Hoppa till huvudinnehållet

Första stipendiaten bland utställarna: ”Det blev helt otroligt”

Publicerad:
Geijerskolans konstlinje har utställning i Munkfors med temat identitet. Deltar i utställningen gör Sara Forsén, Lyra Silva, Moa Persson, Linnea Boström, Minna Östmann, Sebastian Larsson och Stina Larsen.
Geijerskolans konstlinje har utställning i Munkfors med temat identitet. Deltar i utställningen gör Sara Forsén, Lyra Silva, Moa Persson, Linnea Boström, Minna Östmann, Sebastian Larsson och Stina Larsen. Foto: Privat

För ett par veckor sedan fick hon det nyinstiftade Kika-stipendiet.

Nu är Stina Larsen, 19, en av utställarna när Geijerskolan visar upp sin konst utifrån temat identitet.

– Utmaningen tror jag har varit för alla att lista ut vad identitet är, säger hon.

Det är åtta elever från folkhögskolans konstlinje som med en utställning i konstlokalerna på Smedsgatan och som sträcker sig över lördag och söndag visar upp det som skapats på skolan.

Både på tu man hand – och tillsammans.

– Vi har gjort tavlor tillsammans genom att rotera runt dem. Vi har jobbat i tjugo minuter och sedan har vi bytt duk så vi har några vi visar upp som alla har målat på, säger Stina Larsen.

Hur har det varit då?

– Stressigt. Men jättekul!

Och hur blev det?

– Det blev helt otroligt. I slutet när man hade gått flera vändor så blev det så härligt för man jobbade så mycket med detaljer överallt.

Stina Larsen blev tidigare i maj den första Kika-stipendiaten och hon har ännu inte riktigt tagit in att hon tilldelades det.
Stina Larsen blev tidigare i maj den första Kika-stipendiaten och hon har ännu inte riktigt tagit in att hon tilldelades det. Foto: Privat

Stina Larsen är från Karlstad och blev alltså för ett par veckor sedan första stipendiaten som Galleri Konst i Karlstad delar ut och som ska gå till en konstnär under 35 år. Föreningen fick i sin tur Karlstad kommuns kulturstipendium till Gustaf Frödings minne 2021 och det är ur den prispotten på 50 000 kronor som Kika-stipendiet får sina pengar från.

Det ska dela ut 10 000 kronor årligen till en ung konstnär de kommande fem åren, och här var alltså Stina Larsen först ut.

– Det känns jättestort att jag blev utvald och jag känner mig väldigt självsäker i det. Skönt att få bekräftelse i det att man gör något som är bra, säger hon som var en av tolv som sökte stipendiet.

Temat för utställningen, som visas lördag och söndag, är identitet.
Temat för utställningen, som visas lördag och söndag, är identitet. Foto: Privat

I stipendiet ingår också en konstutställning. Stina Larsen förklarar att hon visserligen målar en del akvarell, men att det är grafik och tryckkonst som hon har snöat in på.

– Det är ju en plåt man jobbar mycket på först och som man kan lägga så mycket tid på och sedan är det så lätt att få fram själva bilden. Men den huvudbilden kan man sedan kombinera på olika sätt och jag tycker det är jättehärligt. Man får tänka tredimensionellt.

Artikeltaggar

GallerierGeijerskolanKarlstadKonstMunkforsRansäterUtställningar

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.