist – Mikael Wikstrand

• ”Jag spår att detta är sista säsongen för Joel Nyström. Han står inför ett gigantiskt genombrott. För mig är det han som ska in första backpar med Dahlström som man nog ska gå ganska hårt med de kommande åren.

Magnus Nygren tänker ni då? Ja, men med respekt för den tuff skada, så tänker jag ett backpar med Jonathan Andersson som det andra paret. Det spelar ju egentligen ingen roll. Jag ser fyra backar som är ganska givna som de fyra främst och får istid därefter.

"Jag tänker Nygren i backpar med Jonathan Andersson”, säger Johan Svensson.
"Jag tänker Nygren i backpar med Jonathan Andersson”, säger Johan Svensson. Foto: Fredrik Karlsson

Längre ner ett ganska stabilt tredje backpar med Göransson och Tornberg som har spela 0-0 som sin utgångspunkt. Axel Bergkvist som en sjua, men kan säkert ta ytterligare kliv.

Den stora jokern blir ju givetvis Mikael Wikstrand. I den bästa av FBK-världar så är han tillbaka på sin riktiga nivå, och då pratar vi en som får flytta sig från topp fyra. Men det får trots allt ses som en bonus”.

Artikeltaggar

FärjestadFärjestad BK HerrFrölunda HCIshockeyJoel KellmanLiam ÖhgrenLinus JohanssonMarcus WestfältMichael LindqvistNHLSHLSport

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.