Hoppa till huvudinnehållet

Flydde bränder och torka i Kalifornien – nu odlar paret småskaligt i Forshaga

Publicerad:
Casey Rowe och Magdalena Hallberg Rowe flyttade från Kalifornien till Forshaga för att kunna satsa på ekologisk odling. Nu erbjuder de 100 procent giftfritt odlade grönsaker.
Casey Rowe och Magdalena Hallberg Rowe flyttade från Kalifornien till Forshaga för att kunna satsa på ekologisk odling. Nu erbjuder de 100 procent giftfritt odlade grönsaker. Foto: Peter Bäcker

Magdalena Hallberg Rowe och Casey Rowe träffades i USA, och bodde ett antal år i Kalifornien. Men för att infria drömmen att odla småskaligt och i samklang med naturen fick de ta ett drastiskt beslut: flytta över halva klotet.

Nu går de in på år två med sin satsning Levande Jord Handelsträdgård i Forshaga.

På Laxgatan i Skived växte Magdalena Hallberg Rowe upp, och längtade ut i världen. Något hon också infriade genom flytten över Atlanten. Men efter att hon träffat sin Casey började gamla Svedala snart se ut som ett bättre alternativ.

– Vi är ju båda väldigt besjälade av idén med småskalig, giftfri odling, men där borta var det inte enkelt. I San Francisco var det extremt tättbebyggt, dyrt att leva och stor jordbävningsrisk. I södra Kalifornien där Caseys mamma och pappa bor är det för torrt, med skogsbränder och vattenbrist. Så plötsligt är jag tillbaka, och på samma gata till och med, haha!

Omedelbart efter flytten till Forshaga startade paret upp sin verksamhet, som de kallar Levande Jord Handelsträdgård. De fick till ett bra arrendeavtal med Forshaga kommun om några hektar mark i närheten av hembygdsgården, och satte planen i verket.

Marken intill hembygdsgården i Forshaga arrenderar paret av Forshaga kommun, och grönsakerna rönte redan under första säsongen stort intresse. Nu är de också med i Reko-Ringen i Karlstad.
Marken intill hembygdsgården i Forshaga arrenderar paret av Forshaga kommun, och grönsakerna rönte redan under första säsongen stort intresse. Nu är de också med i Reko-Ringen i Karlstad. Foto: Peter Bäcker

Redan under första året planterades grönsaker som sedan såldes främst via Facebooksidan. Nu har de dock utökat på ett par sätt: dels genom att de deltar i Reko-Ringen i Karlstad och levererar till deras träffar vid parkeringen intill Sundsta badhus. Dels genom – prenumererade grönsakskassar.

– Ja, vi har redan fått några prenumeranter, första kassarna levererades förra veckan! Jättekul, det är ju ett bra sätt för kunderna att vara säkra på att de får det de vill ha, och för oss att säkra upp lite intäkter, säger Magdalena Hallberg Rowe.

Ute vid odlingarna är nu allt från mangoldsallad till rödbetor, rädisor och morötter på väg upp i raderna i snabb takt. Paret har fått hjälp av Hanna Bylund några timmar i veckan, vilket kan behövas med två unga döttrar hemma. Casey Rowe jobbar också heltid på ett annat jobb, för än så länge går det hela inte ihop sig.

För Casey innebär dock satsningen att han kan realisera tankar han länge gått och burit på, om ett mer hållbart sätt att producera mat.

Magdalena Hallberg Rowe växte upp i Forshaga men drömde om den stora världen. Men efter att hon träffat Casey i USA framstod hemmaplan som ett bättre alternativ.
Magdalena Hallberg Rowe växte upp i Forshaga men drömde om den stora världen. Men efter att hon träffat Casey i USA framstod hemmaplan som ett bättre alternativ. Foto: Peter Bäcker

– Jag har jobbat en del på mindre jordbruk och läst väldigt mycket om ämnet. Det konventionella jordbruket för mycket problem med sig, inte minst genom att man måste tillföra kemikalier som fosfor och kväve och kalium. Det förstör den naturliga balansen både i jorden och i alla våras liv. Till det kommer att varorna ska transporteras långa sträckor. Vi vill försöka vara en motkraft till det.

Har det faktiskt en betydelse? Blir ni inte en droppe i havet?

– Det är en bra fråga, men man måste börja någonstans. Även om inte alla här i Forshaga kanske är så engagerade i de ekologiska tankarna finns det en vilja och stolthet att stötta lokala initiativ. Det är en bra början, och förhoppningsvis kan det växa.

Han fortsätter:

– Det är ändå så att majoriteten av allt som odlas i världen görs ungefär på det sättet vi gör: lokalt, småskaligt, utan tillsatser av artificiella gödningsmedel. Men det är i Afrika, i Sydamerika, i Sydostasien. Vi behöver mer av det i vår del av världen.

Artikeltaggar

EkologisktForshagaGrönsakerJordbrukKalifornienMat och dryckMiljöOdlingSan Francisco

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.